Si të zbuloni kancerin e prostatës?

Diagnoza e kancerit të prostatës mund të ndahet në dy periudha. Periudha e parë është një zbulim i antigjenit specifik të prostatës (PSA) kur pacientët vijnë me kancer të avancuar e prostatës dhe praninë e simptomave, dhe periudha e dytë është pas zbulimit të PSA.

Testi PSA për zbulimin e hershëm të kancerit të prostatës lejon fazat fillestare të një diagnoze të hershme të kancerit të prostatës, transmeton KosovaPress.

Kanceri i prostatës fillimisht nuk tregon asnjë simptomë. Nëse gjejmë PSA të ngritur në gjakun e pacientit, atëherë aplikohen metoda të tjera diagnostike për të vërtetuar ose përjashtuar kancerin e prostatës.

Një PSA e ngritur tregon se ka një acarim të prostatës. Ky acarim mund të ndodhë nga inflamacioni i prostatës dhe zgjerimi i saj. Një test gjaku mbi PSA duhet gjithmonë të merret para ekzaminimit digjital të prostatës.

Shqyrtimi i prostatës digjitale është një metodë bazë dhe e pashmangshme diagnostike me të cilën  përcaktojmë karakteristikat themelore të prostatës: madhësia, kufizimi, qëndrueshmëria, butësia dhe ndjeshmëria.

Zakonisht reagohet ndaj PSA së ngritur duke  i përshkruar pacientit një antibiotik që merret brenda një muaji.

Kur përsërisim analizën PSA, shpesh shohim se vlerat janë më të ulëta, brenda kufijve të zakonshëm, dhe një pacient i tillë i referohet kontrollit të kontrollit për një vit. Nëse vlera e PSA nuk është ulur,  atëherë sugjerohet ultratingulli i prostatës.

Në këtë rishikim, përcaktohet me saktësi madhësia e prostatës nëse ajo është zgjeruar apo jo, por ne mund të shohim edhe fusha të dyshimta të prostatës, për të parë ndonjë gjë anormale.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi

Të ngjajshmet