Sllovenët testuan 150 maska ​​dhe zbuluan se ato nuk ishin aspak efektive

DISA maska ​​filtrojnë vetëm 19 përqind të grimcave dhe rreth 82 përqind, gjeti një studim nga Instituti Slloven Jožef Stefan. Që nga fillimi i pandemisë, ekspertët e saj kanë testuar efektivitetin e 150 maskave mbrojtëse dhe materialeve nga të cilat janë bërë, dhe arritën në përfundimin se efektiviteti i tyre ndryshon shumë, raporton STA.

Ndërsa maskat e bëra nga materiali i zgjatur filtrojnë 30 përqind të grimcave, ato të bëra nga pëlhura mëndafshi artificial nuk ndihmojnë pothuajse asgjë dhe filtrojnë 19 përqind të grimcave.

Materialet e pambukut dhanë rezultate më të mira, si dhe pëlhura e palosur.

Sidoqoftë, maskat e kanavacës janë më efektive nëse kanë më shumë palosje ose nëse janë të azhurnuara me materiale polimerike të përdorura në prodhimin e maskave kirurgjikale dhe FFP, theksojnë ata.

Visoret plastikë provuan të jenë më pak të efektshëm me vetëm 16 përqind të grimcave të filtruara, ndërsa maskat FFP3 ishin efektive në 97 përqind të rasteve dhe FFP2 në 49 deri në 75 përqind. Maskat kirurgjikale filtruan grimcat në 77 deri 81 përqind të rasteve dhe rezultatet janë më të këqija nëse maskat nuk ngjiten mirë në kokë, pretendojnë autorët e studimit./Gazetaere

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet