“Që nga nesër, qytetarët kroatë mund të hyjnë përsëri në tregun e punës austriak”

Austria shfrytëzoi sa më shumë mundësinë për të mbrojtur tregun e saj të punës sipas formulës së Bashkimit Evropian për shtetet e reja anëtare “2 + 3 + 2” dhe i mbajti kroatët në “dhomën e pritjes” për shtatë vjet.

Siç njoftuan të martën mediat austriake, Austria shfrytëzoi sa më shumë mundësinë për të mbrojtur tregun e saj të punës, sipas formulës së Bashkimit Evropian për shtetet e reja anëtare “2 + 3 + 2” dhe i mbajti kroatët në “dhomën e pritjes” për shtatë vjet.

Prandaj, ky lajm në lidhje me pranimin e Kroatëve në tregun e punës austriak nuk është befasi, sepse Austri nuk ka as edhe një alternative tjetër. Edhe pse disa shpresonin fshehurazi se justifikimi i ri mund të ishte kriza e koronës dhe shkalla më e lartë e papunësisë në Austri pas Luftës së Dytë Botërore dhe aktualisht pothuajse 1.3 milion Austriakë që kërkojnë punë ose punojnë me kohë të pjesshme.
Një ngarkesë e madhe për Austrinë ende relativisht të pasur, e cila ka ndarë sa më shumë 50 miliardë euro për rimëkëmbjen e ekonomisë dhe qytetarëve austriakë. Duke pasur parasysh papunësinë e lartë në Austri dhe recesionin më të madh në Austrinë e pasluftës, natyrisht kroatët nuk kanë shumë për të pritur, pavarësisht nga heqja e lejeve të punës, sepse përparësi në punësim do të kenë punëtorët vendas dhe të huajt që janë tashmë në vend.

Sidoqoftë, përkundër deklaratës së Helmut Hofer, një ekspert në Institutin Austriak për Kërkime Ekonomike për Studime të Larta (IHS), “është realiste të pritet që deri në 10,000 kroat të vijnë në Austri brenda një viti”.

“Në çdo rast, nuk pritet ndonjë nxitim i madh,” tha Hofer, duke shtuar se kështu ndodhi edhe me rumunët, bullgarët dhe polakët kur ata u pranuan në tregun e punës austriak. Disa nga mediat pyesin pse Hofer është aq i sigurt që kroatët, të cilët vetë vuajnë nga pasojat e rënda të krizës së koronës dhe janë në afërsi të menjëhershme të Austrisë, veçanërisht ato nga pjesa veriore e Kroacisë, nuk do ta përmbytin Austrinë në një numër të madh?

Përgjigja për këtë pyetje u dha në një intervistë ekskluzive për listën e Večernji në shkurt të këtij viti nga Presidenti i Bordit Menaxhues të AMS austriake dhe një ekspert i njohur ndërkombëtar i tregut të punës dhe Presidenti i Shërbimeve Publike Evropiane të Punësimit (Rrjeti PES) dr. Johannes Kopf: “Sepse është parakusht që ju të keni një punë të sigurt”.

Sipas Kopf, kjo rregullore është një pjesë integrale e një prej të drejtave themelore të Bashkimit Evropian që liria e lëvizjes së punëtorëve përfshin të drejtën e punësimit dhe qëndrimit në çdo shtet anëtar të BE-së. Statistikat për vitin 2019 tregojnë se mesatarisht 4,345 kroat kanë qenë pa punë në Austri vitin e kaluar, që është 148 persona ose 2.3 përqind më pak se në vitin 2018. Deri para krizës së koronës, në tregun austriak të punës kishte gjithsej 39,000 të punësuar. papunë/Gazeta e Re/

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet