Shkencëtarët zbulojnë: Çfarë mund të çojë në zhdukjen e njerëzimit

Ekzistojnë disa teori për atë që mund të shkaktojë zhdukjen e njerëzimit – nga një pushtim i huaj në një ndikim asteroid, megjithatë, midis shkencëtarëve që merren me katastrofa të mundshme, ekziston një konsensus që disa rreziqe për apokalipsin kanë më shumë të ngjarë se të tjerët.

Situatat që mund të çojnë në zhdukjen e specieve njerëzore quhen rreziqe ekzistenciale nga shkencëtarët.

Rreziku ekzistencial është i ndryshëm nga ai që mund ta quajmë një rrezik apo kërcënim “të rregullt”, shpjegon Luke Kemp, bashkëpunëtor kërkimor në Qendrën për Studimin e Rreziqeve Ekzistenciale në Universitetin e Kembrixhit, i cili studion kolapset historike të civilizimit dhe rreziqet që paraqiten nga ndryshimi i klimës së sotme.

“Rreziku në terminologjinë tipike duhet të përbëhet nga rreziku, ndjeshmëria dhe ekspozimi”, tha Kemp për Live Science.

Lufta bërthamore

Si shembulli një, Kemp citon luftën bërthamore, të cilën historia dhe kultura popullore kanë ngulitur mbi vetëdijen tonë si një nga rreziqet më të mëdha të mundshme për mbijetesën njerëzore. Dobësia jonë ndaj këtij kërcënimi rritet nëse vendet prodhojnë uranium shumë të pasuruar dhe nëse tensionet politike midis kombeve përshkallëzohen. Kjo dobësi përcakton ekspozimin tonë.

Siç është rasti me të gjitha rreziqet ekzistenciale, nuk ka vlerësime të disponueshme dhe të sakta se sa nga popullsia e tokës mund të eleminohet nga një stuhi bërthamore. Por efektet e Dimrit të Madh Bërthamor – një periudhë e ngrirjes dhe prodhimi i kufizuar i ushqimit që do të pasonte luftën e shkaktuar nga mjegulla bërthamore e tymosur që bllokon rrezet e diellit nga depërtimi në Tokë – pritet të jenë të rënda.

“Do të ishte plotësisht e tmerrshme dhe mund të çonte në vdekjen e një shtrese të madhe njerëzimi. “Por duket e vështirë se kjo në vetvete do të çonte në zhdukje,” tha Kemp.
Një pandemi
Keqpërdorimi i bioteknologjisë është një tjetër rrezik ekzistencial me të cilin merren shkencëtarët. Një prej abuzimeve është shqetësues i veçantë për shkencëtarin Cassisi Nelson, dhe ky është keqpërdorimi i bioteknologjisë për të inxhinieruar patogjenë vdekjeprurës që po përhapet me shpejtësi.

Si një nga drejtuesit e ekipit të biosigurisë në Institutin për Ardhmërinë e Njerëzimit në Universitetin e Oksfordit, Nelson eksploron çështjet e biosigurisë me të cilat përballet njerëzimi, siç janë sëmundjet e reja infektive, pandemitë dhe armët biologjike.

Ajo pranon që një patogjen i krijuar posaçërisht për t’u ngjitshëm dhe vdekjeprurës mund të jetë shumë më i dëmshëm sesa natyror dhe mund të vret potencialisht një numër i madh i popullatës së tokës në një kohë të kufizuar.

Por, pavarësisht frikës që mund të krijohej, veçanërisht në botën tonë aktuale pandemike, ajo beson se probabiliteti që kjo të ndodhë është e vogël. Sidoqoftë, madhësia e kërcënimit potencial mban vëmendjen e studiuesve ndaj këtij rreziku.

Ndryshimet klimatike

Në krye të listës së rreziqeve ekzistenciale janë edhe ndryshimet klimatike që tashmë kanë çuar në rënien dhe zhdukjen e shumë specieve në planet. Fenomenet shoqëruese të ndryshimit të klimës – pasiguria në furnizimin me ushqime, mungesa e ujit dhe ngjarjet ekstreme të motit, po bëhen gjithnjë e më të rrezikshme për mbijetesën njerëzore.

