Prokuroria Speciale e Kosovës: Gjashtë të paditur të akuzuar për vrasjen e Ivanoviçit

Eshtë pohuar se ky grup i dyshuar kriminal nuk është formuar rastësisht, por funksionon që nga viti 2011.

Ivanoviç, themelues dhe president i Nismës së Qytetarëve Serbi, Demokraci, Drejtësi u vra më 16 janar 2018 para asaj partie në MitrovicëEPA-EFE

Prokuroria Speciale e Kosovës ka akuzuar sot gjashtë persona të akuzuar për përfshirje në vrasjen e Oliver Ivanoviç, citon të përditshmen Beta të citojë të përditshmen Koh.

Sipas kossova .info, janë ngritur akuza kundër inicialeve N.S., M.R., S.A., D.M., Z.J. dhe R.B.

Ata akuzohen për veprat penale të “përfshirjes në organizimin e një grupi të organizuar kriminal”, “shpërdorim detyre”, “mbështetje në kryerjen e një krimi”, “vrasje të rëndë”, “mbajtje pa leje dhe përdorim të armës”, “zbulim të një sekreti zyrtar”, “abuzim” detyrat zyrtare në bashkëkryerje ”dhe“ manipulimi i provave ”.

Agjensia dha një deklaratë nga Prokuroria që pretendon se të pandehurit N.S, M.R dhe R.B janë në paraburgim, ndërsa tre janë në arrati dhe janë lëshuar fletarreste ndërkombëtare.

Tash eshtë pohuar gjithashtu se ky grup i dyshuar kriminal nuk është formuar rastësisht, por funksionon që nga viti 2011.

“Të pandehurit morën pjesë në mënyrë aktive në aktivitetet kriminale të grupit duke e ditur se një përfshirje e tillë do të kontribuonte në ndjekjen e veprimtarive kriminale dhe në blerjen direkte ose indirekte të përfitimeve financiare ose materiale tjetër, me qëllim të zgjerimit të kontrollit të bizneseve në territor dhe kontrollit të politikave në veri të Mitrovicës”, tha ajo.

Eshtë pohuar se secili prej të akuzuarve ka kryer vepra inkriminuese për këtë grup, në këtë rast aktivitetet e këtij grupi të organizuar kriminal çuan në vrasjen e Oliver Ivanoviqit.

Sipas prokurorisë, i akuzuari N.S. në ditën kur u vra Ivanoviç, veprimet e tij i mundësuan atij të kryente vrasje.

“I pandehuri N.S. Ai ka bashkëpunuar ngushtë me të dyshuarit që kanë kryer vrasjen e Oliver Ivanoviçit, duke ndihmuar me dashje dhe me vetëdije të dyshuarit e panjohur në kryerjen e krimit të vrasjes së rëndë ”.

Ai shtoi se ai gjithashtu ndihmoi të dyshuarit të pajisnin një makinë Opel Astra pa targa me dritare të lyer, të cilat i afruan ata më afër qytetit dhe nga i cili gjuajtën gjashtë të shtëna vdekjeprurëse drejt Ivanoviqit.

Eshtë pohuar gjithashtu se i pandehuri N.S me dashje dhe me vetëdije posedonte armën, e cila u gjet gjatë një kontrolli në shtëpinë e tij.

I pandehuri M.R. dyshohet se ka punuar ngushtë me të pandehurit N.S., R.B., Z.V dhe Ž.B. dhe ndihmoi me dashje dhe me vetëdije në kryerjen e krimit të vrasjes së rëndë, duke shoqëruar vrasjen e Oliver Ivanoviqit para vrasjes.

Paditësit  pohojnë se i pandehuri R. B., në cilësinë e tij si oficer policie, nuk ka kryer detyrat e tij zyrtare për të mirën e tij ose të ndonjë personi tjetër. Ai thuhet se ka punuar ngushtë me grupin e krimit të organizuar M.R, nga i cili ka marrë urdhër për të fshehur dhe eleminuar provat, dhe është punësuar nga grupi kriminal për të mbuluar gjurmët e krimit dhe jo për të zbuluar rastet që përfshijnë të dyshuarit që i përkisnin grupit kriminal të M.R.

