SHBA-ja rrit praninë ushtarake në Ballkan – vendos forca shtesë në Greqi

Marrëveshja e rishikuar midis SHBA dhe Greqisë për bashkëpunimin ushtarak parashikon që ushtarët amerikanë do të vendosen në dhjetëra objekte në këtë vend të Ballkanit jugor, shkruajnë mediat.

Ky është ndryshimi i dytë në marrëveshje në tre vjet. E fundit ishte në 2019.

Marrëveshja e re parashikon zgjerimin e bazës amerikane të Gjykatës, duke u dhënë amerikanëve përdorimin e infrastrukturës së bazave Stefanovikio, Larisa dhe Alexandroupolis. Përveç kësaj, sipas marrëveshjes me Greqinë, Pentagoni do të jetë në gjendje të përdorë çdo objekt ushtarak në vend. Më parë, Shtetet e Bashkuara kishin vetëm një bazë në Kretë.
Sipas To Vima, Uashingtoni “kërkon”, para së gjithash, një “zgjatje të përkohshme të marrëveshjes për një periudhë prej rreth pesë vjet” në mënyrë që ajo të mos ndryshojë çdo vit. Nën dy, Shtetet e Bashkuara duan vende të reja për të vendosur trupa. Sipas gazetës, Uashingtoni paraqiti një dokument me më shumë se 20 vende të reja.

Krijimi i një baze të re të përhershme, të tilla si në Kretë, nuk është temë bisede. Në zonat ku amerikanët po propozojnë të vendosin trupat e tyre, “ushtritë Greke dhe Amerikane tashmë po kalojnë stërvitje të përbashkët” ose janë tashmë pjesë e infrastrukturës së NATO-s. Prandaj, nuk do të jetë problem të realizohet marrëveshja, shkruan gazeta greke.

Kategoritë
BotaLajme