Si të mborhemi nga pesë mashtrimet më të zakonshme në internet

Kur jeni i lidhur në internet, nuk mund ta dini kurrë se ku janë rreziqet të gjitha rreziqet. Ne ju paraqesim mënyrat më të zakonshme të mashtrimit në internet, si dhe mundësitë për të mbrojtur veten.

1. Phising

E-mail të rremë dhe mesazhe të tjera (dërguar me SMS, Twitter, Skype dhe çdo aplikacion tjetër të komunikimit) mund t’ju çojnë të siguroni informacionin tuaj personal. E tëra që duhet është një mesazh në dukje i besueshëm, dhe disa momente më vonë – je mashtruar. Pse do ta lejonit? Falë mënyrës së krijimit të mesazhit, grafikëve dhe gjithçka tjetër që mund t’ju çojë të jeni një mesazh ose uebsajt plotësisht plotësisht i ligjshëm. Ai bën një logo këtu dhe atje, një formë për të lënë informacion, dhe nëse jeni i pakujdesshëm, kriminelët në internet lehtësisht mund t’ju mashtrojnë.

Pothuajse gjithmonë, megjithatë, emailat phising ndalen nga klienti i postës elektronike që po përdorni, dhe në rast se nuk ndodh, duhet të lexoni gjithnjë me kujdes email-et. Pothuajse me siguri do të ketë gabime gramatikore dhe drejtshkrimore në “falsifikimet”, të cilat asnjë institucion real nuk do t’i lejonte, raporton portali “B92”.

Shmangni “peshkimin”: Asnjëherë mos klikoni në lidhje në mesazhe që gjoja vijnë nga banka juaj dhe institucione të ngjashme. Në vend të kësaj, gjithmonë hapni shfletuesin tuaj të internetit, shkoni në faqen zyrtare të institucionit dhe bëni gjithçka që ju nevojitet atje.

2. Klonimi

Në vend që të vjedhin fizikisht kartën tuaj të kreditit, kriminelët kibernetikë mund të zgjedhin detajet e klonimit. Ky informacion më pas mund të përdoret për të bërë kopje, ose për t’i futur ato kur është e nevojshme nëse bëhet fjalë për blerje në internet.

Për të klonuar një kartë pagese, mjafton të përdorni pajisje të vogla që mund të futen në pëllëmbën e dorës tuaj. Ata shkarkojnë të dhënat nga shiriti i zi, dhe ato të dhëna përdoren më pas për të bërë një kopje. Shtë një teknikë që është përhapur edhe në ATM-të.

Parandaloni klonimin: gjithmonë mbajeni kartën në dorë, përdorni pagesa pa kontakt kur është e mundur, gjithmonë kontrolloni nëse diçka në ATM ju duket e dyshimtë

3. Rrjetet sociale

Përdorimi i rrjeteve sociale u lejon kriminelëve kibernetikë të marrin informacione që mund të jenë shumë të dobishme për ta. Një shembull i mirë është Facebook, ku mund të gjeni informacione për vendlindjen tuaj, familjen, biznesin dhe madje edhe atë që ju pëlqen të blini.

Me një profil publik, postime dhe etiketa, ekziston një shans i shkëlqyeshëm që çdokush të mund të zbulojë aq sa duhet për ju. Vendet ku keni qenë, ku jetoni, data juaj e lindjes … është gjithçka atje.

Mbroni veten në median sociale: Siguroni llogarinë tuaj në mënyrë që të gjitha informacionet, fotot dhe postimet të mund të shihen vetëm nga njerëz që njihni.

4. Mbi pirjen e supeve

Në vend që të mbështeteni në teknologji për të tërhequr detaje nga karta juaj e kreditit, disa hakerë po zgjedhin një qasje më tradicionale. Ata vazhdimisht “lëvizin” nëpër ATM dhe dyqane për të parë se cilët numra PIN përdorin njerëzit. Kjo teknikë quhet “hakim i shpatullave”.

Ndërsa kjo nuk është e mjaftueshme për të vjedhur të gjitha paratë tuaja dhe të dhënat e tjera, mashtruesit do të kenë një pozicion fillestar mjaft të mirë, nëse ata ia dalin këtë.

Parandaloni hakmarrjen mbi supe: Sigurohuni që të mbuloni tastierën kur futni PIN-in tuaj në një ATM ose në arkë.

5. Rrjete të siguruara në mënyrë të pamjaftueshme

Megjithë përmirësimet e sigurisë në lidhjen pa tel, disa “vrima të sigurisë” mund të ndodhin akoma. Ju mund të keni një router të vjetër në shtëpi, kështu që në vend të një lidhjeje WPA2, ai ofron vetëm WEP (kjo ndodh).

Mund të jetë gjithashtu që rrjeti Wi-Fi është i siguruar në mënyrë të pamjaftueshme në kafen ku shkoni shpesh, në stacionin e autobusit, në qendrën tregtare, etj. Kudo që të jeni, rreziqet janë të shumëllojshme – nga dikush që hyn në fjalëkalimet tuaja, tek leximi i mesazheve tuaja, ridrejtimi i lidhjes tuaj dhe të ngjashme.

Ulni rrezikun e rrjeteve të pasigurt: Nëse ky është rrjeti juaj, azhurnoni ruterin. Nëse përdorni Wi-Fi publik kudo, mendoni të filloni të përdorni Wi-Fi.

Kategoritë
Të ndryshmeTeknologji

Të ngjajshmet