Spiegel gjerman pretendon se ka arsye të qarta përse korona shpërtheu në Balkan

“Spiegel” gjermane merrej me rritjen e përtërirë të numrit të rasteve të koronavirusit në Ballkan dhe theksoi se infeksioni në Kroaci u rrit për sa më shumë që 232 përqind.

Gazeta thoshte gjithashtu se infeksioni në BiH u rrit me 75%, dhe në Serbi me 125%, duke deklaruar se zona ishte kursyer nga virusi korona për një kohë të gjatë, në mënyrë që infeksioni papritmas të fillonte të rritet në mënyrë drastike.

Siç thuhet, Austria lëshoi ​​nivelin e lartë të paralajmërimeve për udhëtime në vendet e Ballkanit Perëndimor të Mërkurën, dhe Ministri i Punëve të Jashtme, Alexander Schallenberg, tha se ai ishte në dijeni se nuk ishte një vendim i lehtë.

Për shkak të rritjes drastike të sëmundshmërisë, qeveria në Vjenë ka vendosur nivelin e sigurisë gjashtë për Serbinë, Malin e Zi, BiH, Maqedoninë veriore, Shqipërinë dhe të ashtuquajturën Kosovë, dhe qytetarët austriakë që gjendeshin në ato vende në kohën e njoftimit u këshilluan që “të largohen nga vendi menjëherë”. .

Gazeta gjermane shkruan se nuk është e mundur të flitet për valën e dytë të pandemisë në Ballkan, pasi, siç theksojnë ata, virusi arrin vonë.

Shtë thënë se qeveritë e vendeve në Ballkan futën masa për shtypjen e koronavirusit herët, duke ditur që ata kanë sistem të dobët shëndetësor dhe kanë pasur një numër të vogël të të infektuarve për kaq gjatë. Sidoqoftë, në javët e kaluara, vendet e Ballkanit Perëndimor kanë qenë nën presion, si nga biznesmenët, ashtu edhe nga qytetarët, dhe zgjedhjet janë caktuar në disa vende.

Si shembull, gazeta citon Serbinë, ku u vendosën masa për të mbyllur aeroportet dhe kufijtë, shkollat, restorantet, qendrat tregtare, shtetrrotullimi u prezantuan, njerëzit mbi moshën 65 vjeç nuk lejoheshin të linin shtëpi dhe apartamente, dhe ushtarët patrullonin në rrugë.

Tashmë në fillim të qershorit, filloi një zbutje e madhe e masave, kështu që u lejuan tubime masive, siç ishte një ndeshje futbolli ku morën pjesë rreth 20,000 vizitorë që nuk respektonin distancën sociale.

Në tre-katër javët e fundit, numri i pacientëve është rritur edhe në Maqedoninë Veriore, ku, sipas gazetares Saška Cvetkovska, restorantet janë plot në vendin e fundit, dhe njerëzit veprojnë sikur virusi korona nuk ekziston.

Rritja e rasteve të reja në Kroaci dhe Slloveni, ku numri i pacientëve pothuajse është dyfishuar në javën e kaluar, është gjithashtu shqetësuese. Të dy vendet, të cilat varen shumë nga turizmi, kanë hapur kufijtë e tyre për turistët e BE-së pa prova ose karantinë.

Autoritetet e Kroacisë, shkruan “Spiegel”, pretendojnë se raste të reja janë importuar dhe se ekziston një përqindje e madhe e shkëmbimit me vendet fqinje.

Sidoqoftë, thuhet se shumë kroatë nuk u janë përmbajtur masave higjienike.

Kategoritë
LajmeShëndetësi