Programi Kombëtar Hapësinor i Turqisë ndiqet me interes në shtypin amerikan

AP e dha lajmin e saj me titull “Turqia njoftoi programin hapësinor që përfshin misionin në Hënë në vitin 2023” dhe me deklaratat e presidentit Erdoğan gjatë fjalimit në programin e zhvilluar në Ankara.

Programi Kombëtar Hapësinor i Turqisë që u njoftua nga presidenti Recep Tayyip Erdoğan gjeti një vend të gjerë në shtypin amerikan kryesisht nga agjencitë e lajmeve si Associated Press (AP) dhe Reuters, transmeton Anadolu Agency (AA).

AP e dha lajmin e saj me titull “Turqia njoftoi programin hapësinor që përfshin misionin në Hënë në vitin 2023” dhe me deklaratat e presidentit Erdoğan gjatë fjalimit në programin e zhvilluar në Ankara.

Në lajm u vlerësua se Programi Kombëtar Hapësinor i Turqisë shihet si “një pjesë e vizionit të Erdoğanit për ta vendosur Turqinë në një rol të zgjeruar global dhe rajonal”.

Në vitin 2018 Turqia formoi Agjencinë Hapësinore Turke (TUA) thuhet në lajmin në të cilin potencohet ideja se Programi Kombëtar Hapësinor do të ndikojë në hapjen e fushave të reja të punës për hulumtimet e shkencëtarëve dhe në uljen e largimit të “trurit” nga vendi.

Ndërsa edhe Reuters në lajmin me titull “Turqia në vitin 2023 synon të arrijë në Hënë” ka bërë një vlerësim për Programin Kombëtar Hapësinor të Turqisë të prezantuar nga presidenti Erdoğan.

Në lajm vihen në dukje 10 objektivat strategjike që Erdoğan përcaktoi në fjalën e tij në program, si dhe u nënvizua sateliti i ri Türksat 5A që Turqia lëshoi në hapësirë më 8 janar nga baza Cape Canaveral që ndodhet në Florida të SHBA-së.

Lajmet e AP-së dhe Reutersit lidhur me këtë temë u përdorën gjerësisht edhe në televizionet kombëtare dhe lokale si dhe në gazetat e SHBA-së.

Kategoritë
BotaLajme