Shtëpitë e boshnjakëve në Mal të Zi u dëmtuan në mbishkrime anti-myslimane

Imazhet e kriminelëve të luftës serbe u zbuluan në shtëpitë myslimane të Dielën – zbulimi i tyre vjen në një kohë kurioze duke pasur parasysh se vendi i Ballkanit është në kërcënimet e zgjedhjeve të tij parlamentare.

Myslimanët boshnjakë në Mal të Zi u zgjuan për të gjetur shtëpitë e tyre të vandalizuara me mbishkrime që festonin hapur kriminelët e luftës serbe, të cilat dihet se kanë pastruar etnikët e muslimanëve.

Portretet e Pavle Gjurisic dhe Draza Mihailovic, të cilët ishin të dy anëtarë të një paramilitare nacionaliste serbe gjatë Luftës së Dytë Botërore të quajtur çetnikë, u shfaqën gjatë natës në qytetin e Berane. Ka një popullsi të konsiderueshme muslimane.

Të dy Gjurisic dhe Mihailovic orkestruan spastrimin etnik të muslimanëve në Ballkan midis viteve 1940 dhe 1945, duke rezultuar në vdekjen dhe shpërnguljen e mijëra.

Asambleja komunale lokale e Berane, e kontrolluar nga partia e opozitës SNP, ka dalë fuqimisht kundër përpjekjeve për të mbjellë ndarje në komunitetin lokal duke postuar në Facebook se partia qeverisëse e kryesuar nga Presidenti i Malit të Zi Milo Gjukanoviç ishte pas mbishkrimeve.

“Nën kapuçet e tyre dhe nën mbulesën e errësirës në prag të zgjedhjeve, ekziston një përpjekje për të trembur fqinjët tanë të respektuar muslimanë,” thuhet në deklaratë.

Më 30 gusht, malazezët do të drejtohen në votime në një zgjedhje parlamentare – përmes saj, opozita po synon të heqë kontrollin e Gjukanoviç mbi vendin. Partia e presidentit ka qeverisur shtetin e Ballkanit që nga viti 1991.

SNP vazhdoi të nxisë komunitetet lokale boshnjake dhe muslimane që të mos bien pre e provokimeve dhe shtoi se popullsia lokale ortodokse nuk kishte probleme të jetonte përkrah muslimanëve.

Partia Boshnjake e Malit të Zi shtoi se “mbishkrimet e këtij lloji nuk duhet të shqetësojnë marrëdhëniet e mira, miqësore dhe fqinjësore që boshnjakët kanë kultivuar me fqinjët e tyre të feve të tjera.”

Rajoni ka një histori të gjatë diskriminimi ndaj muslimanëve autoktonë të vendit.

Shumë simbole islamike në qytetin e Berane janë shkatërruar në 50 vitet e fundit, përfshirë atë që dikur ishte xhamia qendrore. Pjesa më e madhe e besimeve bamirëse të komunitetit musliman u konfiskuan nën regjimin komunist Jugosllav dhe nuk duhet të kthehen.

Sipas një raporti të kohëve të fundit mbi ndjenjën anti-muslimane në Mal të Zi, “Myslimanët paraqiten si njerëz që tradhtuan kombin e tyre dhe besimin duke u kthyer në Islam gjatë epokës Osmane, prandaj nuk i përkasin më Malit të Zi dhe duhet të dëbohen ose dëbohen siç ishin osmanët ”.

Myslimanët përbëjnë 20 përqind të Malit të Zi, dhe përbëhen nga Boshnjakët dhe Shqiptarët.

Komuniteti musliman është përballur me armiqësi në rritje, veçanërisht gjatë viteve 1990 – një periudhë tensioni të lartë politik në vend.

Një përpjekje e fundit për të miratuar një projekt-ligj mbi “Lirinë e Fesë ose Besimet” nga Kisha Ortodokse Serbe dhe qeveria e Milo Gjukanoviç, kishte për qëllim të përcaktojë marrëdhëniet midis kishës dhe shtetit. Në fund, rezultoi që bashkësia muslimane të ishte në shënjestër të politikanëve serbë.

Një anëtar i parlamentit serb, Andrija Mandiç, paralajmëroi muslimanët të mos votojnë për ligjin përndryshe “gjëra të tmerrshme mund të ndodhin këtu”.

Mandiqi vazhdoi të paralajmërojë komunitetin musliman, në atë që shumë e panë si thirrje për armë, duke thënë; “Ka më shumë armë të fshehura në Mal të Zi se kudo tjetër; armët që do të pabarazohen posa bie pika e parë e gjakut. Ne nuk do të kërkojmë drejtësi përmes sistemit juridik, por përkundrazi personalisht do të trokasim në dyert e atyre që na bënë padrejtësi. Ky është mesazhi që duhet të kuptoni ”.

Ligji për ‘Lirinë e Fesë ose Besimet’ kaloi por ai megjithatë ekspozoi disa linja të thella faji në shoqëri.

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet