Shkencëtarët thonë se shkrirja e permafrostit në Arktik mund të lëshojë viruse

Shkencëtarët paralajmërojnë fenomene shqetësuese në Arktik.

Në dy javët e fundit, temperaturat në Siberi arritën një rekord 38 gradë Celsius për shkak të një valë të paparë të nxehtësisë, dhe zjarre të mëdha shpërthenë atje në të njëjtën kohë, duke lëshuar sasi të mëdha të dioksidit të karbonit në atmosferë, gjë që mund të tregojë një rreth të mbrapshtë të ‘prishjes së klimës’.

Dhe ndërsa shkencëtarët e ndryshimit të klimës po mendojnë nëse ekstreme të tilla shënojnë fillimin e një epoke të re frikshme të temperaturave të rëndësishme Arktike, planeti është ende i rrënuar nga një pandemi e pamëshirshme koronavirus, raporton Independent.

Ata thonë se bota mund të përballet me sëmundje shumë ngjitëse

Ata kanë frikë se bota në këtë kohë mund të përballet me një rrezik të ri, mbinxehje të njëkohshme të planetëve dhe sëmundje shumë ngjitëse.

Shkencëtarët thonë se ngrohja e shpejtë e veriut të largët të Tokës mund të ‘çlirojë’ viruse të shumta dhjetëra apo edhe qindra mijëra vjet të vjetra që, të varrosura thellë në permafrostin e Siberisë, kanë qenë të fjetur në gjendje të ngrirë për një kohë të gjatë.

Për shkak të ngrohjes së përshpejtuar, dhe Arktiku është duke u ngrohur të paktën dy herë më shpejt se pjesa tjetër e botës, permafrost po shkrihet atje për herë të parë që nga epoka e fundit e akullit, me rrezikun e lëshimit të patogjenëve që kurrë nuk hasen nga njeriu modern.

“Supozimi se bakteret mund të mbijetojnë për një kohë të gjatë, padyshim pranohet në qarqe shkencore. E vetmja pyetje që mbetet është – sa kohë? Një milion vjet? 500,000 vjet? 50,000 vjet?”, Tha Jean Michel Claverie, një virolog në Universitetin e Aix-Marseille, për revistën Greenpeace. .

A mund të vijnë në jetë bakteret permafrost?

Ai tha se “ekziston një studim jashtëzakonisht i kualitetit të lartë që sugjeron që bakteret nga permafrosti i thellë mund të vijnë në jetë.

Dhe Dr. Chantal Abergel, një virolog në të njëjtin universitet, thotë se është e mundur të “gjallëroni viruset nga ekzemplarët e vjetër të permafrostit. Deri më tani, ata kanë pasur sukses me ato të vjetra 30,000”. Ajo shtoi se deri më tani, studiuesit kanë qenë në gjendje të riaktivizojnë me sukses viruset e lashta të ADN-së, por jo shumë më të brishta të viruseve të ARN-së.

Viruset e ARN-së i referohen sëmundjeve të tilla si gripi spanjoll dhe koronavirusi i ri përgjegjës për pandeminë aktuale, dhe viruset e ADN-së përfshijnë sëmundjen e sotme praktikisht të çrregulluar të mëlçisë.

Pasi të jetë në qelizën pritëse, virusi lëshon ADN-në ose ARN-në e tij, i cili përmban informacionin e nevojshëm për krijimin e grimcave të reja të virusit dhe merr kontrollin e disa aspekteve të metabolizmit qelizor.

Një kërcënim tjetër për njerëzimin paraqet bakteret. Për shembull, në vitin 2016, një epidemi antraksi në Siberinë Perëndimore vrau një tufë renë. Kur trupat u shkrinë në qershor, sëmundja infektoi 23 njerëz, duke vrarë një person.

“Kjo është një recetë për katastrofë”

Dr. Claverie paralajmëron se rreziku nuk është vetëm shkrirja e permafrostit, por gjithashtu rritet aktiviteti njerëzor dhe shtazor në zona që kanë qenë prej kohësh të populluara rrallë.

“Kjo është një recetë për fatkeqësi, sepse këtu ju keni njerëz dhe një virus” të freskët “. Dhe kur viruset permafrost lëshohen në natyrë, çfarë ndodh? Ata bien në lumenj. Ata janë të ekspozuar ndaj oksigjenit, gjë që është e keqe. Ata janë të ekspozuar ndaj dritës, dhe kjo është ajo. Sigurisht, nëse nuk gjejnë një mikpritës së shpejti, ata nuk do të jetojnë shumë. ”

“Por nëse virusi vjen në kontakt me hostin e duhur, ai do të riaktivizohet. Kështu që nëse një njeri e gjen veten midis viruseve të ngrira që mund të jenë pandemikë, ai mund të infektohet, të përsëritet virusi dhe të fillojë një pandemi të re,” përfundon Claverie./Gazetaere

Kategoritë
Të ndryshme

Të ngjajshmet