Si të zbuloni nëse telefoni juaj është një spiun xhepi

Disa aplikacione ndizen pa lejen tuaj, kështu që celularët tuaj lehtë bëhen spiunë xhepi. Lejet që kërkojnë aplikacionet kur instalohen në telefonin tuaj, në mënyrë që të përdorni një mikrofon ose aparat fotografik, janë njohur për ju për një kohë të gjatë.

Nëse nuk pajtoheni me ta, mund të mos jeni në gjendje të përdorni fare disa aplikacione, ose të paktën ato të opsioneve të tyre që kërkojnë komunikim.

Aplikacionet që mund të vjedhin të gjitha të dhënat tuaja nga telefoni juaj: Cilat janë më të rrezikshmit dhe si të mbroheni
Sidoqoftë, disa aplikacione kanë “qëllime më të këqija”, kështu që aktivizojnë mikrofonin dhe kamerat pa ndonjë aprovim, sa herë që ndjehen si ata. Kjo e bën më të lehtë që telefonat tuaj të bëhen “spiunë xhepi”.

Kthehu në vitin 2018, më shumë se 250 aplikacione nga dyqanet e Google Play u shënuan si ato që, përmes mikrofonit të telefonit, përgjojnë tingujt e sfondit, në mënyrë që aplikacionet të mund të “përgjojnë” dhe pastaj “shërbejnë” reklamat në shënjestër për ju, bazuar në ato që keni thënë më parë. biseduar. Ekzistojnë, natyrisht, teori të përhapura të komplotit që telefonat tanë janë përgjuar vazhdimisht dhe në mënyrë aktive mbi ne.

Lajmi i mirë në të gjithë këtë është se ju mund të bëni disa hapa të thjeshtë për të ruajtur privatësinë tuaj dhe “heshtur” çdo aplikim të dyshimtë.

1. Gjeni se cilat aplikacione kanë tashmë leje për të përdorur mikrofona dhe kamera
Kjo është shumë e lehtë për t’u raportuar. Opsioni “Premission Manager” ndodhet në cilësimet, në menunë e menaxhimit të aplikacionit.

android

– – Cilësimet> Aplikimet dhe njoftimet> E përparuar> Menaxheri i Lejes (në disa pajisje Android është menjëherë në menunë e Aplikacionit, d.m.th. nuk ka mundësi të përparuara)

Në Permission Manager, ju mund të shihni cilat aplikacione dhe pjesët e tjera të telefonit tuaj janë të lejuara dhe lejoni ose mohoni çdo leje të aplikacionit për të përdorur mikrofonin dhe kamerën.

iOS

– Cilësimet> Intimiteti> zgjidhni Mikrofonin ose Kamerën (në varësi të asaj që dëshironi të kontrolloni)> çaktivizoni / çaktivizoni – lejoni ose çaktivizoni përdorimin e mikrofonit ose kamerës për aplikacione të caktuara.

Meqenëse, natyrisht, jo të gjitha aplikacionet janë me qëllim të keq, kur po mendoni të lejoni ose pamundësoni përdorimin e mikrofonit ose aparatit fotografik, nëse keni dyshime për një aplikim të veçantë, konsideroni nëse do të përdorni ndonjëherë ose jo një mikrofon ose aparat fotografik. Kjo do ta bëjë më të lehtë për ju të vendosni se cili duhet dhe nuk duhet të mohohet leja.

2. Shkarkoni aplikacionin që monitoron kur mikrofoni ose kamera është e ndezur

Kur bëhet fjalë për përdoruesit e platformës Apple iOS, ata së shpejti, brenda vetë sistemit operativ, do të marrin mundësinë për të monitoruar “punën” e mikrofonit dhe kamerës. Kjo do të bëhet e mundur nga versioni i fundit i iOS 14.

Me të vjen një opsion i ri – një tregues regjistrimi, i cili do të informojë përdoruesit nëse / kur një aplikacion përdor mikrofon ose kamera. Qendra e Kontrollit gjithashtu do t’ju lejojë të shihni ato aplikacione që kanë përdorur kohët e fundit mikrofonin dhe kamerat, dhe nëse ata kanë regjistruar diçka.

Sa për përdoruesit e Android, ata kanë qasje në aplikacionin Access Dots, i cili ka të gjitha opsionet e përmendura më parë.

Ashtu si zgjidhja për iOS, Access Dots përdor tregues në cepin e ekranit, të cilat ndizen dhe fiken për t’ju njoftuar kur një aplikacion po përdor mikrofonin ose kamerën.

3. Ekziston edhe një zgjidhje harduerike

Nëse akoma nuk ndiheni të sigurt për shkak të gjurmimit të mundshëm, ka mundësi të tjera, të tilla si bllokimi fizik ose paaftësimi i regjistrimit. Kështu që gjithmonë mund të ngjitni një ngjitës në kamerën e përparme ose të pasme.

Ekzistojnë gjithashtu raste të ngurta me një mbulesë “rrëshqitëse” që mbulon si selfie para, ashtu edhe kamerën e pasme, kur nuk është në përdorim.

Ekzistojnë gjithashtu bllokues të posaçëm të mikrofonit, të cilët përdorin një fole me kufje 3.5 mm. Ata punojnë në të njëjtën mënyrë që kufjet bllokojnë mikrofonin, kështu që vetë kufjet mund të shërbejnë si bllokues. /Gazetaere

Kategoritë
Të ndryshmeTeknologji

Të ngjajshmet