Si kriminelët depërtuan në kujdesin shëndetësor italian

Grupi i njohur kriminal nga Kalabria, Ndrangeta, ka depërtuar në sistemin e kujdesit shëndetësor dhe po bën shumë para, raportojnë mediat.

Dihet prej kohësh në Itali që krimi i organizuar interesohet gjithashtu për punë fitimprurëse në sektorin shëndetësor dhe këtë muaj, veprime të shumta u nisën për të kërkuar vendet.

Lista, e përpiluar nga “gjuetari i organizuar” Nikola Grateri, përfshin barnatore, operacione private dhe zyra të politikanëve vendas.

Në këtë rast, pika e hetimit u iniciua nga një prej politikanëve kryesorë nga rajoni. Ai është në arrest shtëpie dhe është akuzuar se Ndrangeti ka marrë një licencë për të tregtuar barna dhe për të krijuar një rrjet të farmacive, kryesisht në Kalabri. Paratë u pastruan atje, dhe ekziston një dyshim i bazuar se kriminelët i siguruan atij vota të mjaftueshme për t’u zgjedhur në parlamentin rajonal – mjaft e zakonshme në atë pjesë të Italisë ku kriminelët nuk e kanë të vështirë të bindin të varfërit të votojnë, raporton Deutsche Welle. .

Ndrangeta ka kohë që nuk është vetëm në biznesin e narkotikëve, por interesohet gjithnjë e më shumë për shëndetin. “Anshtë një zonë ku ka pasur një përqendrim interesash të ndryshëm”, thotë Grateri.

Shpjegimi është si më poshtë – aty ku shteti dështon, qytetarët kërkojnë një alternativë. Kjo është arsyeja pse është në interesin e kriminelëve që shteti të dështojë në ndihmën e tij.

“Një sistem në të cilin asgjë nuk funksionon është pikërisht vendi ku mafiozët minojnë dhe fitojnë gjithçka sepse ato ofrojnë likuiditet, mbikëqyrje dhe organizim”, thotë publicisti italian i disa librave mbi krimin e organizuar, Roberto Saviano.

Dhe në jug të Italisë, shëndeti ka qenë në një gjendje kritike për një kohë të gjatë. Me pretekstin e reformave, shumë gjëra u shpëtuan deri në vdekje, shtoi ai. Në Kalabri, është zakon të kontraktohet punë me gojë gjithsesi, dhe si në shumë pjesë të tjera të Italisë së Jugut, shumë spitale dhe klinika më të vogla janë mbyllur vitet e fundit. Gjithçka u përshkallëzua me shfaqjen e virusit corona.

“Pandemitë nuk krijojnë kriza, pandemitë radikalizojnë krizat që tashmë ekzistojnë,” përmbledh Saviano.
Krimi i organizuar ka depërtuar në sistemin e kujdesit shëndetësor në mënyrë sistematike dhe në planin afatgjatë. Nga ai sektor, dëgjohet se një numër i madh i fëmijëve nga familjet e kriminelëve të njohur studiojnë mjekësi ose farmaci, madje edhe ato familje krimi janë gati për pothuajse gjithçka në mënyrë që “i vogli” i tyre të marrë një diplomë.

Qëllimi është më pas të ngjitemi në strukturat e menaxhimit të spitalit.

Grater paralajmëron, megjithatë, se kjo nuk duhet të jetë rregull – të kesh një baba ose një tjetër nuk do të thotë të jesh kriminel.

Në atë sektor, ai u zbulua përmes përvetësimit dhe “biznesit” në shpërndarjen e ilaçeve, transportimin e pacientëve dhe madje edhe në zgjedhjen e sipërmarrësve. Në një biznes të tillë, përdorimi i forcës nuk është i huaj.

Roma zyrtare dërgoi një komisioner në jug të Italisë shumë kohë më parë për të hetuar se çfarë po ndodh atje, pse qytetarët ankohen për sistemin e kujdesit shëndetësor, edhe pse ai merrte njësoj si veriu i vendit. Deri më tani, kjo nuk ka dhënë fryte, komisioneri është shkarkuar dhe një i ri nuk është emëruar ende.

Kategoritë
BotaLajme