Si u zhduk e gjithë ekuipazhi i anijes? Misteri vazhdon edhe pas 102 vjetësh

Zhdukja e ekuipazhit të anijes Zebrina mbetet një nga katastrofat detare më të pazakonta dhe të pashpjegueshme të shekullit 20.

Ka shumë teori dhe sikurse në çdo histori të ngjashme, ato duken aq të pabesueshme sa mund të ishin të vërteta.

Ishte një anije me vela 189-tonësh me tre direkë që u hodh në treg në 1873. Ajo u ndërtua po atë vit në Whitstable, Angli me qëllimin për të bërë tregti në lumin La Plate në Amerikën e Jugut, në kufirin e Argjentinës dhe Uruguait.

Sipas disa tregimeve dhe teorive, qëllimi kryesor i kësaj anije ishte transportimi i mishit të lirë të freskët, i cili provoi të ishte një detyrë shumë sfiduese.

Në fakt, anija ishte shumë e ngadaltë dhe nuk kishte frigorifer, kështu që ata duhej të arrinin përpara se akulli të shkrihej. Udhëtimet e gjata me mish të freskët nuk merreshin parasysh. Për të zvogëluar humbjet e tyre, pronarët filluan të përdorin anijen në rrugë më të shkurtër.

Ajo lundroi detet për dekada pa incidente, deri në shtator 1917 kur lundroi nga Falmouth nën kapitenin Martin. Ata transportuan qymyr nga Anglia në Saint-Brieuc, Francë.

Vetëm dy ditë pasi u nisën në udhëtim, anija u vu re duke lundruar pranë portit të Cherbourg, Francë. Shumë shpejt ajo u bllokua në breg dhe pas inspektimit u zbulua se ishte në gjendje të përsosur, asgjë nuk ishte dëmtuar dhe se të gjitha ngarkesat ishin në bord, të paprekura.

Tavolina ishte thjesht gati për mëngjes. Por nuk kishte askush nga ekuipazhi dhe në ditarin e kapitenit shënimi i fundit ishte menjëherë pasi ata u larguan nga Falmouth.

Përndryshe, ishin gjashtë anëtarë të ekuipazhit në anije, dhe sipas disa teorive, ishin 23 prej tyre këtë herë, kështu që spekulohet se ata mund të kenë pasur qëllim të joshnin një anije luftarake ose nëndetëse mjaft të afërt për t’i sulmuar, transmeton Gazeta e Re.

Pas një hetimi fillestar, erdhi në përfundim se anija ka të ngjarë të ishte sulmuar nga nëndetësja gjermane U-Boot. Në kohën e Luftës së Parë Botërore, praktika e zakonshme e tyre ishte të sulmonin një anije armike, të kapnin ekuipazhin ose t’i detyronin të hipnin në barka shpëtimi për të parandaluar viktima para se të fundosnin anijen.

Gjithçka mbeti mbi supozimet e asaj që mund të ndodhte me ekuipazhin, pasi deri më sot nuk dihet se ku përfunduan – ata thjesht u zhdukën nga faqja e dheut dhe nuk u panë më kurrë.

Emrat e tyre nuk u paraqitën në asnjë burg gjerman ose në një listë të të burgosurve të luftës, që ishte gjithashtu një praktikë e zakonshme në rastin e fundosjeve të tilla.

Gjermanët, në fakt, pëlqenin të shkruanin për veprimet e tyre, për të dëshmuar arritjet e tyre të luftës, dhe kapja e ditarit të kapitenit ishte një mënyrë për të provuar plaçkën e tyre të luftës. Fakti që ditari i kapitenit mbeti në anije vetëm sa e komplikon këtë teori.

Një teori tjetër është se gjermanët i çuan anëtarët e ekuipazhit në nëndetësen e tyre, e cila u sulmua më pas nga një anije angleze që i shkatërroi së bashku me ekuipazhin e Zebrina. Kjo teori kurrë nuk është konfirmuar zyrtarisht.

Duke pasur parasysh se lufta në kohën e ngjarjeve të pazakonta në Zebrina ishte në vetë kulmin e saj, komandantët e forcave aleate nuk kishin kohë për të hetuar në detaje këtë mister.

Hetimi pas luftës gjithashtu nuk konfirmoi asnjë prej teorive që qarkullojnë në lidhje me zhdukjen e ekuipazhit, e cila është e panjohur edhe sot, dhe anija është shkatërruar plotësisht me kalimin e viteve.

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme

Të ngjajshmet