Radoncic: Kur Shtetet e Bashkuara ndikojnë në politikën e Serbisë, BiH dhe Boshnjakët janë më të qetë

Ashtë një gjë e shkëlqyeshme që Vuçiç u pranua në Shtëpinë e Bardhë dhe se u krijua një situatë stabilizuese në rajon, tha Radonçiq.

Në Bosnjë dhe Hercegovinë, largimi i Presidentit Serb Aleksandar Vuçiq te Presidenti i SHBA Donald Trump është keqinterpretuar plotësisht. Kjo është një gjë shumë e mirë. Pse nuk duhet të shprehim kënaqësinë nëse Shtetet e Bashkuara, të cilat janë një mik i madh i rajonit dhe BiH, bëhen forca e jashtme dominuese në Serbinë fqinje.

Kjo u tha sot nga presidenti i Aleancës për një Ardhmëri më të Mirë të BiH, Fahrudin Radonçiq, si mysafir në emisionin “Dan u Danivo” në televizionin H1, duke komentuar takimin e fundit në Uashington.
– ashtë një gjë e shkëlqyeshme që Presidenti Vuçiq shkoi atje, bëri një marrëveshje të madhe lidhur me ta dhe Kosovën. Kur kemi ndikim të SH.B.A.-së në politikën e Beogradit, ne si BiH dhe Boshnjakë jemi shumë më të qetë. Ne duhet të mbështesim zhvillimin e Serbisë, ndërtimin e autostradave dhe, nëse tashmë është duke u ndërtuar, është më mirë të ndërtojmë me para dhe interes amerikan sesa me rusë ose kinezë. Në atë kuptim, unë mendoj se është një gjë shumë e mirë dhe se Vuçiç bëri një punë të shkëlqyeshme dhe se ai duhet të përgëzohet për pranimin në Shtëpinë e Bardhë dhe për bërjen e një pozicioni të madh rajonal stabilizues – tha Radonçiq.

Duke komentuar mbi “Shengenin e vogël”, Radoncic tha se ishte një shans për Bosnjën dhe Hercegovinën.

– Ju patët mundësinë që dikush nga Presidenca e BiH të reagojë shpejt se ne nuk kemi nevojë për atë. Këto janë zëvendësime të tezave. Unë pashë në buletinet e partisë për të thënë “Shengeni i vogël” – një Serbi e madhe. Tregu “i vogël Shengen” mund të numërojë rreth 17-18 milion njerëz. Dhe edhe nëse jeni dakord me atë histori budalla nacionaliste se kush është kush, në atë histori pyetja është kush është shumica. A janë serbë, ortodoksë apo myslimanë. Kur merrni myslimanë në Kosovë, Shqipëri, BiH, Mal të Zi dhe ata që jetojnë në Serbi dhe i shtoni ata me maqedonas dhe malazezë, serbët ndoshta nuk do të ishin në shumicë – tha Radonçiq.

Ai vuri në dukje se çështja është që njeriu ynë nga BiH, i cili dëshiron të shkojë me pushime në Shqipëri ose Mal të Zi, për shembull, nuk ka pse të kalojë kufirin.

– Kufijtë mbeten. Kamionët tanë nuk do të presin 10, 20 ose 40 orë për të importuar ose eksportuar mallra. Ekziston një fluks i madh trafiku dhe njerëzish dhe produktesh. Në atë kuptim, BiH nuk ka asnjë arsye për të pasur frikë. Shqipëria, e cila ra dakord me idenë, nuk do të bënte asgjë në dëm të sovranitetit të saj. Ka mjaft masa mbrojtëse dhe duhet të mësojmë se rajoni jeton më shpejt, më mirë dhe të konkurrojmë në vlera të reja. Kush ka një kompleks nga ne boshnjakët për të garuar me serbët apo shqiptarët. Epo, unë bëra kullën më të madhe, e cila nuk është më e madhja në atë “Shengen të vogël”, por shumë më tej. Gara na përshtatet sepse njerëzit tanë janë shumë të aftë dhe nuk mendoj se politikanët duhet ta kufizojnë atë, por ne natyrisht duhet të ruajmë sovranitetin dhe integritetin tonë territorial – përfundoi Radonçiq.

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet