Priftërinjtë dhe perënditë e çuditshme: Misteri i arkës nga Egjipti 25 shekuj i vjetër para zgjidhjes / foto, video /

Misteri i arkivoleve të mbyllur dhe të paprekur, më të vjetër se 2500 vjet, të gjetur në Egjipt, është përpara zgjidhjes. Egjiptologët zbuluan se mumiet e 59 priftërinjve ishin në ato arkivole dhe u gjetën statuja të pazakonta perëndish, njëra prej të cilave u pa për herë të parë.

Në vetëm një muaj, që kur u zbuluan 13 arkivole të parë afër Saqqara, arkeologët kanë zbuluar gjithsej 59, dhe Ministria e Antikiteteve egjiptiane deklaron se kërkimi vazhdon dhe se ka ndoshta më shumë arkivole.

Arkivole prej druri të ruajtura mirë, në të cilat edhe bojë është ruajtur pas më shumë se 2,500 vjet, u zbuluan pranë nekropolit të shkretëtirës Sakar në fillim të shtatorit. Gërmimet në këtë sit kanë vazhduar që nga ajo kohë.

Interpretimet e hieroglifëve në arkivole zbuluan se mumiet e priftërinjve ishin ruajtur në to, njoftoi Ministria egjiptiane.

Pranë arkivolit, u gjetën 28 ​​statuja të vogla të perëndive egjiptiane. Një nga më interesantet është statuja e perëndisë Nefertem, e lartë 35 centimetra. Ky zot egjiptian përshkruhet me flokë në formën e një lule zambak uji, e cila ishte ndryshe marka e tij tregtare.

Nefertem konsiderohej i biri i perëndisë Ptah, krijuesi i botës dhe hyjnia kryesore e tokës, i cili u festua kështu në zonën e Memfisit dhe ishte shumë i popullarizuar në atë kryeqytet të parë Egjiptian. Sakara besohet se sapo ka qenë një vend varrimi që i përkiste Memfisit.

Sipas Ptah, i cili adhurohet si krijuesi i botës, me kohën ai u barazua me perënditë e botës së poshtme, Sokar dhe Osiris. Në periudhën e mëvonshme të Egjiptit, ai u konsiderua si zot i të vdekurve dhe zot i fatit.

Një statujë tjetër interesante është një përshkrim i perëndisë Ptah-Sokar, një kombinim i dy perëndive. Asnjë statujë e tillë nuk është parë deri më tani, tha ish-ministri egjiptian i antikiteteve Zahi Hawass. .

كشف اثري جديد بجبانة سقارة الأثرية

Publiée par ‎Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار‎ sur Samedi 3 octobre 2020

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme

Të ngjajshmet