Sipas aktakuzës, i pandehuri SA, në bashkëpunim të ngushtë me të dyshuarit që kanë koordinuar vrasjen e Ivanoviqit, ka ndihmuar në kryerjen e krimit të vrasjes së rëndë, duke krijuar kushte dhe duke hequr pengesa për kryerjen e krimit, sepse në kohën e vrasjes së Ivanoviçit ishte në dijeni se kamerat e sigurisë zyrat e SDP u përjashtuan me forcë, duke lejuar që të dyshuarit të mos kapeshin në kohën e krimit.

Eshtë pohuar gjithashtu se menjëherë pas vrasjes së Ivanoviçit, kamerat u aktivizuan në zyrat e SDP, dhe se ai ishte personi që punonte si administrator në atë parti dhe ishte i vetmi në objekt në kohën kur u krye vrasja.

I pandehuri D.M. dhe Z.J. nuk ka vepruar sipas detyrës zyrtare në ditën e vrasjes së Ivanoviqit

I pandehuri D. M., duke vepruar si oficer policie, pas vrasjes së Ivanoviçit, dha pa autorizim informacion që ishte një sekret zyrtar nga vendi i aksidentit me qëllim të publikimit ose përdorimit të informacionit jashtë territorit të Kosovës. Ai dyshohet se ia ka transmetuar informacionin një zyrtari të policisë serbe.

Po ashtu, i pandehuri D.M. dhe Z.J. në cilësinë e zyrtarëve në ditën e vrasjes së Ivanoviçit, ata nuk vepruan sipas detyrës zyrtare për të marrë ose përfituar përfitime për veten ose një person tjetër. Pas vrasjes së Ivanoviçit, ata menjëherë u larguan nga vendi i ngjarjes pa e siguruar atë, duke lejuar persona të tjerë që të ndërhynin në vendngjarje, duke dëmtuar provat materiale.

“Po ashtu, të akuzuarit D.M dhe Z. J., si oficerë policie, menjëherë dolën në vendngjarje pas vrasjes së Ivanoviçit me qëllim heqjen, fshehjen dhe shkatërrimin e provave.”

Prokurori Special i Kosovës Sylë  Hoxha kishte raportuar më herët

Më herët, Prokurori Special i Kosovës Syle Hoxha ishte paditur nga Nedeljko Spasojevic dhe Marko Rosic. Kjo u raportua nga agjensia Tanjug në fund të javës së kaluar, duke cituar portalin Kosova Online, i cili citon burime afër hetimit.

Në shpjegimin e aktakuzës thuhet se Spasojevic dhe Rosic janë akuzuar për ndihmë dhe forcim të vrasjes së Ivanoviçit, të urdhëruar nga Milan Radoicic, sipas burimeve të portalit, duke shtuar se kundër Radoicic nuk është ngritur asnjë akuzë.

Rosic dhe Spasojevic u arrestuan një vit më parë gjatë një operacioni special nga policia speciale e Kosovës ROSU në veri të Kosovës, kujton Tanjug. Përveç Rosic dhe Spasojeviç, Dragisa Markoviç u arrestua dhe u bë arrestimi i Radoicic.

Kosova Online deklaron se Markoviç më vonë u la i lirë nga paraburgimi ndërsa dy të arrestuarit e tjerë janë ende në paraburgim në Gjilan / Podujeve.

Oliver Ivanoviç, themelues dhe president i Partise Iniciativa e Qytetarëve,  Serbia, Demokracia, Drejtësia, u vra në 16 janar 2018, para selisë së partisë në Mitrovicë, kujton Beta.

Kategoritë
LajmeLajmet KryesoreVendi

Të ngjajshmet