Simptomat e koronavirusit zakonisht shfaqen në këtë renditje

Simptomat e covida-19, përfshirë ethet dhe kollën, janë shumë të ngjashme me ftohjen e zakonshme ose gripin sezonal. Si të njohim për çfarë bëhet fjalë?

Një studim i ri nga Universiteti i Kalifornisë Jugore zbuloi se simptomat e covida-19 zakonisht shfaqen në një rend të caktuar.

Ky zbulim mund të ndihmojë njerëzit me covid-19 të vetë-izolohen dhe të fillojnë trajtimin më shpejt, gjë që mund të përmirësojë ndjeshëm rezultatet e pacientit.

Shkencëtarët përdorën të dhëna kineze

Për të parashikuar rendin e simptomave, studiuesit analizuan nivelet e incidencës së simptomave të mbledhura nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) për mbi 55,000 raste të konfirmuara të covida-19 në Kinë. Ata gjithashtu shikuan një sërë të dhënash mbi 1,100 raste të mbledhura midis dhjetorit dhe janarit nga Grupi Kinez i Ekspertëve të Trajtimit Mjekësor për covid-19, të siguruara nga Komisioni Kombëtar i Shëndetit Kinez.

Për të krahasuar renditjen e simptomave të koronavirusit me gripin, studiuesit analizuan të dhënat nga më shumë se 2,000 raste të gripit të regjistruara në Amerikën e Veriut, Evropë dhe hemisferën jugore midis 1994 dhe 1998.

“Renditja e simptomave është e rëndësishme”, tha Joseph Larsen, autori kryesor i studimit.

“Kur ata e dinë që secila sëmundje përparon ndryshe, mjekët së pari mund të përcaktojnë nëse dikush ka covid-19 ose ndonjë sëmundje tjetër, e cila mund t’i ndihmojë ata të marrin vendime për trajtim.”

Sipas studimit, simptomat e koronavirusit shfaqen në këtë rend:

– kollë dhe dhimbje të muskujve

– të përziera ose të vjella

– diarre.

“Studimi zbuloi se pacientët me grip sezonal kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë një kollë dhe vetëm atëherë të marrin ethe”, tha Dr. Robert Glatter, një mjek në spitalin Lenox Hill në New York City, për Healthline.

“Në realitet, mund të jetë e vështirë të njihet sepse gripi shpesh fillon papritur dhe me simptoma të shumta, duke përfshirë dhimbje shpine, dridhura dhe një kollë të thatë.”

Sipas studimit, ndërsa gripi zakonisht fillon me një kollë, simptoma e parë e covida-19 është ethet.

“Rezultatet tona mbështesin idenë që temperatura duhet të matet si një metodë e verifikimit para se të hyni në ambiente,” shkruajnë në përfundim autorët e studimit.

Sidoqoftë, mjekët që punojnë me pacientë me covid-19 thonë se, sipas përvojës së tyre, simptomat nuk janë aq të parashikueshme, kështu që në rast dyshimi për sëmundjen, gjithmonë duhet të konsultoheni me mjekun e zgjedhur për hapat e mëtejshëm dhe metodat e trajtimit.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi

Të ngjajshmet