Sidoqoftë, Kemp përshkruan ndryshimin e klimës si një “shumëzues të rrezikut ekzistencial” në një shkallë globale, do të thotë se ai forcon kërcënime të tjera për mbijetesën njerëzore. Ai shprehet se mungesa e ushqimit ose ujit do të rrisë tensionet ndërkombëtare dhe do të fillojë luftëra bërthamore me viktima potencialisht të mëdha njerëzore.

Kjo mënyrë e të menduarit thekson ndërlidhshmërinë e rreziqeve ekzistenciale. Siç ka sugjeruar Kemp, nuk ka gjasa që një ngjarje e zhdukjes masive të ishte shkaktuar nga një aksident i tillë si një luftë bërthamore ose një pandemi. Përkundrazi, historia na tregon se shumica e kolapsit civilizues janë shkaktuar nga disa faktorë të ndërthurur.

Një ngjarje katastrofike mund të linte vetëm disa qindra ose mijëra të mbijetuar në Tokë, gjë që do të rrezikonte qëndrueshmërinë e njerëzimit. Nga ana tjetër, kolapsi mund të fshijë vetëm një pjesë të njerëzimit, por rrjedhimisht të shkaktojë pasiguri dhe konflikt global dhe të zvogëlojë rezistencën tonë ndaj kërcënimeve të tjera.

“Ne nuk po flasim për një ide se si do të dukej zhdukja ose si do të shpalosej. Moreshtë më e nuancuar se kaq, “shpjegoi Kemp.
Inteligjence artificiale
Ekziston një kënd tjetër – rreziku ekzistencial për njerëzimin nuk e detyron domosdoshmërisht mbijetesën tonë. Rreziku ekzistencial mund të jetë ai që zvogëlon potencialin tonë si specie – pavarësisht nëse është aftësia jonë për t’u bërë garë në hapësirë ​​apo për të arritur një nivel të caktuar të mbizotërimit teknologjik.

Një rrezik i spikatur që bie në këtë kategori është inteligjenca artificiale. Studiuesit besojnë se robotët inteligjentë, të çliruar pa dashje nga përmbajtja, mund të imponojnë një kontroll të gjerë mbi njerëzit dhe mund të na tejkalojnë si fizikisht ashtu edhe mendërisht. Do të na uzurponte mbizotërimin tonë mbi planetin dhe mund të ndryshonte rrënjësisht nocionin se çfarë do të thotë të jesh njerëzor.

Njerëzimi në vetvete
Pavarësisht se sa të ndryshme janë rreziqet e përmendura, ata të gjithë kanë një emërues të përbashkët – njerëzit përcaktojnë potencialin e tyre për tu realizuar. Sabin Roman, bashkëpunëtor i studimit në Qendrën për Studimin e Rreziqeve Ekzistenciale, modelon evolucionin dhe kolapsin në shoqëri duke shikuar civilizimet e kaluara, përfshirë Perandorinë Romake.

Ai beson se shumica e rreziqeve ekzistenciale janë “krijuar” dhe se ato janë të rrënjosura në shoqëritë dhe sistemet që prodhojnë shoqëritë. Sipas mendimit të tij, përpjekja e njeriut për rritje të vazhdueshme çon në shfrytëzim, shkatërrim planetar dhe konflikt. Ironikisht, kjo rrit vetëm disa nga kërcënimet më të mëdha me të cilat përballemi sot, si dhe dobësinë tonë.

“Nëse vërtet duam të ndryshojmë diçka, mund të kemi shumë pak ndikim të vërtetë në faktorët e jashtëm. Moreshtë më shumë funksionimi ynë i brendshëm si një shoqëri që mund të ndryshojë “, thotë Roman./Gazetaere

Kategoritë
Të ndryshme

Të ngjajshmet