Pse mbarimi i okupimit të paligjshëm është e drejta absolute e Azerbajxhanit

Shkruan: Khazar Ibrahim

Sot, bota flet për COVID-19, debatin presidencial të SH.B.A.-së dhe luftën Armeni-Azerbajxhan. A mund ta imagjinonte ndokush këtë prapaskenë globale dy, 10 ose 25 vite më parë. Sigurisht, që jo. Një rajon i vogël, oborri i fuqive të mëdha dhe shumë argumente të tjera i mbajtën larg vëmendjes globale. Ata madje e quajtën të ngrirë. Sigurisht, ishte e gabuar, pasi që përsëri ishte një qasje klasike cinike ndaj konflikteve rajonale, në vend se shqyrtimi moral i tensioneve potencialisht shpërthyese.

Më 27 shtator, kur forcat armene, së bashku me mercenarë dhe terroristë nga Lindja e Mesme, filluan të granatonin intensivisht pozicionet e forcave të armatosura të Azerbajxhanit përgjatë vijës së frontit, si dhe fshatrat Qapanli të rrethit Terter, Chiragli dhe Orta Garavend të Rrethi Aghdam, Alkhanli dhe Shukurbeyli i rrethit Fizuli dhe Jojuq Merjanli i rrethit Jabrayil, duke përdorur armë të kalibrit të madh, minahedhës dhe artileri, shumica e viktimave ishin civilë Azerbajxhanas. Përkundër detyrimeve të saj sipas ligjit ndërkombëtar humanitar, forcat e Armenisë nuk hezituan të granatojnë zonat e banuara të Azerbajxhanit si rezultat i të cilave 27 civilë azerbajxhanas, duke përfshirë dy fëmijë dhe pesë anëtarë të një familjeje u vranë, ndërsa 141 u plagosën dhe u shtruan në spital, infrastruktura civile duke i përfshirë edhe qendrat mjekësore, ndërtesat e shkollave dhe kopshteve ishin dëmtuar brutalisht.

Azerbajxhani nuk mund ta linte pa përgjigje.

 

Presidenti ILham Aliyev paralajmëroi vazhdimisht udhëheqjen armene me heret qe të përmbahen nga këto lloj provokimesh. Ata duket të ishin të shurdhër ose më mirë te themi oportunistë aventureskë dhe kriminal. Vizita në Shusha e kryeministrit armenë për të marrë pjesë në inaugurimin e regjimit të vetëshpallur në territoret e okupuara të Azerbajxhanit, deklarata provokuese “Karabak është Armenia” e bërë në qytetin e okupuar të Khankendi, paraqitja e një “lufte të re për territore të reja ”koncepti nga vendi okupator, duke paraqitur shtatë parakushtet në negociatat e zgjidhjes së konfliktit, si dhe përpjekjet për të ndryshuar formatin e bisedimeve, i kanë dhënë një goditje procesit të zgjidhjes së konfliktit të ndërmjetësuar nga bashkë-kryesuesit e Grupit Minsk të OSBE . Për më tepër, ata u përpoqën të sulmonin në drejtimin Tovuz në 12-16 korrik, të angazhuar në provokim sabotimi dhe zbulimi në drejtimin Goranboy në 23 gusht dhe vazhduan një politikë të vendosjes së paligjshme në territoret e okupuara të Azerbajxhanit.

 

Të gjitha këto ishin duke ndodhur derisa 20 përqind e territoreve të njohura ndërkombëtarisht të Azerbajxhanit nën okupimin e paligjshëm ushtarak të Armenisë dhe deri në një milion Azerbajxhanas ose të zhvendosur brenda ose refugjatë.

 

Brenda kornizës së masave kundërsulmuese, Forcat e Armatosura të Azerbajxhanit çliruan disa fshatra, terren të rëndësishëm strategjikisht dhe pozicione të favorshme. Nuk kemi ndërmend të ndalemi. Trupat tona veprojnë në tokën e saj sovrane në përputhje të plotë me ligjin ndërkombëtar. Është vetëmbrojtje, rivendosja e integritetit territorial dhe zbatimi i paqes.

 

Azerbajxhani kërkon zbatimin e rezolutave të KB-së dhe kërkon tërheqjen e menjëhershme, të plotë dhe të pakushtëzuar të forcave të armatosura të Armenisë nga toka e saj.

 

Sidoqoftë, ajo që po përballemi sot nuk është thjesht një forcë brutale ushtarake para nesh. Ne gjithashtu duhet të trajtojmë një makinë propagandistike shumë të rafinuar, por brutale. Shumica e diasporës armene në shumë pjesë të botës e ushqejnë sistemin politik lokal dhe hapësirën mediatike me falsifikime, keqinterpretime dhe tregime të rrezikshme. Ata, së bashku me qeverinë armene, përpiqen ta bëjnë botën të besojë në përplasjen e civilizimeve dhe viktimat e Armenisë. Jo vetëm që është plotësisht e rremë, por edhe thellësisht e rrezikshme.

 

Falso në çdo mënyrë. Derisa pretendojnë të jenë viktima rajonale për besimet e tyre fetare, ata janë i vetmi vend mono-etnik dhe mono-konfesional në rajon. Ndërsa qajnë ujkun se të gjithë fqinjët i urrejnë, ata pretendojnë për territoret 360 gradë përreth.

 

E rrezikshme në një mënyrë të thellë. Nëse adresat e thirrjeve të Armenisë bien në grackë, atëherë rajoni është i dënuar të shpërthejë me pasoja kryesore jo vetëm për sigurinë rajonale, por edhe për sistemin ndërkombëtar.

Rendi botëror ende bazohet në të drejtën ndërkombëtare, kryesisht të rafinuar pas Luftës së Dytë Botërore. Nëse aktorët kryesorë ndërkombëtarë veprojnë në kundërshtim me atë, atëherë çrregullimi global do të pasojë.

 

Prandaj, është gjithashtu thelbësore që bashkësia ndërkombëtare të ketë një pasqyrë të qartë të asaj që po ndodh tani në territoret e okupuara të Azerbajxhanit, të ngrejë zërin e drejtësisë dhe të shmangë katastrofën globale.

 

Turqia është një vend që e bën me krenari, duke provuar rolin e saj si një fuqi globale në zhvillim. Fuqia e drejtësisë. Turqia e bën atë në çdo çështje tjetër ndërkombëtare.

 

Eshtë koha e gjate që të tjerët ta ndjekin!


Vërejtje: Qëndrimet e autorëve nga kjo rubrikë, nuk domethënë që përfaqësojnë në mënyrë automatike edhe qëndrimet e redaksisë. Megjithatë, njohja e këtyre qëndrimeve është në interes të lexuesve, prandaj edhe publikimi i tyre. Për rrjedhojë autorët mbajnë përgjegjësi të plotë për sa u përket qëndrimeve rreth çështjeve të shtjelluara në fjalë.

Kategoritë
OPINIONEOpinione - Ballina

Të ngjajshmet