Raporti shokues, Bitcoin mund të shkaktojë “blackout” masiv të internetit

Vetëm super kompjuterët do të jenë në gjendje të përpunojnë kriptotransportet në të ardhmen e afërt dhe transaksionet mund të çojnë në një kolaps masiv të internetit, sipas një raporti të fundit nga Banka Zvicerane për Vendbanimet Ndërkombëtare (BIS).

“Për të përpunuar numrin e transaksioneve dixhitale të shitjes me pakicë të trajtuara aktualisht nga sisteme të zgjedhura kombëtare të pagesave me pakicë, edhe nën supozime optimiste, madhësia e librit do të fryhet edhe përtej kapacitetit të magazinimit të një smartphone tipik brenda një dite, kompjuter personal në një çështje javësh dhe përtej asaj të serverëve brenda një muaji, “tha raporti.

Regjistrimet e kriptotransaksioneve mbahen në një libër dixhital. Me çdo transferim parash, libri kryeson me madhësi. Pastaj, përdoruesit e kripto-monedhave do të përballen me probleme të tjera me transaksione, sipas raportit.

“Vetëm super kompjuterët mund të vazhdonin me verifikimin e transaksioneve hyrëse. Vëllimet e ndërlidhura të komunikimit mund të sjellin “blackout” me internetin, pasi miliona përdorues shkëmbejnë skedarë sipas rendit të madhësisë së një terabajt”, shkruan BIS.

BIS gjithashtu kritikon tarifat në rritje të transaksionit të kriptos. Kur Bitcoin arriti kulmin në 20 mijë dollarë në dhjetor, një operacion i vetëm me monedhën dixhitale kushtonte 57 dollarë shtesë.

“Vetëm imagjinoni, nëse keni blerë një kafe prej $ 2 me bitcoin, ju do të duhet të paguani 57 dollarë për të bërë këtë transaksion”, tha Hyun Song Shin, kreu i hulumtuesve të bankës.

BIS vazhdimisht u ka bërë thirrje bankave qendrore që të shtrëngohen me Bitcoin-in dhe kriptoporte të tjera për t’i ndaluar ato në “transportin e depozitave” në institucionet kryesore dhe duke shmangur një “kërcënim për stabilitetin financiar”.

Kategoritë
Të ndryshme

Të ngjajshmet