PREMTIMET/ Cili është plani i Joe Biden-it për muslimanët?

Që nga momenti kur nisi fushatën, Presidenti Joe Biden tha se po luftonte për shpirtin e Amerikës dhe se Amerika duhet të ishte një fener shprese, ku njerëzit e të gjitha kulturave dhe besimeve mund të jetojnë të lirë pa frikë.

Kjo është arsyeja pse ai theksoi se si president, do të mbrojë të drejtat kushtetuese dhe civile të muslimanëve amerikanë, të sigurojë kujdes të duhur shëndetësor, të krijojë një mjedis të sigurt për të mësuar dhe t’i bëjë komunitetet muslimane amerikane të ndjehen të sigurta.

Të drejtat kushtetuese dhe civile të muslimanëve amerikanë

Administrata e Donald Trump nisi një fushatë me prirje të kamufluara kundër muslimanëve dhe refugjatëve në 2017, duke mbyllur shtetin për sosh shpesh ikin nga zonat më të këqija të konfliktit në botë, vetëm për shkak të besimit të tyre.

Biden argumenton se “liria fetare është një parim themelor i Amerikës dhe se mbrojtja e lirisë fetare të muslimanëve amerikanë është jetike për të mbrojtur të drejtat për të gjithë ne dhe për të siguruar që Amerika të japë një shembull pozitiv për pjesën tjetër të botës”.

Si president, ai vuri në dukje se ditën e parë, ai do të hiqte ndalimin e administratës Trump për muslimanët nga shtatë vende që mos hynin në SHBA dhe do t’i kërkonte Kongresit të miratojë një ligj që ndalon vendime të tilla për të siguruar që administratat e ardhshme nuk mund të kalojnë ligje kaq të dëmshme.

Ai gjithashtu do të sigurojë që të gjithë amerikanët të trajtohen me të drejtat dhe dinjitetin e garantuar nga Kushtetuta. Pavarësisht se përbën vetëm 1 përqind të popullsisë, sipas statistikave të FBI, gati 15 përqind e krimeve të raportuara të urrejtjes bazuar në fe ishin kryer kundër muslimanëve amerikanë në 2018.

Respekt për larminë e muslimanëve amerikanë dhe kontributin e tyre në shoqëri

Diversiteti i komuniteteve muslimane amerikane dhe kontributi i tyre në shoqërinë amerikane janë nën hije shumë shpesh nga islamofobia. Biden do të kthehet në marrëdhëniet që mbizotëruan gjatë administratës së Obamës dhe do të rinovojë festimin e Bajrameve në Shtëpinë e Bardhë dhe do të sigurojë që zëri i muslimanëve amerikanë të dëgjohet brenda administratës së tij.

Ai do të caktojë një të dërguar special në Organizatën e Bashkëpunimit Islamik, në mënyrë që t’u dërgojë një mesazh muslimanëve në të gjithë botën se ata janë të mirëpritur në Shtetet e Bashkuara.

Që muslimanët amerikanë të kenë kujdes të duhur shëndetësor

Biden mbështeti Obamën në miratimin e një sërë masash më të mira të kujdesit shëndetësor të njohura si Obamacare, të cilat kanë ndikuar në një kujdes më të mirë shëndetësor për më shumë se 100 milion njerëz, përfshirë shumë muslimanë amerikanë.

Ajo planifikon të rinovojë këtë akt duke u dhënë më shumë zgjedhje amerikanëve dhe duke ulur kostot e kujdesit shëndetësor. Nëse një punëdhënës paguan për sigurimin shëndetësor të dikujt, blen sigurim vetë, ose mbaron sigurimin, plani i Biden do të lejojë që amerikanët të zgjedhin një opsion të sigurimit shëndetësor publik siç është Medicare, i cili do të ulë kostot dhe do të përmirësojë efikasitetin dhe cilësinë e kujdesit.

Mjedis të sigurt shkollor për të gjithë fëmijët

Në një studim të kryer nga Instituti për Politikë dhe Mirëkuptim Social, 42 përqind e muslimanëve, 23 përqind e hebrenjve dhe 6 përqind e katolikëve thanë se të paktën me një nga fëmijët e tyre ishte abuzuar për fenë gjatë vitit të kaluar.

Si president, Biden tha se do të sigurojë që mësuesit të kenë mbështetjen dhe të ardhurat që meritojnë për ta bërë sistemin arsimor të funksionojë më mirë, dhe se ata do të dyfishojnë numrin e psikologëve, këshilltarëve, infermierëve, punonjësve socialë dhe punonjësve të tjerë shëndetësorë në shkolla, në mënyrë që të gjithë fëmijët të mund të marrin kujdesin për të cilin kanë nevojë.

Për shkak të çmimeve jashtëzakonisht të larta të arsimit universitar, Biden ka premtuar do ta bëjë shkollimin falas në kolegjet dhe universitetet publike për të gjithë studentët, të ardhurat familjare të të cilëve janë nën 125,000 dollarë, si dhe do të falë borxhin e studentëve për njerëzit me të ardhura të ulëta dhe të klasës së mesme që kanë ndjekur kolegje dhe universitete publike.

