Skandaloze! Ushtarët Hollandezë që nuk parandaluan gjenocidin në Srebrenica do të “shpërblehen” me 5,000 euro

Qeveria Hollandeze ka vendosur të japë 5,000 euro secili për veteranët e paqes që nuk arritën të parandalojnë gjenocidin në Srebrenica, ose vrasjen masive të më shumë se 8,000 Boshnjakëve në 1995, si një “gjest dhe shenjë mirënjohjeje” për shërbimin në rrethana të tmerrshme.

Pagesa, e njoftuar nga ministri i mbrojtjes, është pjesë e reagimit të qeverisë ndaj një studimi të përvojave të rreth 850 ushtarëve që përbënin forcën paqeruajtëse Hollandbat III.

“Çdo veteran i Hollandbatbat III do të marrë një shumë të pa tatueshme prej 5,000 euro. Kjo shumë simbolike nuk është vetëm një njohje për rrethanat e jashtëzakonshme në të cilat ushtria duhej të vepronte 25 vjet më parë, por edhe për periudhën pas kësaj, në të cilën ata mori kritika të padrejta dhe vëmendje negative mediatike ”, thuhet në njoftimin në faqen e internetit të Ministrisë Hollandeze të Mbrojtjes.

Paratë kanë për qëllim të kompensojnë “mungesën e mbështetjes, njohjes dhe respektit që ata përjetojnë”.

Hollanda ka luftuar prej kohësh me trashëgiminë e këtyre ngjarjeve. Qeveria e ish-kryeministrit Wim Kok dha dorëheqjen në 2002 pasi raporti kritikoi ashpër autoritetet për dërgimin e trupave në zonën e rrezikut pa mandatin e duhur ose armët e nevojshme për të mbrojtur refugjatët që iknin në një bazë Hollandeze.

Në vitin 2019, Gjykata e Lartë Hollandeze vendosi që Hollanda ishte pjesërisht përgjegjëse për vdekjet e rreth 350 Boshnjakëve.

Këta janë njerëz të cilët, pas rënies së Srebrenicës më 11 korrik, kërkuan strehë brenda bazës së KB. Në vend që t’u siguronte atyre mbrojtje, e cila ishte mandati i KB në zonën e deritanishme të mbrojtur, batalioni Hollandez dëboi qytetarët e Srebrenicës nga baza, pas së cilës filloi ndarja e burrave nga gratë dhe fëmijët.

“Për disa nga veteranët Hollandbatbat III, pasojat personale dhe shoqërore të këtij misioni vazhdojnë,” shkroi Ministri i Mbrojtjes Ank Bijleveld-Schouten në një letër drejtuar parlamentit.

Kategoritë
BotaLajme