Pika më e thellë në tokë gjendet në Antarktidë

Universiteti i Kalifornisë – Irvine ka gjetur kanionin më të thellë të tokës në 3.500 metra nën nivelin e detit nën akullnajën Denman.

Një grup glaciologësh zbuluan pikën më të thellë në tokë nën një akullnajë në Antarktidë, raporton Anadolu Agency (AA).

Ndër gjetjet e tjera të “BedMachine Antarctica”, një projekt hartografie për kontinentin e bardhë, glaciologët thanë se gjëja më e habitshme ishte gjetja e “kanionit të tokës më të thellë në botë poshtë Akullnajës së Denmanit në Antarktidën Lindore”.

Zbulimi u bë i ditur nga Universiteti i Kalifornisë, Irvine (UCI) të enjten.

“Produkti i ri i topografisë i shtratit të Antarktidës u ndërtua duke përdorur të dhëna për trashësinë e akullit nga 19 institucione të ndryshme kërkimore që datojnë nga viti 1967, përfshirë gati një milion milje linjash të tingujve të radarit”, thuhet në artikullin mbi gjetjet në faqen zyrtare të universitetit.

“Hartat më të vjetra sugjerojnë një kanion të cekët, por kjo nuk ishte e mundur; diçka mungonte”, citonte artikulli autorin kryesor Mathieu Morlighem, profesorin e UCI të shkencës së sistemit të Tokës.

Morlighem shtoi se llogaritjet e tyre sugjerojnë se akulli që rrjedh nëpër kanion, sipas studimit të kombinuar të radarëve dhe të dhënave të lëvizjes së akullit, shkon në 3.500 metra nën nivelin e detit, pika më e thellë në tokë.

“Harta e topografisë e Antarktidës e publikuar së fundmi, “BedMachine Antarctica” dhe gjetjet lidhur më këto u publikuan dje në revistën Nature Geoscience”, thuhet në artikull.

Hendeku më i thellë në oqean është i njohur si Hendeku Mariana i cili ndodhet në perëndim të Oqeanit Paqësor.

Ajo është rreth 200 kilometra në lindje të Ishujve Mariana dhe është në formë të gjysmëhënës dhe ka gjatësi rreth 2.550 kilometra dhe gjerësi 69 kilometra.

Kategoritë
Të ndryshme

Të ngjajshmet