Sinjali nga hapësira zgjati vetëm gjysmë sekondë dhe alarmoi tërë botën

Sinjali nga hapësira, që zgjati vetëm gjysmë sekondën dhe u kap nga teleskopët radio në Tokë në fund të muajit prill të këtij viti, alarmoi gjithë botën shkencore.

Ylli i shuar në anën tjetër të Rrugës së Qumështit lëshoi ​​një përzierje të fortë të energjisë radiotelevizive dhe tridhjetë mijë vjet më parë. Ai sinjal u hodh mbi Tokë më 28 Prill, 2020, duke aktivizuar alarmet nga vëzhguesit në të gjithë botën

Shumica e shpërthimeve të radio me shpejtësi të lartë vijnë nga qindra miliona vite dritë larg. Kjo erdhi nga Rruga e Qumështit.

Sinjali ishte aty dhe u zhduk në gjysmë sekondë, por kjo mjaftoi që shkencëtarët të konfirmonin se kishin zbuluar diçka të jashtëzakonshme: shpërthimi i parë i shpejtë në radio që ndodhi nga një yll i famshëm në Rrugën e Qumështit, sipas një studimi të botuar në 27 korrik, shkruan Shkencë e gjallë.

Që nga zbulimi i tij në 2007, këto sinjale kanë shqetësuar shkencëtarët. Shpërthimet e valëve të fuqishme të radios zgjasin më shumë për disa milisekonda, por në atë kohë ato krijojnë më shumë energji se Dielli në një shekull. Shkencëtarët ende nuk kanë përcaktuar se çfarë i shkaktojnë këto shpërthime, por si shpjegime të mundshme ata kanë sugjeruar gjithçka, nga përplasja e vrimave të zeza deri tek sinjalet e anijeve të huaja. Deri më tani, çdo valë e shpejtë radio-shpërthyese e njohur buron nga një galaktikë tjetër, qindra miliona vite dritë larg.
Ky sinjal është i ndryshëm. Vëzhgimet e teleskopit tregojnë se shpërthimi buroi nga një yll i njohur neutron – një bërthamë e shpejtë, kompakte e një ylli të vdekur që paketon një masë dielli në një sferë me madhësinë e një qyteti – rreth 30,000 vite dritë nga Toka. Dhe mbase është një klasë edhe më e çuditshme e yjeve të quajtur magnetër, të quajtur pas një fushe magnetike tepër të fuqishme që është në gjendje të lëshojë sasi të mëdha energjie shumë kohë pasi vetë ylli vdes. Tani duket se magnetarët janë me siguri burimi i të paktën disa prej shumë valëve misterioze të shpejtë radio-shpërthyese, shkruajnë autorët e studimit.

“Ne kurrë nuk kemi parë një shpërthim të valëve të radios, që të kujton një shpërthim të shpejtë të një radio,” tha autori kryesor i studimit Sandro Meretti nga Instituti Kombëtar i Astrofizikës në Milano. ”

Magneti, i quajtur SGR 1935 + 2154, u zbulua në vitin 2014 kur shkencëtarët panë që lëshojnë gamë të fortë dhe rreze X në interval të rastësishëm. Pasi u qetësua për një kohë, ylli i vdekur u zgjua me një shpërthim të fuqishëm me rreze X në fund të prillit. Sandro dhe kolegët e tij zbuluan këtë shpërthim me satelitin e Agjencisë Evropiane të Hapësirës (ESA) “Integral”, i dizajnuar për të kapur fenomenet më energjike në hapësirë. Në të njëjtën kohë, një teleskop radio në malet e British Columbia zbuloi një shpërthim të valëve të radios që vinin nga i njëjti burim. Radio teleskopët në Kaliforni dhe Juta konfirmuan shpërthimet e shpejta të radios ditën tjetër.

Shpërthimi i valëve të radios dhe rrezeve X nuk është zbuluar asnjëherë më parë nga një magnarat, shkruajnë studiuesit, duke treguar me forcë për këto mbeturina yjore si burime të besueshme për ekzistencën e këtyre sinjaleve.
Ky zbulim ishte i mundur vetëm sepse disa teleskopë në Tokë dhe në orbitë mund të kapnin njëkohësisht një shpërthim, në shumë gjatësi vale në spektrin elektromagnetik. Bashkëpunimi i mëtutjeshëm midis institucioneve është i domosdoshëm për të sjellë në fokus këto fenomene misterioze.

Kategoritë
Të ndryshme

Të ngjajshmet