Si të shmangni gurët në veshka?

Guri në veshkë ose fshikëz shoqërohet me dhimbje dhe agoni të padurueshme derisa të dëbohet. Sidoqoftë, ka mënyra për të rritur shanset për të shmangur këtë problem.

Arsyeja e formimit të gurit është ngopja e urinës me përbërës, të cilët kanë veti kristalizuese. Kur urina është e ngopur me substanca të padëshirueshme, formohen kristale të imëta që përfundimisht bashkohen për të formuar një gur në veshkë ose fshikëz.

Një në 20 persona e kanë këtë problem, i cili më së shpeshti shfaqet në muajt e verës për shkak të zakoneve të ngrënies. Në verë, ekziston një nevojë më e madhe për lëngje, e cila shpesh injorohet për shkak të shkuarjes së shpeshtë në tualete. Kjo bën që të pihet më pak ujë, gjë që krijon problemin më të madh.

E rëndësishme është edhe lloji i ushqimit që konsumojmë. Nëse ka një konsum më të lartë të ushqimit me origjinë shtazore, ushqimet e pasura me sheqerna, natrium ose fruktozë rrisin ndjeshëm mundësinë e gurëve në veshka. Prania e lartë e vitaminës D gjithashtu mund të shkaktojë këtë gjendje mjekësore.

Edhe stresi kontribuon shumë në shfaqjen e gurit. Pesë deri në dymbëdhjetë orë pas stresit, rritet ekskretimi i kalciumit, dhe nga 20 deri në 30 orë ka rritje të sekretimit të oksalatit, e cila mund të çojë në gurë në veshka ose fshikëz.

Megjithëse besohet se burrat kanë më shumë të ngjarë të kenë probleme me këtë, por edhe gratë shpesh shqetësohen nga i njëjti problem. Më së shpeshti shfaqet midis moshave 30 dhe 50-vjeç.

Është e vështirë të mos vësh re simptomat e gurit në traktin urinar, veshka ose fshikëz. Dhimbja është përgjithësisht shumë e ashpër, e papritur dhe një nga dhimbjet më të forta të njohura në mjekësi.

Dhimbja mbulon pjesën e poshtme të shpinës, pastaj përhapet në fshikëz ose testikujt te burrat. Dhimbja transmetohet befas, intensifikohet dhe më pas bëhet pothuajse e padurueshme për orët e ardhshme.

Simptoma të tjera mund të jenë të pranishme, të tilla si të vjella, urinim më shpesh, të cilat mund të jenë shumë të dhimbshme dhe përfundimisht mund të shkaktojnë praninë e gjakut në urinë.

Kur ndonjë dhimbje shfaqet në pjesën e pasme dhe të përparme të trupit, vizita te mjeku nuk duhet vonuar. Nëse nuk është problem i veshkave, mund të jetë për shkak të shumë sëmundjeve të tjera të rrezikshme.

Guri mund të shkatërrohet me ilaçe dhe lëngje, dhe vetëm në rastet më të rënda kërkohet kirurgji.

Për të shmangur këtë problem shëndetësor “naiv”, është e rëndësishme të kujdeseni për trupin tuaj. Para së gjithash, konsumoni më pak kripë dhe proteina shtazore. Marrja ditore e ujit duhet të jetë rreth tre litra, dhe në ditë më të ngrohta nevojiten edhe më shumë.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi

Të ngjajshmet