Shkencëtarët gjetën një organ të ri në fyt ndërsa kryen kërkime mbi kancerin e prostatës

Më parë, ekspertët menduan se kishte vetëm gjëndra pështymore mikroskopike brenda nazofaringit prapa hundës, por studiuesit në Institutin Hollandez të Kancerit kanë zbuluar një seri të re të gjëndrave të pështymës të gjata gati 2 cm.

Gjëndrat e zbuluara rishtas u quajtën gjëndra tubore të pështymës për shkak të pozicionit të tyre mbi një pjesë të kërcit të quajtur torus tubarius.

Gjatë një skanimi PSMA PET-CT, mjekët injektojnë një “gjurmë” radioaktive tek pacienti. Ky gjurmues lidhet mirë me proteinën PSMA e cila është ngritur në qelizat e kancerit të prostatës dhe është gjithashtu shumë e mirë në zbulimin e indeve të gjëndrës së pështymës.

Studiuesit thanë se gjëndrat e sapo zbuluara ka të ngjarë të përdoren për të lubrifikuar fytin e sipërm prapa hundës dhe gojës, shkruan Sky News.

Për të konfirmuar zbulimin e tyre, shkencëtarët, të udhëhequr nga onkologu Wouter Vogel, ekzaminuan 100 pacientë dhe zbuluan se të gjithë kishin ato gjëndra, dhe ata gjithashtu copëtuan zonën nazofaringeale të dy trupave dhe rezultatet ishin të njëjta.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi