Si ndikojnë miqtë në shëndet dhe zakonet tona

Fillimi i një viti të ri është një kohë e mirë për të përvetësuar zakone të reja të dobishme për shëndetin.

Shumë do të zbulojnë se zvogëlimi i marrjes së snacks jo të shëndetshme ose të shkoni në palestër është më e lehtë kur miqtë dhe familja bëjnë të njëjtat ndryshime në jetën e tyre.

Sidoqoftë, jo të gjitha vendimet që ndikojnë në shëndetin tonë janë marrë me vetëdije, pasi kopjojmë sjelljen e miqve, kolegëve dhe të afërmve që ne i identifikojmë dhe i admirojmë.

Për fat të keq, ne gjithashtu imitojmë zakonet që janë të këqija për shëndetin tonë, të tilla si pirja e duhanit ose teprimi me ngrënie.

Ky fenomen do të thotë që kushte jo të transmetueshme si sëmundje të zemrës ose goditje në tru mund të duket se përhapen nga një person në person si një infeksion, transmeton KosovaPress.

Njerëzit për të cilët ne vlerësojmë dhe me të cilët jemi në kontakte të rregullta, përbëjnë mjedisin tonë shoqëror.

Një studim për zemrën ka studiuar fuqinë e mjedisit shoqëror që nga fundi i viteve 1940, duke ndjekur nga afër tre brezat e banorëve të Fremingham, një qytet i Massachusetts.

Ky hulumtim ka treguar se një person është shumë më i prirë ndaj mbipeshës nëse dikush në mjedisin e tij ose të saj është gjithashtu me mbipeshë. Ajo sugjeroi që të ishte 57 për qind më e mundshme nëse ishte një mik, 40 për qind më shumë të ngjarë nëse ishte vëlla ose motër, dhe 37 për qind më shumë të ngjarë nëse ishte bashkëshort.

Efekti është më i theksuar nëse dy persona janë të të njëjtit seks, dhe ka të bëjë me sa të forta janë ndjenjat e një individi ndaj atij personi tjetër.

Për shembull, studimi i Fremingem zbuloi se pesha e një personi nuk ndikohej nga fqinji që ai ose ajo takohej çdo ditë, përveç nëse ata kishin një lidhje të ngushtë.

Në miqësi të pa balancuara, personi që e kuptonte atë miqësi si të rëndësishëm ishte më i prirë për të fituar peshë nëse “miku” i tij / saj bënte, por jo anasjelltas.

Shkalla e divorcit, pirjes së duhanit dhe alkoolit gjithashtu dukej se përhapet në miqtë dhe familjen. Këto gjetje janë të rëndësishme. Megjithëse ne prekemi nga plakja dhe mund të jemi të predispozuar ndaj kushteve të caktuara, rreziku për të marrë sëmundjet më të zakonshme jo të transmetueshme rritet ndjeshëm nga disa lloje sjelljesh siç janë pirja e duhanit, ngrënia, aktiviteti fizik dhe konsumi i alkoolit.

Këto kushte jo të transmetueshme, duke përfshirë sëmundjet e zemrës, goditjen në tru, diabeti dhe sëmundjet e mushkërive, shkaktojnë shtatë në dhjetë vdekje globalisht dhe pothuajse 90 për qind të të gjitha vdekjeve në Britaninë e Madhe.

Emocionet janë ngjitëse

Mjedisi shoqëror gjithashtu mund të ndikojë në sjelljen dhe gjendjen shpirtërore.

Mund të mos ju befasojë, por pirja e duhanit në adoleshencë ndoshta ndikohet nga popullariteti. Kur adoleshentët popullorë pinë duhan, niveli i pirjes së duhanit rritet dhe numri i njerëzve që braktisin cigaren zvogëlohet.

Po kështu, të rinjtë miqtë e të cilëve janë të pakënaqur ishin më të prirë për t’u bërë të padrejtë vetë dhe anasjelltas. Këto simptoma nuk treguan depresion klinik, i cili doli të mos përhapet në atë mënyrë.

Por të qenit i pakënaqur dihet se ndikon në cilësinë e jetës së një adoleshenti dhe ndonjëherë mund të çojë në rreziqe më të mëdha të depresionit klinik më vonë në jetë.

Ideja se emocionet janë ngjitëse lind nga eksperimenti i fshehtë i diskutueshëm i kryer në afro 700,000 përdorues të Facebook.

Eksperimenti filtroi në mënyrë selektive atë që mund të shihet në burimin e lajmeve të një përdoruesi, i cili përdor një algoritëm për të shfaqur postimet përkatëse të miqve në Facebook.

Janë realizuar dy eksperimente paralele: njëri zvogëlon ekspozimin e përdoruesve ndaj postimeve që shprehin emocione pozitive, ndërsa tjetri ulur ekspozimin ndaj posteve me emocione negative.

Përdoruesit që hasën në postime pozitive kishin më shumë të ngjarë të postonin vetë poste pozitive, dhe anasjelltas.

Kjo sugjeron që emocionet mund të përhapet përmes rrjeteve sociale në internet, pavarësisht mungesës së ndërveprimit personal ose sinjaleve të gjuhës së trupit.

Një kritikë e drejtuar në kurriz të eksplorimit të mjediseve tona sociale është se ne bëhemi miq me njerëz që tashmë kanë tipare të ngjashme si ne ose jemi në një situatë të ngjashme.

Por shumë studime po përpiqen të shpjegojnë këtë teori, të njohur si ngjitje sociale.

Përhapja e mesazheve tradicionale për një jetë më të shëndetshme mund të rrisë pabarazitë shëndetësore pasi jo të gjithë janë në gjendje të pranojnë këshillat e ofruara. Shpesh funksionon vetëm për më të shëndetshmit, ata që janë në radhë të parë, kanë një arsim të lartë, burime financiare dhe mbështetje sociale që u lejon atyre të ndryshojnë stilin e jetës së tyre.

Sidoqoftë, edhe ata që nuk janë “të vetëdijshëm për shëndetin” preken nga sjellja e atyre me të cilët janë në kontakt të rregullt dhe që kujdesen për to.

Këta individë me ndikim, të cilët janë lidhja lidhëse e mjediseve të tyre sociale sociale, janë më të prirë të ndajnë përvoja me të tjerët, bashkëveprojnë dhe admirojnë shumë.

Hulumtimi i mëtejshëm mbi mënyrën se si po përhapet sjellja midis njerëzve mund të ndihmojë qeverinë dhe Shërbimin Kombëtar të Shëndetit të bëjnë shumë më tepër për të rritur sjelljet më të shëndetshme, duke zvogëluar vuajtjet në të ardhmen dhe vdekjen nga sëmundjet jo të komunikueshme.

Kjo analizë është bërë për BBC nga Ojinlola Ojebode, profesoreshë e asociuar e Shkollës së Mjekësisë në Universitetin e Warwick.

Kategoritë
Shëndetësi

Të ngjajshmet