Përdoruesit kanë vërejtur se Twitter preferon fytyrat “të bardha” sesa “me lëkurë të errët”

Twitter filloi një hetim pasi përdoruesit vunë re se algoritmi i prerjes së fytyrës së këtij rrjeti social “pëlqen” të bardhën më shumë sesa fytyrat me lëkurë të errët.

BBC shkruan se përdoruesit kanë vërejtur se kur dy fotografi, ku një person me lëkurë të errët është në njërën dhe një person i bardhë në tjetrën, janë në të njëjtin postim, atëherë Twitter shpesh tregon vetëm një fytyrë të bardhë në postimet në celular.

Nga Twitter, ata thanë se ata testuan paragjykimin racor dhe gjinor gjatë zhvillimit të algoritmit.

Drejtori ekzekutiv i departamentit të teknologjisë në Twitter, Parag Agrawal, postoi në këtë rrjet social mbi temën e përmendur.

“Ne kemi bërë të gjitha analizat e nevojshme të këtij modeli Twitter, por ai duhet të përmirësohet vazhdimisht,” shkroi ai.

Polemika e fundit ndodhi kur një menaxher universiteti nga Vancouver, Colin Madland, vuri re se koka e kolegut të tij me lëkurë të errët u zhduk ndërsa përdori aplikacionin për video konferencë Zoom.

Softueri me siguri e identifikoi keq kryefjalën si pjesë e sfondit dhe e hoqi atë.

Sidoqoftë, kur Madland postoi temën në Twitter, ai zbuloi se fytyra e tij, jo e kolegut të tij, zgjidhej vazhdimisht për shikim në aplikacionet mobile, edhe pse ai madje ndryshoi renditjen e fotove.

Zbulimi i tij nxiti një sërë komentesh dhe eksperimentesh të tjera të përdoruesve që çuan në përfundime të ngjashme.

Ndër të tjera, ata deklaruan se Twitter preferon fytyrën e liderit të shumicës në Senatin Amerikan, Mitch McConnell, sesa ish-Presidenti Barack Obama.

Kategoritë
Të ndryshmeTeknologji

Të ngjajshmet