Përbërësi i specave djegës ngadalëson kancerin e mushkërive

Një studim i ri zbulon se kapsaicina, përbërja e athët në speca, mund të ndërpresë me sukses metastazën e kancerit të mushkërive.

Hulumtimi i ri shton dëshmitë në rritje se kapsaicina ka veti antikanceroze.

Sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit, kanceri i mushkërive është “shkaku kryesor i vdekjes në SHBA.

Shoqata vlerëson gjithashtu se 228.150 njerëz do të zhvillojnë kancer të mushkërive dhe 142.670 njerëz do të vdesin nga gjendja në 2019.

Shumica e vdekjeve ndodhin si pasojë e metastazës së kancerit, ose përhapjes, në pjesët e largëta të trupit.

Hulumtimet e reja sugjerojnë se mund të ketë një përbërje ushqyese që mund ta pengojë procesin e metastazës. Kapsaicina, e cila është përbërësi kimik që i jep specave djegës aromën e athët, ka ndaluar metastazën e kancerit të mushkërive në brejtës dhe linjat e qelizave të njeriut.

Dr. Piyali Dasgupta nga Universiteti Marshall dhe Joan C. Edwards në Huntington janë pjesë e këtij studimi së bashku me Jamie Friedman, një studiues i doktoratës në laboratorin Dasgupta, të cilët paraqitën gjetjet në takimin vjetor të Shoqatës Amerikane për Patologjinë Hetimore në Orlando.

Studiuesit testuan kapsaicina në tre linja të qelizave të mushkërive të njeriut dhe zbuluan se ajo ndaloi fazën e parë të metastazës, e cila quhet “invazion”.

Friedman dhe kolegët gjithashtu ushqyen minjtë me kancer të mushkërive me një dietë të zgjeruar me kapsaicina dhe zbuloi se këta brejtës kishin një numër shumë më të vogël të qelizave kanceroze metastatike në mushkëritë e tyre krahasuar me minjtë që nuk kishin marrë trajtimet.

Eksperimentet e mëtejshme të qelizave zbuluan se kapsaicina ndaloi metastazën në kancerin e mushkërive duke bllokuar aktivizimin e src – një proteinë që është çelësi në rregullimin e përhapjes, mbijetesës dhe lëvizshmërisë së qelizave.

Rezultatet e studimit tregojnë se kapsaicina ndërvepron direkt me src dhe pengon aktivizimin e tij për të shtypur metastazën e kancerit të mushkërive.

“Shpresojmë që kapsaicina një ditë mund të përdoret në kombinim me kemoterapeutikë të tjerë për të trajtuar një shumëllojshmëri të kancerit të mushkërive. Duke përdorur kapsaicinën klinikisht do të kërkohet tejkalimi i efekteve anësore të pakëndshme, të cilat përfshijnë acarim gastrointestinal, dhimbje stomaku dhe ndjesinë e djegies”, pohon Friedman.

Ky nuk është studimi i parë për të hulumtuar përfitimet potenciale shëndetësore të kapsaicinës.

Hulumtimet e mëparshme zbuluan se përbërja e specave djegës mund të pengojë zhvillimin e qelizave të kancerit të gjirit dhe studime tjera sugjerojnë se kjo mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit kolorektal.

Kategoritë
Shëndetësi

Të ngjajshmet