Si njerëzit dhe robotët mund të jetojnë dhe punojnë së bashku

A është normale të zëvendësohet një punëtor me një robot? Makinat tashmë kanë filluar të zëvendësojnë vendet e punës, duke filluar nga punëtorët e deri tek avokatët.

Pedro Domingos, kreu i studimit të mësimit të makinës në firmën e investimeve DE Shaw Group dhe profesor në Universitetin e Uashingtonit, shpjegoi se, si rezultat i inteligjencës artificiale, do të ketë më shumë kërkesa për punë ekzistuese dhe do të krijohen vende të reja pune. Kjo është e ngjashme me atë se si nuk mund të imagjinonim një zhvillues të aplikacioneve të internetit, dekada më parë, dhe që tani miliona njerëz jetojnë me këtë punë. “Njeriu dhe makina që punojnë së bashku gjithmonë, mund ose marrin një vendim më të mirë sesa një burrë apo makinë në mënyrë të pavarur”.

Automatizimi mund të kontribuojë në ngritjen e punës së pasigurt, si kontraktorët dhe përkthyesit e pavarur, të cilët nuk kanë përfitime të plota. Inteligjenca artificiale ka gjasa të mos krijojë fusha krejtësisht të reja të ekspertizës ose karrierës, siç bënin kompjuterët për shkencëtarët e kompjuterëve. Njerëzit dhe makinat që punojnë së bashku, mund të jenë më të ndërlikuar se sa të punojnë vetëm. Për shembull, një makinë autonome që përdor “teknologjinë e nivelit të tretë” ngre vetë në shumicën e situatave, por duart kontrollojnë përsëri tek një shofer njerëzor në situata emergjente. Ky konfigurim kërkon që njerëzit të mos hidhen në vëmendje, ndërsa makina është duke lëvizur në mënyrë autonome. Në mënyrë kritike, ne duhet të optimizojmë ndarjen e punës midis njerëzve dhe makinave për të siguruar që “njeriu + robot= superior”. Më poshtë janë tre korniza që duhen marrë parasysh.

Lexo: Walmart planifikon të shtojë mijëra robotë ndihmës në dyqanet në SHBA

Së pari, lejoni njerëzit dhe makinat të luajnë me forcat e tyre morale. Algoritmet shpesh janë të mira në arritjen e rezultateve utilitare, si për shembull, duke bërë më të mirën për shumicën e njerëzve. Por njerëzit shpesh janë të mirë në zbatimin e rregullave morale, siç janë të siguroheni që të mos diskriminoni në bazë të racës dhe gjinisë. Mjaft programe algoritmike të dizajnuara për të bërë mirë, si Google Translate, janë të prirur për paragjykime racore ose gjinore, të cilat kërkojnë që njerëzit të ndërhyjnë dhe të korrigjojnë kursin.

Së dyti, lërini robotët të bëjnë punën robotike dhe le të bëjnë njerëzit pjesën tjetër. Për shembull, një studim tregon se si një platformë e inteligjencës artificiale dhe ekspertë njerëzorë që punojnë së bashku, veprojnë më mirë në identifikimin e sulmeve kibernetike, sesa njerëz ose makina që punojnë vetëm. Kjo është për shkak se platforma bën punën e shurdhër, duke u përpjekur të analizojë tonelata të dhënash, ndërsa ekspertët njerëzorë e shohin rezultatin e platformës, duke identifikuar rastet anormale dhe duke e ushqyer atë përsëri në platformë, e cila më pas përmirësohet në zbulimin e sulmeve kibernetike.

Së fundi, ndani punën sociale. Pavarësisht nga tendenca jonë që nuk i pëlqejmë robotët në kontekste sociale, dhënia e një ndërveprimi shoqëror me robotët mund të zvogëlojë shpërthimin në punë, që kërkon të menaxhojnë emocionet e të tjerëve. Për shembull, hulumtimet tregojnë se sistemet e automatizuara të shërbimit të klientit, mund t’i orientojnë klientët në mënyrë efikase drejt operatorëve njerëzorë, duke menaxhuar pjesët frustruese të thirrjes (si autentikimi i përdoruesit) që mund të çlirojë agjentët njerëzorë për të trajtuar çështjet më thelbësore.
Makinat tashmë janë infiltruar në çdo aspekt të jetës sonë dhe ne duhet të mësojmë të jetojmë me ta. Duke marrë parasysh etikën e kësaj marrëveshje të re, gjëja më etike që mund të bëjmë është të vazhdojmë të përqafojmë dhe të vlerësojmë njerëzimin. /CNN

Kategoritë
Të ndryshmeTeknologji

Të ngjajshmet