Rilindja e bazes politike amerikane

Biden përfaqëson absolutisht krijimin, dhe Obama e zgjodhi atë nënkryetar për të lehtësuar tronditjen sepse u zgjodh president  afro-amerikan.

Duhen 1.991 delegatë për të fituar nominimin; Biden aktualisht ka 565 dhe Sanders 506Reuter

Joe Biden u ngrit  përsëri.

 Rritja e saj është ngritja e bazes

Në këtë rast dhe në këtë kontekst, ringjallja e Partisë Demokratike si parti politike larg .Një parti politike që do të përqafojë dhe mbrojë status quo-në e parave: politika në politikë, paratë që blen ndikim dhe paratë që shfrytëzojnë pushtetin – megjithëse në mënyra të sjellshme të njohura për të cilat  jemi mësuar, jo vulgare, të ulëta dhe të dukshme nga të gjitha, që është stili i Trump.

Joe përfaqëson absolutisht bazen.  Obama zgjodhi atë, njeriun më të vjetër të bardhë për nënkryetar, për të arritur një ekuilibër përballë tronditjes radikale sepse presidenti është afrikano-amerikan. Në fillimin e kësaj gare, të gjitha figurat e themelimit në parti dhe media e pranojnë atë.

Pozitive është se ai është një përfaqësues i ndershëm dhe i denjë i llojit të tij.

Duhen 1.991 delegatë për të fituar nominimin.

Biden aktualisht ka 565 dhe Sanders 506. Megjithëse një pjesë përfaqëson vlerësime dhe ndryshime, raporti bazë është i saktë.    Konsensusi – veçanërisht konsensusi i vendosjes – është se fitoret e “Super Martë” që na çuan në këtë numër të delegatëve e vendosën Bidenin në rrugën drejt një fitoreje të sigurt. Duke mbrojtur mospërputhjet e paparashikueshme, kjo është ndoshta e vërtetë.

Në procesin e përzgjedhjes së kandidatëve, delegatët marrin vota në proporcion. Në një zgjedhje të vërtetë, kjo ndodh vetëm në dy shtete më të vogla – Maine dhe Nebraska. Në të gjithë të tjerët, fituesi – me vetëm një votë më shumë – merr të gjitha votat nga ai shtet.

Kjo prezanton një gamë të tërë shtrembërimesh.

Më e rëndësishmja, fitimi i zgjedhjeve nuk ka asnjë lidhje me zgjedhjet e përgjithshme.

Cilat vende janë në dispozicion?

Ekzistojnë sondazhe të ndryshme dhe tendencat e monitorimit dhe kjo dhe ajo, por pamja më realiste dhe praktike është të supozojmë se të gjitha shtetet që zgjodhën republikanët në zgjedhjet e vitit 2008, kur garuan Obama dhe McCain, janë republikanë, dhe të gjithë ata që zgjodhën Hillary Klinton pranë Donald Trump  2016. Si rregull, vetëm një nga 14 shtetet që pati zgjedhjet Demokratike “E Martë” do të kundërshtohet në zgjedhjet e vitit 2020 – Karolina Veriore.

 Amerikanët nuk votojnë për socializëm?

Po, është një ëndërr për demokratët të shndërrojnë Teksasin. Media e do idenë sepse është emocionuese. Por shanset janë të mira për të. Nëse ata fitojnë Teksasin, do të jetë një ndryshim aq i madh sa fitorja e Ronald Reagan ndaj Jimmy Carter në 1980, kur ai mori rreth gjashtë shtete dhe Rrethin e Kolumbisë.

Fushata e themelimit kundër Sanders dhe për Biden (ose – deri më tani – zëvendës i Biden) ishte që Trump të mundi Radikalët, por të binte për llojin e institucionit. Kjo duket e arsyeshme. Amerikanët të votojnë për socialistët? Kurrë! Veçse ata zgjodhën afrikano-amerikanët! Dhe pastaj një grua portokalli me një histori të gjatë mashtrimesh ndaj njerëzve.

