Përcaktoni këto 27 pyetje për të zbuluar forcën tuaj mendore

Ka shumë keqkuptime se çfarë do të thotë të jesh mentalisht i fuqishëm. Fuqia mendore nënkupton menaxhimin e mendimeve dhe ndjenjave pavarësisht rrethanave në të cilat ndodhemi.

Për forcimin e vazhdueshëm dhe zhvillimin e forcës mendore, është e nevojshme të përqafojmë zakone të shëndetshme dhe të braktisim gjërat që na shterojnë.

Vlerësimi i forcës mendore nuk është aq i thjeshtë sa vlerësimi i forcës fizike: vetë-perceptimi realist dhe i sinqertë, çelësi i ndërtimit të fuqisë mendore. Duke ditur përparësitë dhe disavantazhet tona, ne do të përparojmë më lehtë, transmeton KosovaPress. Është e rëndësishme të mendojmë realisht, sepse një sasi e tepruar e mendimit negativ mund të zvogëlojë produktivitetin tonë. Nga ana tjetër, mendimet joreale pozitive mund të na lënë të papërgatitur për realitetet me të cilat përballemi.

Për të vlerësuar mënyrën tuaj të të menduarit, i bëni vetes pyetjet e mëposhtme:

Çfarë konkluzione të gabuara bëj për veten time? Cilat janë gjërat që po bëj? Çfarë justifikimesh mund ta lejoj? Cili është përcaktimi im i suksesit? Çfarë thoni kur dështoj? Cili është vetëbesimi im? Cila është përmbajtja e mendimeve të mia kur ballafaqohen me refuzimin? Çfarë lloj vetëdije mund të përjetoj? Kur bëhem i tronditur? Sa mirë menaxhojmë emocionet?

Në kundërshtim me atë që disa besojnë, njerëzit e fortë psikikë nuk e shtypin ndjenjat ose nuk e lënë pas dore dhimbjen. Ata janë shumë të vetëdijshëm për emocionet e tyre dhe njohin se si këto emocione ndikojnë në mënyrën se si ata mendojnë dhe sillen. Njerëzit mendërisht të fuqishëm përballen me ndjenja të pakëndshme, të tilla si frika apo ankthi, që i ndihmon ata të arrijnë qëllime më të mëdha. Në vend që të largohen ose të shmangin shqetësimet, ata përdorin aftësi të shëndetshme për t’u marrë me mangësitë.

Për të vlerësuar aftësinë tuaj për të menaxhuar emocionet, bëni vetes pyetjet e mëposhtme:

Si reagoj ndaj dhimbjes emocionale? Cilat janë emocionet më të mira nga unë? Çfarë më pengon të kem arritjet e mia më të mëdha? Çfarë emocionesh zakonisht i shmangem? Kur ndihem më i lumtur? Çfarë emocionesh më qesin nga takti? Cilat strategji përdor për të ngritur disponimin? A mund të identifikoj kur ndjenjat e mia janë jashtë kontrollit? Çfarë duhet të bëj kur vërej që unë filloj të ndiej vetëkeqardhje?

Ndonjëherë është e domosdoshme të ndryshohet mjedisi për forcën e fuqisë mendore dhe të dilni nga zona e rehatisë. Produktiviteti manifestohet si një sjellje që nuk investoni, sepse nuk e konsideroni një barrë. Zhvillimi i forcës suaj mendore do t’ju ndihmojë të kapërceni pengesën.

Për të vlerësuar produktivitetin tuaj, pyesni veten si më poshtë:

Në cilën pikë zakonisht dorëzohem? Kur provoj ende, ndonëse më duhet të heq dorë? A di të identifikoj kur sjellja ime nuk përputhet me vlerat e mia? A kujdesem mjaftueshëm për trupin tim, për të forcuar edhe mendjen time? Çfarë gabimesh zakonisht përsëris? Në cilat kohë kam nevojë për zgjidhje afatshkurtra që çojnë në probleme afatgjata? Çfarë më pengon të ndërmarrë hapa që më çojnë drejt qëllimit? Investoj pjesën më të madhe të kohës dhe energjisë time në gjërat që i konsideroj më të rëndësishme? Si mund ta sabotoj veten?

Gjithkush ka fuqinë për të ndërtuar forcën mendore. Pa marrë parasysh sa jeni i fortë për momentin, gjithnjë ka hapësirë për përmirësim. Zhvilloni zakonet e përditshme që ju bëjnë të fortë mendërisht dhe përpiquni të bëheni pak më mirë sot se dje

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme

Të ngjajshmet