Presidentët amerikanë të zgjedhur kundër vullnetit të qytetarëve

Për shkak të sistemit specifik zgjedhor në Shtetet e Bashkuara, fituesi i zgjedhjeve nuk ka pse të jetë kandidati që fitoi më shumë vota në votime.

Për shkak të sistemit specifik zgjedhor në Shtetet e Bashkuara, fituesi i zgjedhjeve nuk ka pse të jetë kandidati që fitoi më shumë vota në votime.

Presidenti amerikan në të vërtetë zgjidhet nga një organ i quajtur Kolegji Zgjedhor.

Secili shtet federal delegon zgjedhës, dmth. Zgjedhës, në kolegj, në varësi të numrit të banorëve të tij, kështu që Kalifornia më e populluar dërgon 55 prej tyre atje, pasuar nga Texas dhe New York dhe Florida, 29 secili.

Shtete të populluara dobët, të tilla si Alaska, Vermont, Delaware, Wyoming ose Montana, kanë vetëm tre zgjedhës secili.

Kandidati presidencial duhet të fitojë një shumicë absolute të votuesve, ose 270 nga 538.

Sistemi “fituesi i vesh të gjitha” praktikisht parandalon kandidatët e palëve të treta të arrijnë në Shtëpinë e Bardhë.

Jackson humbi me 10 përqind më shumë vota

Një kandidat që mund të fitojë më pak vota në përgjithësi, por më shumë fitore në shtetet që mbajnë më shumë vota elektorale, mund të marrë fitoren.

Kjo ndodhi në zgjedhjet e fundit në 2016, kur Donald Trump fitoi dhe Hillary Clinton fitoi pothuajse tre milion vota më shumë, por ky kandidat nuk është i vetmi që e ka realizuar atë.

Kandidati presidencial i cili humbi zgjedhjet me mbështetjen më të popullarizuar ishte Andrew Jackson, i cili kishte dhjetë për qind më shumë vota sesa rivali i tij John Quincy Adams në zgjedhjet e 1924.

Adams fitoi si një kandidat republikan, ndërsa Jackson, si kandidati i parë demokrat, fitoi zgjedhjet e 1928.

Të pesë kandidatët që fituan me vullnetin e qytetarëve por humbën vendet e tyre në Shtëpinë e Bardhë ishin demokratë.

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet