Shtetet e Bashkuara duan që Kroacia të mos i japë projekte strategjike Kinës. Pompeo: Ata thjesht duan të marrin para nga ju

Shtetet e Bashkuara kërkojnë që Kroacia të mos u dorëzojë projekteve strategjike kinezëve sepse siguria kombëtare duhet të jetë një përparësi dhe nuk duhet të rrezikohet, tha sekretari i shtetit i SHBA Mike Pompeo në një intervistë me Hina të Premten.

“Nëse keni një projekt strategjik, një projekt të sigurisë kombëtare, atëherë siguria kombëtare duhet të jetë një përparësi. Nëse në tender shfaqen tenderë nga Partia Komuniste Kineze, të cilat janë më të lira, rreziku për qytetarët është i lartë. Ne besojmë se udhëheqja kroate do të marrë vendime të mira për njerëzit e saj.” tha Pompeo.

Kroacia si një anëtare e NATO-s duhet të jetë e sigurt se përparësia e saj strategjike është e mbrojtur dhe e sigurt nga “ata që duan të punojnë në një mënyrë që ne nuk do t’ia bënim njëri-tjetrit. Ne vetëm po e kërkojmë atë.”

Pompeo gjithashtu u tha vendeve të tjera evropiane sepse administrata amerikane është e shqetësuar për përhapjen e ndikimit kinez dhe pjesëmarrjen e Huawei në ndërtimin e rrjeteve të internetit 5G në botë, duke pretenduar se gjigandi kinez i telekomunikacionit do t’i dorëzojë të dhënat Pekinit për t’i përdorur ato për spiunazh.

Kinezët thjesht duan të marrin para nga Kroacia

Kroacia ka filluar prezantimin e një rrjeti 5G në qytetet e saj. Në fillim të vitit, qeveria vendosi që Osijek të ishte qyteti i parë 5G, dhe Bjelovar, Karlovac dhe Rijeka gjithashtu shprehën një dëshirë.

“Kur ju bashkëpunoni me një kompani kineze, ajo është thellësisht e lidhur me aparatin e sigurisë, kështu që informacioni mund të vijë në një vend që asnjë qytetar kroat nuk dëshiron,” tha Pompeo.

“Nëse keni një rrjet të sigurt dhe sisteme informacioni, atëherë të dhënat dhe informacionet private mund të jenë të sigurta. Nëse keni një kompani (kineze) që nuk është transparente dhe që është shumë e errët, që investon në një mënyrë grabitqare, atëherë informacioni mund të përdoret në një mënyrë që asnjë kroat qytetari nuk duhet të vuajë ”.

Kroacia ka rritur bashkëpunimin me Kinën në vitet e fundit dhe projekti më i madh i infrastrukturës kroate – Ura e Peljesaçit – po ndërtohet nga një kompani kineze.

“Ata thjesht u paraqitën për të marrë para nga Kroacia,” tha kreu i diplomacisë amerikane.

Kroacia është gjithashtu pjesë e iniciativës Kinë + 17, një platformë për bashkëpunim midis Kinës dhe vendeve të Evropës Qendrore dhe Lindore. Ai e konsideron iniciativën një pjesë integrale të mega-projektit të tij “Një rrip, një rrugë” – Rruga e Mëndafshit moderne dhe një nga projektet më ambicioze në botë.

Kina, një fuqi botërore me mbi 1.3 miliardë banorë, ka filluar të investojë më shumë në Evropën Qendrore dhe Juglindore në vitet e fundit.

SHBA po punon për të zvogëluar ndikimin kinez globalisht. “Ajo që ne kërkojmë nga secili vend është të marrë një vendim të mirë për qytetarët e tij. Kryeministri i një vendi sovran ka të drejtën të marrë vendimin më të mirë për qytetarët e tij. Unë jam i bindur se asnjë qytetar kroat nuk dëshiron që Partia Komuniste Kineze të ketë një foto të fëmijës së tij në celularin e tij. “tha kreu i Departamentit të Shtetit.

Kategoritë
LajmeRajoni