Shkencëtarët zbulojnë se sëmundja e mishrave të dhëmbëve mund ta sjellë koronavirusin

Shkencëtarët kanë zbuluar një lidhje midis infeksionit koronavirus kërcënues për jetën dhe sëmundjes së mishrave të dhëmbëve në një studim të ri të botuar të enjten.

Sëmundja e mishrave të dhëmbëve ka njohur lidhje me sëmundjen e zemrës dhe sëmundjen kronike të mushkërive, që të dyja i vë njerëzit në rrezik për t’u sëmurë rëndë nga vdekja e COVID-19.

Studiuesit në Kaliforni dhe Brazil zbuluan në një përmbledhje të studimeve që pacientët COVID-19 me nivele të larta të një proteine imunitare inflamatore, të quajtur interleukin-6 (IL-6), që treguan se vuanin nga sëmundja e mishrave të dhëmbëve kishin shumë më shumë gjasa të kishin nevojë për ventilatorë për të mbajini gjallë.

Edhe pse IL-6 është i përfshirë në shumë sëmundje, studimet e mëparshme kanë treguar që pastrimet e thella dhe trajtimet për sëmundjen e mishrave të dhëmbëve mund të zvogëlojnë nivelet e proteinës që shkakton inflamacionin, thonë studiuesit.

Për punimin e tyre i cili së shpejti do të botohet në Journal of the California Dental Association, studiuesit rishikuan punën e mëparshme mbi sëmundjen e mishrave të dhëmbëve, IL-6 dhe sëmundje të ndryshme të tjera, përfshirë koronavirusin.

Zbulimi më domethënës erdhi nga një punim gjerman, botuar në prill.

Ai zbuloi se pacientët COVID-19 të cilët kishin nivele të larta të IL-6 (mbi 80 picograms për mililitër) kishin shumë më shumë të ngjarë të zhvillonin sindromën e shqetësimit të frymëmarrjes kërcënuese për jetën e lidhur me infeksionin dhe duhet të shtrohen në spital.

Dr Shervin Maloyem, një kirurg dentar në Los Angeles, California, beson se shumë pacientë me këto nivele të larta të IL-6 tashmë kishin sëmundje të mishit të dhëmbëve kur kapnin koronavirusin.

Sëmundja e mishrave të dhëmbëve shkaktohet nga bakteret që depërtojnë në mishrat e dhëmbëve.

Në një përpjekje për të luftuar pushtuesit, trupi rrit prodhimin e qelizave të ndryshme imune, përfshirë IL-6.

Por ata që janë gjenetikisht të prirur për të patur nivele më të larta të proteinave janë gjithashtu në rrezik më të madh për sëmundje kronike të mishrave.

‘IL-6 është një nga ato më të këqijat,’ tha Dr Maloyem për DailyMail.com.

‘Beenshtë përfshirë në shkatërrimin e kockave, shkatërrimin e indeve dhe kur shkon në enët e gjakut, bën që qelizat në enët e gjakut të mos hollohen aq shumë,’ gjë që mund të kontribuojë në presionin e lartë të gjakut dhe një zemër të mbingarkuar.

Specialistët e zemrës kanë pranuar prej kohësh se sëmundja e mishrave të dhëmbëve është një faktor rreziku për dhe mund të ndihmojë në parashikimin e sëmundjeve kardiovaskulare.

IL-6 i përket një grupi qelizash imune të quajtura citokina dhe luan rol në të njëjtin lloj storm stuhie citokine ’që shpesh provon vdekjeprurëse për pacientët me koronavirus të sëmurë rëndë.

Ai sinjalizon që qelizat e tjera imune të aktivizohen gjithashtu, dhe së bashku këto molekula të qëllimshme mund të çojnë në inflamacion jashtë kontrollit, në mishrat e dhëmbëve dhe mushkëritë.

Dhe Dr Maloyem thotë se IL-6 dërguar në mishrat e dhëmbëve për të luftuar bakteret atje mund të udhëtojnë – përmes rrjedhës së gjakut ose madje edhe mbytje – në mushkëri, duke shkaktuar më shumë inflamacion në nivelin bazë.

Ky proces mendohet të jetë një nga faktorët që mbështesin lidhjen midis sëmundjes pulmonare obstruktive kronike (COPD) dhe sëmundjes së mishrave të dhëmbëve.

Por, Dr Maloyem thotë se mund të jetë në lojë edhe tek pacientët me koronavirus, duke rritur inflamacionin në traktet e tyre të frymëmarrjes përpara se të kontraktojnë SARS-CoV-2, kështu që të dy sëmundjet veprojnë si një grusht inflamator një-dy.

Nivelet e IL-K janë gjithashtu të larta në njerëzit që janë obezë, diabetikë, të moshuar ose kanë sëmundje kardiovaskulare – të gjitha grupet që konsiderohen me rrezik të lartë për koronavirus.

Studimi i Dr Maloyem nuk ekzaminoi drejtpërdrejt efektet e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve ose trajtimin e tij në shkallët e infeksionit koronavirus ose vdekjes, por ai thotë se adresimi i çështjes periodontale mund të ulë rreziqet megjithatë.

“Ne e dimë se vetëm duke bërë një pastrim të thellë, pacientët do të ulin nivelin e tyre të IL-6 me rreth pesë pikogramë për mililitër,” tha ai.

Meqenëse disa njerëz janë të predispozuar gjenetikisht të kenë nivele më të larta të IL-6 (dhe të jenë më të prekshëm nga sëmundja e mishrave të dhëmbëve), ai gjithashtu këshillon marrjen e testeve gjenetike ose të gjakut për të zbuluar nëse mund të jeni në rrezik të ngritur për COVID-19.

‘Nëse sëmurem [nga COVD-19] do të marr stuhi të citokinës? a ka lidhje kjo me gjenetikën time? Nëse po, ndoshta unë dua të vesh maskë ose të qëndroj më shumë në shtëpi, ‘tha Dr Maloyem.

Dhe, natyrisht, higjena e mirë e dhëmbëve nuk mund të dëmtojë, dhe mund të ndihmojë në mbajtjen e niveleve të IL-6 të ulëta duke parandaluar sëmundjen e mishrave të dhëmbëve.

Kategoritë
BotaFamiljeLajmeShëndetësi

Të ngjajshmet