Si ushtria jugosllave vrau boshnjakët në Serbi

I vranë, i përdhunuan dhe i zhvendosën  njerëzit, ishin populli i Serbisë, fshat në komunën e Pribojit, dhe njerëzit u vranë vetëm sepse ata ishin boshnjakë.

Shkruan:

Dragan Bursaç

A keni dëgjuar për Uzeir Bulutović, Musan Husović dhe Fatima Sarac? Ka shumë të ngjarë që ju nuk keni dëgjuari. Bëhet fjalë për njerëz të moshuar. Njerëz të mirë. Fermerë nga fshati Kukurovići. Ata kishin shumë gjëra të mira për të thënë për veten, jetën e tyre, jetën e fshatit të tyre. Por ne kurrë nuk do të dëgjojmë këto tregime.

Kukurovići, 26 vjet më parë. Prej vjeshtës ’92. deri më 18 shkurt ’93. fshati ishte nën rrethimin e vazhdueshëm të ushtrisë serbe. Kishte disa predha që binin atje, por njerëzit u përdorën për këtë. Përveç kësaj, shumë të rinj u larguan nga fshati. Mbeten më të vjetërit për të ruajtur shtëpinë e tyre të pakta dhe kopshtet, edhe pse ata nuk e dinë se si kanë për të shpëtuar.Vetëm instinkt i mbrojtjes njerëzore.

Dhe pastaj muzg dimri. Pak para orës 18:00 më 18 shkurt, fillon të fishkëllejë. Gjuajtje me predha  kthehen në tinguj të hapur, dhe ato shpërthejnë. Fshati u sulmua nga çetnikët. Ishte sulmi i fundit në sistemin e tokës së djegur. Të rinjtë me fëmijë largohen nga shtëpitë e tyre dhe gjysmë-lakuriq, të zbathur ikin në errësirën e vdekjes.

Uzeiri, Musai dhe Fatimja vendosën të qëndrojnë. Ata thanë, kjo e keqe do të kalojë, dhe nuk është e mundur që diçka të ndodhë me ta. Asnjë ushtri nuk do të bëjë … urimet nxituara me familjet e tyre dhe të kthehet në shtëpi të shkatërruara.

 

 Taka e djegur dhe njerëzit e dhunuar

 

Vetëm një orë e gjysmë më vonë Bulutovic bashkë me britmat u shndërruar në një pishtar të gjallë. Granata goditi shtëpinë dhe e kaploi zjarri. Uzeiri vdes në dhembje. Menjëherë pas kësaj të njëjtin fat në zjarrin e ferrit është zënë hapin Musan Husović.

Grua e vjetër Fatima Saraç e lë shtëpinë në errësirë. Hiri dhe sytë e errët nuk mund të mësohen me të keqen e natës. Midis blozës së  shtëpive të djegura dhe fishkëllima e plumbave pa një ushtar, pastaj një tjetër dhe një tjetër. Disa kompani, çfarë është? Gruaja e vjetër, e  mpirë nga frika, ulet në livadh me dëborë dhe baltë. Ushtarët iu afruan asaj dhe e çuan në një shtëpi të djegur.

Nëna Fatima shpreson për një vdekje të shpejtë. Këtu, ajo e përjetoi, e përjetoi, ajo shkoi në  paqe me Zotin, me të vërtetën. Është e rëndësishme që fëmijët e saj të dilnin jashtë. Por në vend të një vdekje të shpejtë, çetnikët e përdhunuan, atëherë ja thyen të dy krahët, dhe është vrarë më pas me të  shtëna armësh.

Kjo dëshmohet nga gazetari trim Xhemail Halilagiç për 26 përvjetorin na përkujton se për këtë krim nuk ka përgjigje, dhe tregon se Kukurovići nuk është më i interesuar në ndonjë organizatë për mbrojtjen e të drejtave të njeriut. Si gazetar, Halilagic raportoi dhe dokumentonte ngjarjen në Kukurovic.

“Me këtë rast, në shtëpitë e tyre u dogjën, Mušan Husović dhe Uzeir Bulutovic, ndërsa Fatima Sarac e dhunuar, e abuzuar dhe e vranë nga armët e zjarrit. Jugoviç Kaltak u plagos, dhe fshatarët e tjerë ikën në pyjet përreth”, tha Halilagiç, i cili si gazetar dhe dëshmitar i ngjarjës ka qëndruar në Kukurovici në shkurt të vitit 1993 dhe mori pjesë në varrimin e të vdekurve.

 

 Nuk është  Bosnja por Serbia

 Dhe tani dikush do të pyesë veten se si dhe pse vdekja është kaq e rëndësishme për  tre burrat e moshuar. Sigurisht, që është një krim i madh çetnik,, por çetnikët kanë bërë shumë krime në Bosnjë dhe Hercegovinë, kanë djegur shumë fshatra dhe vranë shumë njerëz. Për fat të keq, kjo është e vërtetë, por ky është një rast specifik.

Sepse, ju shihni, Kukurovići është në Serbi, jo në Bosnjë, i vranë, i përdhunuan dhe personat e zhvendosur ishin populli i Republikës Federale të Jugosllavisë dhe Republikës së Serbisë. Fshati ishte në komunën e Pribojit dhe njerëzit u vranë vetëm për shkak se ishin boshnjakë.

Ata jo vetëm që u sulmuan nga disa paramilitarë, por u sulmuan nga njësitë e organizuara të Ushtrisë Jugosllave, veçanërisht Korpusit të Uzhicës. Kjo është padyshim se Ushtria Jugosllave ka kryer krime kundër qytetarëve të saj, kundër civilëve. Ne nuk duhet të harrojmë se në fshat nuk ka pasur luftë nuk ka pas formacione luftarake. Vetëm banorë të zakonshëm.

Për më thjeshtë: Njësitë e mirë-armatosura të Ushtrisë së Jugosllavisë e  shfarosën një fshat në Serbi, tre persona të vrarë një shtetas i Serbisë, një grua e vetme e dhunuar, e torturuar dhe më pas e vrarë. Civilët ishin fajtorë për shkak se ishin boshnjakë. Kjo është i gjithë faji i tyre.

 

Sipas tradites, krime pa dënime

 Askush nuk ka qenë ndonjëherë përgjegjës për këtë krim.

Republika Federale e Jugosllavisë, dhe pastaj Serbia, shtet që vazhdimisht mashtron botën dhe veten e vet  se ata nuk kanë kryer agresion ndaj Bosnjes fqinje dhe Hercegovinës, dhe agresioni nuk është kryer vetëm, por është kryer edhe në territorin e tyre ndaj popullatës boshnjake.

Ne të gjithë e dimë se pas Kukurovićit, krimet massive kanë vazhduar në Sjeverin dhe Shtërpcë, por Serbia nuk lodhet shumë për të.Konkretisht, Gjykata e Lartë në Beograd në prill 2013 haptas, në mënyrë të qartë ka pranuar përgjegjësinë e shtetit të Serbisë për krime të luftës të cilët ishin anëtarë të forcave serbe të kryera në territorin e Sanxhakut dhe krimit në Kukurovici, megjithatë, kryesit e këtyre krimeve nuk janë dënuar edhe pas 25 vjetësh.

Dhe jo vetëm se nuk u sollën para drejtësisë, por në territorin e Pribojit u mbrojtën mes viktimave të tyre. Pra, të mbijetuarit nga Kukuroviçi, të cilët janë refugjatë në vendin e tyre, takohen me sulmuesit çdo ditë.

Siç po duket, Tribunali i Hagës nuk është i interesuar për këto krime.

 

Burimi: Al Jazeera

 


Vërejtje: Qëndrimet e autorëve nga kjo rubrikë, nuk domethënë që përfaqësojnë në mënyrë automatike edhe qëndrimet e redaksisë. Megjithatë, njohja e këtyre qëndrimeve është në interes të lexuesve, prandaj edhe publikimi i tyre. Për rrjedhojë autorët mbajnë përgjegjësi të plotë për sa u përket qëndrimeve rreth çështjeve të shtjelluara në fjalë.

Kategoritë
LajmeLajmet KryesoreOPINIONEOpinione - Ballina

Të ngjajshmet