Rikthim i ëndrrës amerikane për të gjithë amerikanët

Biden tha se do të kërkojë të rindërtojë klasën e mesme, pasi beson se ajo është shtylla kurrizore e Amerikës. Ai argumenton se çdo individ meriton të jetojë në një shoqëri ku është krejtësisht normale të zotërosh një shtëpi, t’u sigurosh fëmijëve një arsim universitar dhe të jesh në gjendje të kursesh para. Prandaj do të forcojë klasën e mesme, do të rrisë pagën minimale për orë në 15 dollarë dhe do të forcojë rolin e sindikatave.

Ai tregon se shumë muslimanë amerikanë janë pronarë të biznesit të vogël, sipërmarrës dhe shpikës.

Ai do të zgjerojë programin e mbështetjes për ndërmarrjet e vogla deri në vitin 2025 dhe do të dyfishojë fondet federale në 3 miliardë dollarë, duke drejtuar afër 30 miliardë dollarë në investime të sektorit privat për ndërmarrjet e vogla, veçanërisht ato në pronësi të grave dhe pakicave.

Komunitetet në të gjithë SHBA, më të sigurta

Sipas një raporti për vitin 2019, muslimanët amerikanë përbëjnë 9 përqind të të burgosurve, megjithëse përbëjnë 1 përqind të popullsisë së përgjithshme. Edhe kur ata vuajnë dënimet e tyre, sistemi është shumë armiqësor ndaj tyre. Gjithashtu, xhamitë janë shënjestër shumë e shpeshtë e sulmeve.

Fitues i të drejtave të njeriut dhe demokracisë globalisht

Në mënyrë që demokracitë të kapërcejnë kërcënimin në rritje të autoritarizmit, Shtetet e Bashkuara duhet të përqendrohen në të drejtat e njeriut.

Ndryshe nga pasiviteti i administratës aktuale, Biden premton se do të përfshihet në mënyrë aktive në luftën për të drejtat e njeriut në të gjithë botën. Gjatë vitit të tij të parë në detyrë, Shtetet e Bashkuara do të organizojnë Samitin Global mbi Demokracinë, i cili do t’i japë përparësi rezultateve duke inkurajuar veprim të rëndësishëm në tre fusha: lufta kundër korrupsionit, lufta kundër autoritarizmit dhe përparimi global i të drejtave të njeriut.

Ai tregon se burgosja e detyruar e mbi një milion muslimanëve ujgurë në Kinën perëndimore është e papranueshme. Për më tepër, diskriminimi sistematik dhe krimet kundër pakicës muslimane Rohingya në Mianmar minojnë paqen dhe stabilitetin. Në Kashmir, qeveria indiane duhet të ndërmarrë të gjitha hapat e nevojshëm për të rivendosur të drejtat për të gjithë banorët e Kashmirit. Biden është i zhgënjyer me masat e marra nga qeveria indiane me zbatimin dhe pasojat e Regjistrit Kombëtar të Qytetarëve në Assam dhe miratimin e Ligjit për Ndryshimet e Shtetësisë. Këto masa nuk janë në përputhje me traditën e gjatë të laicizmit të vendit dhe mbajtjen e një demokracie multietnike dhe multi-fetare.

Njerëzit me shumë besime në Lindjen e Mesme janë vonë me reformën politike dhe ekonomike. Amerika është dobësuar në përpjekjet e saj për t’i dhënë atyre shtysë për përparim.

Për të zgjidhur një gjë të tillë, ai tregon se është e nevojshme të bisedohet me vendet që kanë nevojë për ndihmë, dhe të pranohen refugjatë që kërkojnë strehim.

Ai do të angazhojë në mënyrë aktive izraelitë dhe palestinezë për t’i ndihmuar ata të gjejnë mënyra për të jetuar së bashku në paqe, liri, siguri dhe prosperitet dhe të avokojnë për zgjidhje për të dy shtetet. Ai do të vazhdojë të kundërshtojë zgjerimin e ndërtimit të vendbanimeve izraelite dhe të flasë kundër aneksimit të pjesëve të Bregut Perëndimor.

Reformimi i sistemit të imigracionit

Në 100 ditët e tij të para si president, Biden ka premtuar do të ndryshojë politikën e administratës Trump për ndarjen e prindërve nga fëmijët e tyre në kufijtë e SHBA, adresimin e krizës humanitare, rivendosjen e ligjeve të azilit për të mbrojtur njerëzit që largohen nga persekutimi dhe të paaftë të kthehen në shtëpi të sigurt, të urdhërojë një emergjencë të statusit të mbrojtjes së përkohshme për popullatat në nevojë të pasigurta në vendet e tyre të shkatërruara nga lufta ose katastrofa, dhe të sigurojë që personeli i imigracionit, doganave dhe mbrojtjes së kufijve t’i përmbahet standardeve profesionale dhe të jenë të përgjegjshëm për trajtimin çnjerëzor.

Ai do të avokojë për shtetësinë e 11 milion njerëzve që janë në Shtetet e Bashkuara në mënyrë të paligjshme. Do të kalojë një dispozitë sipas së cilës Shtetet e Bashkuara do të pranojnë 125,000 refugjatë në vit. /tesheshi.com/

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet