Për çfarë jeni mirënjohës? Ja se si mirënjohja ndryshon jetën tonë

Dhe psikologët janë të magjepsur nga qëndrueshmëria e njerëzve që kanë një qëndrim pozitiv dhe janë të gatshëm të ndihen mirënjohës në krahasim me ata që përqendrohen në gjërat negative që ndodhin në jetë.

Nëse përfundoni çdo ditë duke kujtuar gjëra për të cilat mund të jeni mirënjohës, jo vetëm që do të zgjoni një ndjenjë mirënjohje, por do të bëheni më të vetëdijshëm se gjëra të mëdha po ndodhin në jetën tuaj. Shtë një qëndrim shumë më i shëndetshëm sesa marrja e gjërave si të mirëqena.

Një studim në të cilin njerëzit mbanin shënime për sjelljen e tyre dhe gjendjen shpirtërore, shëndetin, simptomat fizike dhe lumturinë e përgjithshme në jetë – tregoi se pjesëmarrësit të cilët shprehnin mirënjohje në përgjithësi tregojnë mirëqenie më të madhe. Studiuesit gjithashtu kanë zbuluar se mirënjohja i ndihmon njerëzit të ndihen më të lumtur.

“Rezultatet sugjerojnë që një përqendrim i vetëdijshëm te bekimet mund të ketë përfitime emocionale për ne dhe marrëdhëniet tona me njerëzit”, thonë studiuesit. Sidoqoftë është e vështirë të eksplorosh mirënjohjen sepse përfaqëson një kombinim të emocioneve, qëndrimeve, virtyteve morale, zakoneve, tipareve të personalitetit dhe përgjigjeve për të përballuar problemet.

Fjala mirënjohje rrjedh nga rrënja latine ‘gratia’, që do të thotë mëshirë, hir ose mirënjohje. Në një citim nga PW Pruyser, studiuesit thonë se fjalët e prejardhura nga rrënja latine e mirënjohjes kanë të bëjnë me ‘mirësinë, bujarinë, dhuratat, bukurinë e dhurimit dhe marrjes ose marrjen e diçkaje për asgjë’.

Fusha e psikologjisë pozitive është relativisht e re, por psikologët janë të magjepsur nga qëndrueshmëria e njerëzve që kanë një pamje pozitive, vlerësuese krahasuar me ata që përqendrohen në gjërat e tmerrshme që po ndodhin. Duke vepruar kështu, njerëzit pozitivë rrallë kanë një jetë pa humbje, por ata janë në gjendje të përjetojnë humbjen si një moment të përkohshëm trishtimi, i cili rrit gëzimin e momenteve të tjera të jetës së tyre. Prandaj, psikologët shpresojnë që shërimi i shumë llojeve të sëmundjeve mendore mund të lidhet me njerëzit që mësojnë të njohin bekimet që kanë në jetë dhe të jenë mirënjohës për ta.

Këtu janë disa gjëra dhe situata në të cilat mirënjohja luan një rol të rëndësishëm:

Mirënjohja forcon miqësitë

Ne kemi fituar aq shumë nga ato që kemi arritur në jetë me mbështetjen dhe ndihmën e miqve dhe të dashurve tanë. Duke shprehur mirënjohje për bekimin e miqësisë, ne ju falënderojmë për përpjekjet që të tjerët kanë bërë për ne.

Numërimi i bekimeve që lidhen me miqësinë shpesh do të thotë të shprehësh hapur mirënjohje për miqtë. Sepse nëse miqtë tuaj ndihen të vlerësuar, ka më shumë të ngjarë që t’ju ndihmojnë në të ardhmen.

Jo vetëm që të tjerët ndihen më mirë kur ju jeni mirënjohës për ndihmën e tyre, por edhe ndiheni më mirë. Studiuesit thonë se inkurajimi i njerëzve për t’u përqëndruar në përfitimet që kanë marrë nga të tjerët i bën ata të ndihen të dashur dhe të kujdesur nga të tjerët. Ndjenja e dashurisë është një arsye e shkëlqyeshme për të numëruar bekimet tuaja.

Ndërtoni një ndjenjë shpirtërore

‘Faleminderit’ është, në fakt, lutja më e mirë që mund të thotë. Faleminderit shpreh mirënjohjen tuaj maksimale, përulësinë, mirëkuptimin. Kur jemi mirënjohës për diçka, ndihemi të bekuar me një forcë jashtë vetes. Ishte sikur një përkujdesje po na ndihmonte, na mbështeste dhe na donte.

Nëse falënderoni energjinë që ka sjellë bollëk në jetën tuaj, është një mënyrë për t’u lidhur me hyjnoren. Shumë njerëz besojnë se sa më shumë që jemi fatmirësisht hyjnorë për bekimet tona, aq më shumë hir ka të ngjarë të marrim në këmbim.

Përmirëson të menduarit krijues

Mendojeni në këtë mënyrë; dikush që është mirënjohës për dashurinë dhe kujdesin ndaj partnerit të tyre romantik ka më shumë të ngjarë të përpiqet të tregojë mirënjohjen e tij me fjalë dhe veprime që tregojnë mirënjohjen e tyre. Dikush që nuk është mirënjohës nuk kërkon kohë dhe përpjekje për të sajuar një mënyrë për të shprehur mirënjohje.

Truri ynë është më aktiv kur zgjedhim të llogarisim me vetëdije bekimet tona në krahasim me situatën kur i marrim ato si të mirëqena. Mund të ndihmojë gjithashtu në fusha të tjera të jetës suaj që kërkojnë të menduarit krijues.

Më mirë merreni me stresin

Nëse merrni një moment për të numëruar bekimet tuaja gjatë një situate shqetësuese, është një mënyrë për ta zhvendosur mendimin tuaj nga negativ në pozitiv. Në vend që të përqendroheni në ato që shkuan keq, përqendrohuni në ato që keni mësuar nga ajo përvojë. Në këtë mënyrë do të kaloni më pak kohë në një gjendje emocionale negative, të tilla si frika, zemërimi ose trishtimi. Rrahjet e zemrës suaj do të ngadalësohen, në mënyrë që të mund të kaloni në pranimin paqësor dhe më pas të ndiheni të lumtur kur kalojnë momentet negative.

Ju përmirësoni disponimin tuaj

Ndjenjat e depresionit, ankthit ose zemërimit mund të zëvendësohen shpejt nga lumturia. Numërimi i bekimeve tuaja është një nga mënyrat më të lehta për të hyrë në një gjendje shpirtërore pozitive. Terapistët kanë filluar të shohin ushtrime mirënjohjeje si një mënyrë që pacientët të shërohen nga depresioni i lehtë.

Provoni të mbani një ditar ose të përdorni një aplikacion për të gjetur gjendjen tuaj shpirtërore. Pastaj shkruani të paktën dy gjëra për të cilat jeni mirënjohës dhe rikontrolloni gjendjen tuaj shpirtërore. Ju mund të befasoheni këndshëm kur zbuloni se disponimi juaj është përmirësuar nga para se të numëronit bekimet tuaja, shkruan portali TheWildeChild.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi

Të ngjajshmet