Rreziqet e lavatriçesë: Mikroplastikë nga sintetika që ndot ujin

Një ekip nga Universiteti i Kalifornisë, Santa Barbara, ka botuar një artikull në PLOS ONE duke paralajmëruar se si pastrimi i rrobave të bëra nga fijet sintetike mund të kontribuojë në mikroplastikë në ujë dhe gjithnjë e më shumë në tokë.

Rrobat tona të bëra nga fibra sintetike hedhin mikrofibra gjatë ciklit të rrobave dhe mund të gjenden “pothuajse kudo në mjedis”, shkruajnë autorët e një studimi të ri të botuar në PLOS ONE.

Jenna Gavigan, Timnit Kefela, Ilan Macadam-Somer, Sangwon Suh dhe Roland Geyer thonë se ndërsa “rrugët dhe sasitë e emetimit janë kuptuar keq”, ata janë përpjekur të lidhin “të dhënat e rajoneve të rajonalizuara për prodhimin, përdorimin dhe larjen e veshjeve me emetimin dhe mbajtjen normat gjatë larjes, trajtimit të ujërave të ndotura dhe administrimit të llumrave. ”

Ekipi i Universitetit të Kalifornisë, Santa Barbara, vlerëson se 5.6 milion ton mikrofibra sintetike u emetuan nga larja e veshjeve midis 1950 dhe 2016, me gjysmën e kësaj shume të emetuar gjatë dekadës së fundit.

Sipas hulumtimit të shkencëtarëve, “trupat e ujit morën 2.9 milion ton, ndërsa emetimet e kombinuara në mjediset tokësore (1.9 Mt) dhe deponitë (0.6 Mt) ishin pothuajse aq të mëdha dhe po rriten.

Sasia e mikrofibrave që përfundojnë në lumenj dhe dete është pak më shumë se gjysma e të gjitha mikrofibrave sintetike të emetuara nga larja. Një artikull në BBC citon studiuesit se e barazojnë këtë shumë me “shtatë miliardë xhaketa të leshta”.

Hulumtimi i tyre sugjeron që shkarkimet vjetore në mjediset tokësore dhe deponitë e kombinuara tani janë duke tejkaluar ato në trupat e ujit. Autorët paralajmërojnë se problemi nuk zhduket duke përmirësuar thjesht aksesin në trajtimin e ujërave të ndotura, sepse ndërsa kjo mund të zhvendosë më tej emetimet sintetike të mikrofibrave nga trupat e ujit në mjediset tokësore, zgjidhja më e mirë e problemit do të ishte “parandalimi i emetimeve në burim”.

Rreziqet e plastikës dhe mikroplastikës në veçanti

Gavigan etj. theksojnë se ndotja plastike “është shfaqur si një çështje kryesore mjedisore” në vitet e fundit, me prodhimin global dhe përdorimin në rritje me një normë vjetore prej 8.3 përqind që nga fillimi i prodhimit masiv rreth vitit 1950.

Ata citojnë burime që pohojnë se gjysma e të gjitha plastikave të bëra ndonjëherë nga njerëzimi ishin “prodhuar në 13 vitet e fundit”. Plastikat përfundojnë të hedhura në deponi, deponi ose mjedis natyror, përfshirë lumenjtë dhe detet dhe tokën.

Autorët shkruajnë: “Mikrofibrat sintetike konsiderohen një lloj mikroplastik, i cili përcaktohet zakonisht nga dimensioni më i gjatë që është më pak se 5 mm. Mikroplastikat kanë ngritur shqetësime për shkak të rritjes së bio-disponueshmërisë së tyre, ndikimeve në organizmat me nivele të ulëta trofike përmes marrjes së kimikateve toksike dhe rritjes së rrezikut të vdekshmërisë për shkak të gëlltitjes.

Mikrofibrat përbëjnë një pjesë të konsiderueshme të mikroplastikave që grumbullohen në ekosistemet e ujërave të ëmbla, detare, bregdetare, tokësore dhe arktike ku ato paraqesin rreziqe për organizmat ujorë dhe biodiversitetin tokësor. Njerëzit ndikohen gjithashtu nga thithja e mikrofibrave të ajrit dhe konsumimi i mikrofibrave që gjenden në ushqimet e zakonshme si uji, alkooli, prodhimet e detit, sheqeri dhe mjalti. Literatura aktuale sugjeron që mikrofibrat mund të bioakumulohen në mushkëri dhe të shkaktojnë inflamacion, megjithatë, ndikimet në shëndetin e njeriut nuk janë kuptuar mirë. ”

Për shkak se njerëzit zotërojnë më shumë rroba dhe më shumë njerëz kanë makina larëse, emetimet mikrofibre janë në rritje (“sasitë në rritje të mikrofibrave sintetike në mjedise natyrore”, siç e quajnë autorët).

“Dëgjoj njerëz që thonë se problemi sintetik i mikrofibrave nga larja e veshjeve do të kujdeset për veten e tij pasi punimet e trajtimit të ujërave të zeza bëhen më të përhapura në të gjithë botën dhe më efikase. Por në të vërtetë ajo që ne po bëjmë është thjesht zhvendosja e problemit nga një ndarje mjedisore në tjetrën , “I thotë BBC News Roland Geyer, nga Shkolla e Menaxhimit dhe Shkencës Mjedisore të UCSB’s Bren.

“Kështu që atëherë bëhet një çështje e ndotjes tokësore”, tregon Geyer për UC Santa Barbara’s The Current. “Ne thjesht e kthyem atë në një çështje tjetër të ndotjes së mjedisit në vend që ta kemi zgjidhur atë në të vërtetë”.

“Heqja në shkallë të gjerë e mikrofibrave nga mjedisi nuk ka gjasa të jetë teknikisht e realizueshme ose ekonomikisht e qëndrueshme, kështu që fokusi duhet të jetë në parandalimin e emisioneve”, thotë kolegu i Bren School dhe autori kryesor i artikullit të PLoS Jenna Gavigan në të njëjtin artikull të BBC.

Autorët thonë se kërkohet më shumë hulumtim në teknologjitë e heqjes mikroplastike, por që “literatura e fundit sugjeron që mikrofibrat sintetike mund të ndikojnë në vetitë fizike të tokës dhe aktivitetin mikrobial që mund të paraqesin pasoja për funksionimin e tokës dhe performancën e bimëve”.

“Ka panjohje të mëdha”, thotë profesori i ekologjisë industriale Sangwon Suh për The Current. “Sasia e mikroplastikave dhe mikrofibrave që gjenerohen është mjaft masive dhe vazhdon të rritet, dhe nëse vazhdon do të ketë ndryshime të mëdha, pasojat e të cilave nuk jemi ende të sigurt. Kjo është ajo që e bën shqetësuese. “

Kategoritë
Të ndryshme

Të ngjajshmet