Sondazh: Vetëm pesë përqind e qytetarëve serbë do të votonin për t’u bashkuar me NATO-n

Nëse do të mbahej një referendum në Serbi këtë javë, vetëm pesë përqind e qytetarëve serbë do të votonin për anëtarësimin në NATO, 80 përqind do të ishin kundër, ndërsa 15 përqind nuk do të votonin fare, është rezultati i një sondazhi të kryer brenda Qendrës së Javës së NATO-s në Beograd Studime Euro-Atlantike (CEAS)

Numri i njerëzve që do të votonin kundër hyrjes në NATO është 12% më i lartë se në vitin 2018, sipas hulumtimit të paraqitur në panelin “Kjo jemi ne – Serbia 2020”.Serbia ka një ace në mëngë në një betejë të re kundër NATO-s
Studimi tregon se vetëm pesë përqind e të anketuarve do të votonin për hyrjen e Serbisë në NATO, e cila është gjashtë përqind më pak se dy vjet më parë, dhe 15 përqind nuk do të votonin fare.

Kur u pyetën se cili është mendimi për NATO-n si një organizatë ndërkombëtare, më shumë se gjysma e të anketuarve, pra 54 përqind e tyre, thanë – negativisht, ndërsa 37 përqind janë indiferentë. Vetëm gjashtë përqind thanë se kishin një mendim pozitiv për NATO-n.

Kur bëhet fjalë për bashkëpunimin dhe partneritetin që ekziston tani midis Serbisë dhe NATO-s, gjithashtu një përqindje e lartë, madje 47 përqind e të anketuarve shprehin një qëndrim indiferent, ndërsa 33 përqind e tyre e vlerësuan atë bashkëpunim si negativ.

Vetëm 14 përqind mendojnë se bashkëpunimi dhe partneriteti midis Serbisë dhe NATO-s është pozitiv, ndërsa gjashtë përqind e tyre nuk mund ta vlerësojnë atë.

Kur u pyetën nëse do të mbahej këtë javë një referendum mbi demarkacionin e Serbisë dhe Kosovës, me korrigjimin e vijës administrative, të propozuar nga Presidenti i Serbisë dhe qeveria dhe mbështetur nga SHBA, me kundërshtimin e BE, 54 përqind e të anketuarve do të votonin kundër, pak më shumë se një e pesta. 21 përqind do të votonin për një zgjidhje të tillë, ndërsa 11 përqind nuk do të shkonin fare në referendum.
Duke pasur parasysh se Shtetet e Bashkuara në mënyrë të konsiderueshme kontrollojnë forcat e sigurisë së Kosovës dhe transformimin e tyre, 36 përqind e të anketuarve besojnë se forcimi i bashkëpunimit të mbrojtjes midis Serbisë dhe Shteteve të Bashkuara përmirëson pozicionin e Serbëve në Kosovë dhe Metohi, pak më pak -35 përqind besojnë se nuk ndikon në pozicionin e tyre, ndërsa 19 përqind pozicioni i serbëve në Kosovë dhe Metohi.

Nga ana tjetër, 48% e të anketuarve besojnë se forcimi i bashkëpunimit mbrojtës midis Serbisë dhe Rusisë përmirëson pozicionin e serbëve në Kosovë , 34% e tyre besojnë se nuk ndikon, ndërsa vetëm 9% përgjigjen se përkeqëson pozicionin e serbëve që jetojnë në Kosovë./Sputnik

 

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet