Si vret ‘Shërbimi’ Serb

Problemi i Serbisë nuk është politik, por natyrë kriminogjen, dhe për këtë arsye ai nuk mund dhe nuk mund të zgjidhet  me zgjedhje të organizuara nga pushtetarët në detyrë.

 Shkruan:

Milojko Pantić

Ekziston një listë e gjatë e shumë krimeve, por ende të pazgjidhura për të cilat të gjithë janë të vetëdijshëm, shkruan autori EPA – Illustrimi

Javën e kaluar, një ngjarje ceremoniale ku morën pjesë presidenti i vendit  shënoi 120 vjetorin e ekzistencës së Shërbimit të Sigurimit të Shtetit në Serbi. “Shërbimi” pretendohet nga shumë njerëz të jetë një departament për likuidimin e kundërshtarëve politikë dhe armiq të të gjitha llojeve, të formuar përsëri në kohën e komunizmit, kur kriminelët dhe hajdutët e bankave në të gjithë Evropën, si Arkani dhe të ngjashem, morën legjitimitetin e Sigurimit të Shtetit me detyrën e likuidimit të emigracionit politik jugosllav.

Në lufterat  në Jugosllavi, të cilat u ndezën nga etno-konfliktet  nga Slobodan Milosevic dhe Franjo Tudjman, djemve “të egër” të DB u dha role të reja. Ata u bënë drejtuesit e njësive paramilitare dhe paramilitare, të përbëra kryesisht nga tifozët e futbollit të klubeve të njohura, për të përhapur konflikte ndëretnike dhe urrejtje përmes veprimeve të tyre dhe plaçkitjeve ku nuk kishte asnjë.

Pas Marrëveshjes së Dejtonit, Shërbimi shpërbleu bashkëpunëtorët e tij, për meritat e tyre të veçanta në luftë dhe shumë likuidime, duke i lejuar ata që të fitojnë në mënyrë paqësore një identitet “qytetar”, duke marrë përsipër dhe duke praktikuar në mënyrë praktike klube të vogla të njohura të Beogradit, nga Obilic dhe Zvezdara, deri te Zeleznik dhe Bezanija. Ata, me ndihmën e “Shërbimit”, mbrojtësit të tyre të fuqishëm, i sollën këto klube shumë shpejt në nivelin e ligës së parë, madje edhe në titullin e kampionit të shtetit.

 Të gjithë ata që ‘shqetësuan’ u eliminuan

Vetëm në “Shërbim” dihet se kush dhe pse i likuidoi të gjithë në momentet e suksesit më të madh në futboll. U vranë presidentët  Zeljko Raznatovic Arkan, Jusuf – Jusa Bulic, Zoran Sijan, Branislav Trojanovic Trojke, Sredoje Sljukic, Miodrag Trlajic dhe Goran Mijatovic. Nentoka e futbollit, i cili edhe sot menaxhon futbollin, fsheh edhe sekretin e vrasjes së Branko Bulatovic, Sekretarit të Përgjithshëm të Federatës Serbe të Futbollit, në dritën e ditës në Terazije në Beograd.

Vrasjet e pashpjegueshme në futboll, megjithatë, janë një çështje margjinale, e cila është me interes vetëm për të afërmit dhe miqtë e të vrarëve, në lidhje me likuidimet e kryera nga specialistët e Shërbimit në skenën publike dhe politike të Serbisë. Këtu janë bilancet e vetëm disa prej krimeve të tyre të shumta që të gjithë e dinë për:

– Do të kalojnë pothuajse tre dekada që kur Radojica Nikçeviç, drejtor i Kooperativës së Strehimit në Šhumadija dhe, si një nga burrat më të pasur të kohës, presidenti i Klubit të Basketbollit Partizan, u vra kur u fitua Kupa e Kampionëve në 1992. Ai u vra në 7 tetor 1993. Ai parkoi Mercedesin e tij dhe u nis për në ndërtesën e Sumadija në Senjak. Gjatë rrugës ai takoi dy të rinj të veshur me pantallona të gjera të punëtorëve. Njëri prej tyre u kthye dhe qëlloi kokën e Nikçeviçit. Hetimi nuk ka dhënë asnjë rezultat, dhe policia e Beogradit ka heshtur për gati tre dekada.

– Gazetarja Dada Vujasinovic u gjet e vdekur në banesën e saj më 9 prill 1994. Ajo ishte një reportere objective  nga fushat e betejës, në të cilat Serbia zyrtare nuk filloi luftë, dhe ajo u bë e njohur për letrat e saj kërkimore mbi krimin e organizuar. Për vite me radhë, Shoqata e pathyeshme e Gazetarëve të Serbisë ka dëshmuar më kot se organet hetimore kanë bërë një numër lëshimesh që dëshmojnë se Dada nuk e vrau veten, sipas versionit zyrtar të hetimit.

 

Xhirimi brutal i Ivan Stamboliqit

– Shefi i policisë Radovan Stojcic Badza, një mik i ngushtë i ish-shefit të DB Jovica Stanisic, u vra në 10 Prill 1997, në restorantin Mama-mia në Beograd. Autoritetet thanë që Stojçiç ishte likuiduar për të destabilizuar vendin nga shërbimet e huaja të inteligjencës. Shumë vite më vonë, Branko Djuric, një ish-shef i policisë në Beograd, deklaron: “Simbol u vra nga cigare”, duke aluduar në konfliktin nëntokësor për kontrabandën e cigareve

– Zoran Todorovic Kundak, drejtor i Beopetrol, Sekretar i Përgjithshëm i së Majtës së Bashkuar Jugosllave dhe një mik i ngushtë i çiftit Milosevic-Markovic, u vra në 24 tetor 1997 para Drejtorisë së Beopetrol në Beogradin e Ri. Një i ri iu afrua dhe gjuajti dy shpërthime të shkurtra ndaj tij. Autoritetet fillimisht përmendën sfondin politik të vrasjes. Hetimi, nëse u zhvillua fare, nuk dha rezultat.

– Gazetari Slavko Curuvija u qëllua për vdekje në 11 Prill 1999 me 17 plumba ndërsa po shëtiste në ndërtesën ku jetonte. Njëzet vjet më vonë, Gjykata Speciale e Beogradit dënoi drejtuesit dhe anëtarët e DB Rade Markovic, Milan Radonjic, Ratko Romic dhe Miroslav Kurak me gjithsej 100 vjet burg. Kështu, është konfirmuar zyrtarisht se “Shërbimi” ka një departament të likuidimit.

– Më 3 tetor 1999, bashkëpunëtorët e tij Veselin Boskoviç, Zvonko Osmanlic, Vucko Rakocevic dhe Dragan Vucurovic u vranë në Autostradën Ibar në përpjekje për të vrarë Vuk Draskoviçin, udhëheqësin e Lëvizjes së Rinovimit Serb. Shefi i atëhershëm i “Shërbimit”, Rade Markoviç u dënua me dënimin maksimal.

– Drejtori i JAT Zivorad – Zika Petrovic u likuidua  para ndërtesës ku banonte.

 Kulminacioni është vrasja e Zoran Gjinqiqit .

– Ivan Stambolic, kundërshtari i parë politik i qeverisë i likuiduar nga Shërbimi, më 25 gusht 2000. Njësia për Operacione Speciale të Shërbimit rrëmbeu ish-Presidentin e Serbisë në Beograd dhe e qëlloi në Fruska Gora, me urdhër të Slobodan Milosevic, siç thuhet në një vendim gjyqësor të formës së prerë në 2007.

– Kulmi i keqpërdorimit abuziv të Shërbimit ndodhi në 12 Mars 2003, kur Zoran Gjindjic, kryeministri i parë i zgjedhur në mënyrë demokratike të Serbisë, u vra nga forcat e saj speciale, nën komandën e Milorad Ulemek Legija. Kjo vrau demokracinë serbe në fillim, duke i hapur rrugën kthimit në pushtet të atyre që kriminalizuan dhe privatizuan një nga institucionet më të rëndësishëm të sigurisë në secilin vend gjatë viteve 1990.

Kështu, organizata e pareformuar komuniste, e cila fillimisht njihej si OZNA (që di gjithçka), pastaj UDBA (fati ynë), dhe më pas DB, dhe më në fund Agjencia e Informacionit të Sigurisë, u shndërrua në mburojë dhe shpatë të qeverisë aktuale sot. Prandaj, problemi i Serbisë nuk është politik, por ka natyrë kriminogjene, prandaj nuk do dhe nuk mund të zgjidhet me zgjedhjet e organizuara nga partitë aktuale në pushtet.

 

Burimi: Al Jazeera


Vërejtje: Qëndrimet e autorëve nga kjo rubrikë, nuk domethënë që përfaqësojnë në mënyrë automatike edhe qëndrimet e redaksisë. Megjithatë, njohja e këtyre qëndrimeve është në interes të lexuesve, prandaj edhe publikimi i tyre. Për rrjedhojë autorët mbajnë përgjegjësi të plotë për sa u përket qëndrimeve rreth çështjeve të shtjelluara në fjalë.

Kategoritë
OPINIONEOpinione - Ballina

Të ngjajshmet