Rreziku qëndron tek pula: Pse burrat marrin kthesa femërore

Mishi i pulës i mbingopur me hormone dhe antibiotikë është shkaku i shumë problemeve shëndetësore, mbipeshes dhe formimit të celulitit tek bebet dhe burrat. Nga të gjitha speciet, polemikat më të mëdha në publikun profesional krijohen nga mishi i pulës …

Sipas përkufizimit zyrtar, mishi i pulës është çdo lloj pule që rritet vetëm për prodhimin e mishit. Një pulë tip broileri ka pupla të bardha dhe një ngjyrë të verdhë të lëkurës, dhe shumica e pulave të thera theren kur janë të moshës mes katër dhe shtatë javësh. Në atë kohë, pulat ende nuk kishin arritur pjekurinë fizike ose mendore, pasi pulat standarde theren në 14 javë.

Për shkak të kushteve të tilla të jetesës, pulat e broilerave u nënshtrohen shumë ndërlikimeve shëndetësore – deformimet dhe mosfunksionimet e skeletit janë më shumë rregull sesa përjashtimi, si dhe probleme të lëkurës dhe syve, por edhe dëmtime të zemrës.
Pjellësit e pulave në kohën e therjes, nga vetëm katër deri në pesë javë, arrijnë një peshë prej rreth tre kilogramë, dhe fakti që të dy pulat dhe gjelët theren për mish është specifik për ta.

“Ne të gjithë e dimë që pula e brendshme ka një ngjyrë të verdhë, ndërsa lëkura e pulës së broilerit është zakonisht e bardhë. Sidoqoftë, as sot nuk mund të mbështeteni, pasi shitësit shpesh lyejnë pulën në të verdhë me ngjyrosje ushqimore. Gjithashtu, ndryshimi është i dukshëm. gjatë trajtimit të nxehtësisë të vetë pulës – pula e broilerit do të lëshojë shumë më shumë lëng dhe yndyrë dhe do të jetë shumë më e vështirë se pula nga mbarështimi natyror – shpjegon për nutricionistin e Blic Branka Mirković, duke shtuar se në kohët moderne “pula e rritur natyrshëm” praktikisht të njëjtën sasi hormone dhe antibiotikë, këto ndryshime janë pothuajse inekzistente.

Mëlçia e pulës më e rrezikshme

Ajo specifikon se mishi më i fortë ka më pak estrogjen (hormon femëror) dhe më shumë testosteron (hormon mashkullor) dhe anasjelltas, mishi më i butë ka më shumë estrogjen. Sidoqoftë, këto ndryshime në përqindjen e hormoneve janë të papërfillshme, dhe ato sigurisht që dëmtojnë.

Ndërsa pulat e kafshëve theren nga mosha vetëm disa javëshe, ata nuk kanë kohë për të zhvilluar një sistem imunitar. Prandaj, para therjes, ata vaksinohen kundër sëmundjeve të shumta – ndër të tjera, kundër patogjenëve të tillë si salmonella, të cilat mund të transmetohen përmes vezëve të pulës tek pulat, por edhe kundër sëmundjes Newcastle, një sëmundje e zakonshme e shpendëve që transmetohet tek njerëzit, bronkit, pneumovirus dhe Marek. sëmundjet Vaksinat jepen ose me spërkatje ose me ujë.

Edhe pse qarkullon miti se pula e broilerit ka më pak kalori, por edhe lëndë ushqyese në të, hulumtimet tregojnë se përmbajtja e mikroelementëve është pak a shumë e njëjtë në krahasim me pulën organike. Dallimi është në sasinë e yndyrës në lëkurë – pula organike ka midis 5 dhe 13 përqind më pak yndyrë në lëkurë. Sidoqoftë, kur lëkura hiqet, sasia e yndyrës në vetë mishin është e njëjtë me atë të pulës së broilerit.

Sidoqoftë, të dhënat e botuara në Gazetën Pakistane të Industrisë Farmaceutike janë shqetësuese, në të cilën thuhet se një hulumtim tregoi se konsumimi i komerciale, pra i pulës së pulave, mund të jetë potencialisht shkaku i sindromës së vezoreve policistike në gratë, për shkak të çekuilibrit hormonal.

Sidoqoftë, ai informacion nuk është konfirmuar ende zyrtarisht.

Pasojat e kësaj mënyre të rritjes së pulës janë më se të dukshme.
“Me siguri që ju vini re se gratë e reja të sotme pothuajse nuk kanë bel, burrat marrin kthesa femërore, madje foshnjat dhe burrat kanë celulit – e gjithë kjo është pasojë e hormoneve nga ushqimi. Përveç kësaj, rastet e alergjive janë vazhdimisht në rritje, si dhe rezistenca ndaj antibiotikëve. marrja e shtuar e antibiotikëve përmes ushqimit, shumë më tepër njerëz vuajnë nga problemet e tretjes, “thotë Branka Mirkovic.

Dhe pjesa më e rrezikshme e pulës, ai na zbulon, në të vërtetë janë zorrët, veçanërisht mëlçia, e cila ka kuptim kur mbani në mend se ajo përpunon të gjithë ata antibiotikë dhe hormone të forta.

“Si pasojë, të gjitha produktet e mishit të tilla si pate, sallam, parisianë, sallamë pule dhe gjëra të ngjashme duhet të shmangen në një hark të gjerë, sepse mbetjet e pulave përfundojnë në to,” thekson Mirković.

Ajo specifikon se rasti i vetëm kur mund të jemi plotësisht të sigurt për cilësinë është kur ne personalisht njohim riprodhuesin dhe dimë se si funksionon.
“Çdo gjë tjetër është e rrezikshme. Mund të them vetëm se lejoj që mbesa ime të ha pulë një herë në javë, dhe vetëm kur ajo këmbëngul,” thotë Mirković.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi

Të ngjajshmet