Të dy përfaqësojnë kryengritjet kundër themelimit. Biden, i cili humbi në dy përpjekjet e mëparshme, me siguri mund të ishte Hillary 2020. A ka elektorat  mjaft zemërim dhe neveri ndaj versionit  Trump të shkatërrimit të selisë për të dalë dhe votuar për të sjellë përsëri vlerat e mërzitshme të vjetra? Gjithashtu, nëse votuesit e Sanders e shohin emërimin e Bidenit si manipulim të institucionit, a do të dalin për të votuar apo të qëndrojnë në shtëpi për të protestuar?

Në shumë shtete – përfshirë Kaliforninë, Massachusetts, Minesota, dhe madje edhe Virxhininë, të cilat përbëjnë “Super Martën” – nuk ka rëndësi për shkak të elektoratit. Këto janë shtete demokratike.

Zgjedhja parazgjedhore nuk ka ndodhur ende në shumicën e vendeve, kur është e rëndësishme.

Ne jemi larg nga të shohim se si do të sillen fraksione të ndryshme kur të vijnë zgjedhjet e duhura.

Aktualisht, Biden duket se është kandidat. Por ekziston një nivel në të cilin Sanders tashmë ka fituar. Pikëpamjet e asaj partie për kujdesin shëndetësor, rritjet e taksave për të pasurit, “Marrëveshja e re e gjelbër” nuk vinte nga Biden por nga Bernie. Do të ishte mirë nëse ai – dhe pasuesit e tij – mund ta festonin. Kur është fjala për këtë, nëse Biden mund të thotë gjithashtu, “Faleminderit, ju lutemi bashkohuni me ne në mënyrë që idetë tuaja të mund të realizohen.”

Pothuajse si shënim, shtron çështjen e ndjekjeve penale.

Supozoni se një demokrat fiton.

Trump, familja e tij dhe administrata e tij janë penguar në korrupsion dhe abuzim të ligjit. Një nga dobësitë kryesore dhe të qëndrueshme të administratës Obama është dështimi i saj për t’u marrë me ligj me krimet financiare që çuan në rrëzimin e vitit 2008. Obama tha me lehtësi: “Hej, unë jam një nga ju. Ju të pasurit e bardhë nuk duhet të keni frikë”. Por ajo goditi kokën. Zemërimi i njerëzve kundër të pasurve u kthye në të djathtë. Trumpers”. Ajo vuri vulën e Obamës në “Mosha e Mos përgjegjësisë” dhe Trump ndërmori iniciativën.

Bideni dhe personalitetet  rreth tij tregtojnë “pajtimin”. Nëse kjo nuk çon në ndjekje penale, do të jetë një gabim i madh. Do të jetë gjithashtu një fyerje për të vërtetën.

Mendohet se kjo eshte e rëndë mund të vërtetohet vetëm me ndjekjen penale, me dokumentet e nxjerra nga  fletëpalosjet dhe dëshmitë nën dënimin e shkatërrimit. Cdo gjë tjetër mbetet një botë “me tha – te thash -gjithçka” e “fakte  alternative” nga Kellyanne Conway, një botë ku Trump ku nuk ka pasoja për gënjeshtrat.

Kjo nuk është një pyetje që ka rivalizuar çdo demokrat. Eshtë e vështirë të dihet nëse do të ishte negativ apo pozitiv si çështje fushate.  Trump ishte duke garuar për këtë çështje. “Mbylli, mbylli!” Për të, ai ishte funksionale. A do të funksionojë më mirë apo më keq kur ekzistojnë krime aktuale?

Pikëpamjet e shprehura këtu janë ato të autorëve dhe nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht politikat editoriale të Al Jazeera.

 

Burimi: Al Jazeera


Vërejtje: Qëndrimet e autorëve nga kjo rubrikë, nuk domethënë që përfaqësojnë në mënyrë automatike edhe qëndrimet e redaksisë. Megjithatë, njohja e këtyre qëndrimeve është në interes të lexuesve, prandaj edhe publikimi i tyre. Për rrjedhojë autorët mbajnë përgjegjësi të plotë për sa u përket qëndrimeve rreth çështjeve të shtjelluara në fjalë.

Kategoritë
OPINIONEOpinione - Ballina

Të ngjajshmet