Shefi i NATO-s: Shqipëria do të merr mbështetje në luftën ndaj COVID-19

Sipas parashikimeve, 2020 do të jetë viti i gjashtë i radhës në të cilin aleatët e NATO-s në Evropë dhe Kanada do të rrisin shpenzimet e mbrojtjes me 4.3 për qind.

Lajmin e njoftoi shefi i NATO-s, Jens Stoltenberg.

Ai shtoi se po priste një vendim të Enjten për të krijuar një qendër hapësinore të NATO-s në Gjermani.

Ministrat e vendeve anëtare do të marrin së shpejti një raport mbi dobësitë e Aleancës.

Ministrat e mbrojtjes së NATO-s do të zhvillojnë një videokonferencë të Enjten dhe të Premten.

Siç tha Jens Stoltenberg në një konferencë shtypi, ministrat do të diskutojnë, ndër të tjera, forcimin e aftësive parandaluese dhe mbrojtëse të Aleancës, ndarjen e drejtë të barrës dhe çështjet që lidhen me Afganistanin dhe Irakun.

Ai tha se NATO do të jepen parashikimet e Aleancës, për shpenzimet e mbrojtjes 2020 të Mërkurën, të cilat “tregojnë se ky vit do të jetë viti i gjashtë me radhë pasi Aleatët Evropianë dhe Kanada rritin shpenzimet e mbrojtjes. Kjo rritje reale do të jetë 4.3 përqind. Ne presim që kjo tendencë të vazhdojë”, shpjegoi ai.

Ai gjithashtu tërhoqi vëmendjen për përfshirjen e forcave ushtarake të NATO-s në luftën kundër pandemisë COVID-19, duke përfshirë në ndërtimin e spitaleve në terren dhe transportimin e pacientëve.

“Shqipëria, Mali i Zi dhe Maqedonia e Veriut do të marrin mbështetje këtë muaj nga burimet e reja të Aleancës,” tha ai.

Stoltenberg tha gjithashtu se NATO po ndërmerr gjithashtu hapat e duhur për të adresuar aktivitetet e vendosjes së raketave të Rusisë.

Po punohet për të forcuar aftësitë e mbrojtjes ajrore dhe raketore, forcimin e aftësive konvencionale dhe sigurimin e parandalimit bërthamor të sigurt dhe efektiv, tha ai.

Në këtë kontekst, ai theksoi se NATO ka zvogëluar numrin e armëve bërthamore në Evropë me më shumë se 90 përqind gjatë 30 viteve të fundit dhe sfida e fundit është e ardhmja e marrëveshjes “Start i Ri”, e cila do të skadojë në Shkurt të vitit të ardhshëm.

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet