Personat me mbipeshë përballen me një rrezik më të lartë të simptomave të virusit

Ekspertët po e quajnë lidhjen koronavirus-obezitet një “përplasje të dy pandemive”, duke theksuar se si ata që janë me peshë përballen me një rrezik më të lartë të simptomave më të rënda të virusit.

Dëshmitë që dalin në të gjithë botën sugjerojnë që njerëzit që janë mbipeshë  kanë rrezik të rritur për t’u sëmurë më rëndë me Covid-19, sëmundja e shkaktuar nga koronavirusi SARS-CoV2.

Shkencëtarët ende po mësojnë se cilat mekanizma specifikë mund të shpjegojnë këtë lidhje, por ata thonë se disa faktorë të mundshëm janë:

Yndyra shton tendosje

Obeziteti çon në akumulimin e yndyrës në organet vitale si zemra dhe çon në rezistencë ndaj insulinës dhe presionit të lartë të gjakut.

Kjo do të thotë që mbipesha shpesh përkon me kushte të tjera shëndetësore, duke përfshirë diabetin, një zemër më të dobët dhe mëlçinë dhe veshkat më pak të funksionuara.

Yndyra e tepërt mund të ndikojë edhe në sistemin e frymëmarrjes. Me fjalë të tjera, mund ta bëjë dikë pa frymë dhe më pak të aftë të marrë oksigjenin në gjak dhe rreth trupit. Ka gjithashtu të ngjarë të ketë një efekt në funksionet inflamatore dhe imunitare.

“Obeziteti vendos presion shtesë dhe tendosje metabolike në pothuajse çdo sistem organesh të trupit,” tha Susan Jebb, një profesor i dietës dhe shëndetit të popullatës në Universitetin e Oksfordit në Britani. “Pra, mbase nuk është për t’u habitur që edhe përkeqëson rrezikun e komplikimeve Covid-19”.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi

Të ngjajshmet