Patriotët serbë nuk kanë mjaft serbë të vdekur

Refuzimi i gjenocidit, relativizimi i krimeve, prishja e fakteve, falsifikimi i së kaluarës është vetëm vepër e Millosheviçit, Karaxhiçir, Mlladiçit .

 Shkruan :Tomisllav Markovic

Sapo përmendet një krim i kryer nga forcat serbe, bashkëpunëtorët mendorë të vrasësve masivë futin fjalinë e famshme: “Dhe çfarë na bënë ata?”

Kjo strategji mohimi  e profesor  Stanley Cohen është klasifikuar si një krahasim me i mirë i tyre qëllimi i të cilit është relativizohen krimet e tij duke vënë në abuzime nga ana tjetër, për të nxjerrë në pah sigurinë e tyre. Mohimi i gjenocidit në Srebrenicë gjatë dekadave të fundit janë përdorur të gjithë strategjinë e mundshme dhe te pamundshme , duke filluar me mohimin se nuk është ekzekutuar asnjë krim, me anë të minimizimit te numrit te viktimave, që më në fund arrijnë në formulën magjike “Kjo është për atë.”

Në vitet e fundit rëndësia e gjenocidit në Srebrenicë, menjëherë fillon relativizohet në stilin: E pra, Srebrenica, ndoshta ka pasur një krim, por pse të fillojë nga atje për të parë se çfarë është ajo parapriu, dhe jo atë të përgjithshëm,  Ratko Mlladiç vetëm mënyra jonë, nga paqja e pastër, vrau 8.372 njerëz, ju mund ta keni provokuar atë. Dhe pastaj është tërhequr historia e 3.267 serbëve të vrarë në Podrinje qendrore.

 Kush mohon krimet

Shembulli më i fundit i këtij relativizimi e ka  origjinën nga mendja dhe goja e kryeministrit serb Anne Brnabić që është përvjetori i gjenocidit në këtë mënyrë. : “Ne edhe më i përlëvdojë krimet e luftës, as të përdorë revizionizmit, ne absolutisht dënojmë të gjitha krimet dhe ndoshta ne jemi i vetmi vend në rajon të bashkëpunojnë dhe do të dorëzojme të gjithë njerëzit per  të ndëshkuar të gjitha krimet dhe unë do të -. vetëm, të lutem, se kjo tani është ajo që unë them nuk e merr si të relativizohet, por në Luginen e Drines kane  vrarë 3,267 njerëz dhe shtetësit serb, për të cilat nuk ka përgjigje, për të cilin askujte  nuk i vjen keq, kështu që unë do të shikoj përpara për këtë anë, kush është ai që mohon krimet “.

Kështu, pala serbe është e drejta për të korrigjuar nuk mund të jetë, ne jemi të dënohen të gjithë kriminelët e luftës, të cilët dinin se nuk ishin aq të paket,  por ata janë aty, në anën tjetër të Drinës, vazhdimisht mohojnë krimet kundër serbëve. Dhe nga ajo që thotë Kryeministri, Srebrenica ishte një hakmarrje për krimet e kryera kundër serbëve.   Çfarë do të kishte ndodhur nëse ai donte të relativizojë masakrës së Srebrenicës, të cilat kryeministri normalisht nuk do të konsiderohet të jetë një gjenocid, por “e tmerrshme, e tmerrshme, krime  të tmerrshme”?  Historia e 3267 viktimave serbe në Podrinje qendrore duke tërhequr të gjithë ata, si media, Milorad Dodik, Aleksandar Vucic, Boshko Obradoviq nga Dveri dhe qindra njerëz të tjerë të cilët e konsiderojnë veten patriotë.

 Informacion i pasaktë

Problemi i vetëm është se informacioni që ata japin janë të pasakta. Drejtoria për hetimin e luftës, krimet e luftës dhe përpunimin e dokumenteve, institucionet zyrtare të Republikës Serbe, ka të dhëna të ndryshme, të cilat e dinë shumë mirë krimet tona.. Sipas dokumenteve të institucionit, në periudhën nga viti 1992 deri 1995 në komunat e Zvornikut, Srebrenicë, Bratunac, Vlasenica me komunën e Milici, komuna Kalesija Osmaci dhe detashmentit  kane vrarë 2,385 serbë. Nga këto, 1,974 ishin ushtarë, 387 civilë dhe 24 u klasifikuan si “status të panjohur”.

Sidoqoftë, për atdhetarët tanë të mëdhenj që i duan shumë serbët për hir të botës, për ndonjë arsye 387 viktima civile të kombësisë serbe – shumë pak. Ata do të duhet të jene me shume serbë te vdekur, sepse ata nuk të vërtetë kujdeset për çdo sakrificë për ta  me emra dhe mbiemra që janë vrarë tragjikisht, me drejtësinë e Perëndisë, në një luftë të çmendur. Për ata janë civilë të vdekur serb vetëm kapital politik, do të thotë për t’u përballur me armiqtë (nacionalistët dhe asnjë armik nuk mund), me makineri gjakatar nacionaliste në lëvizje. Kur është fjala për mungesën e simpatisë ndaj viktimave të pafajshme, patriotët profesionale nuk janë të prirur për diskriminim – janë po aq indiferentë ndaj viktimave serbe, boshnjake, kroate dhe viktimave te kombësive të tjera.

 Nekrofilia patriotike

 Në ndërtimet e tyre delusionale mendore në të cilën Hakmarrja është një akt legjitim,  serbët duhet të  paktën 3000, edhe pse do të ishte ne te mirë të tyre dhe të jenë më shume, sepse atëherë gjenocidi i Srebrenicës mund të qetë për të interpretuar atë si hakmarrje për krime kundër serbëve. Por në qoftë se civilët e vrarë serbë ka vetëm disa qindra (sikur të ishte pak),  patriotëve tanë kjo mbeturinë përbën  korrupcion, nuk përshtatet me figurën e tyre modeste  në projektimin, sepse ata nuk mund të me bilancin e mijëra njerëz të vrarë në Srebrenicë.

Kështu logjika e tyre çnjerëzore, e çoroditur, mizore, e pafytyrë shikon në përfundimet e tyre të plota. Eto për çdo barbaria mund të çojë ideologjinë nacionaliste,  atëherë njerëzit bëhen shifra të parëndësishme, shifrat në një fushë shahu me të cilën lojtarët kombëtare mund të bëjnë çfarë të duan. Shembulli më i mërzitur i kësaj mënyre të të menduarit, që sot përfaqëson elitat nacionaliste serbe, u la nga krimineli i luftës.

Ashtu logjika e tyre çnjerëzore, e çoroditur, mizore, e pafytyrë shikon në përfundimet e tyre të plota. Keshtu  për çdo barbaria mund të çojë ideologjinë nacionaliste, kur burri i saj lë: atëherë njerëzit bëhen shifra të parëndësishme, shifrat në një fushë shahu me të cilën lojtarët kombëtar mund të bëjnë çfarë të duan. Shembulli më i mërzitur i kësaj mënyre të të menduarit, i cili sot përfaqëson elitat nacionaliste serbe, u la nga krimineli i luftës Biljana Plavsic: “Serbët kanë 12 milion, le të vdesin gjashtë milion. Përsëri, gjysma tjetër do të shijojë frytet e punës dhe luftës”. Dhe pastaj njerëzit që mendojnë si kështu e konsiderojnë veten atdhetarë dhe pretendojnë se e duan popullin e tyre. Atëherë, çfarë do të thoshin nëse e urrenin? Që të gjithë serbët duhet të vdesin për idenë e tyre të shkëlqyeshme?

 Autoritetet e te verifikuara

Nëse mohuesit tanë të genocidit kujdeseshin për viktimat dhe të vërtetën, ata do të kishin përdorur informacionin e vërtetë, në vend që të falsifikonin falsifikimet dhe t’i deklaronin ato fakte. Ku e dinin Ana Brnabic dhe njerëzit e saj me mendje se  rreth 3.267 viktima serbe në Podrinje qendrore, ndër të cilët, sipas Vecernje Novosti, ishin gratë, fëmijë dhe të moshuar?

Sipas Jovana Stojkoviç, president i Lëvizjes Jetojme për Serbinë, një mjek i cili vazhdimisht lufton kundër vaksinimit të detyrueshëm dhe mohon gjenocidin dhe feston masakrën masive në kohën e saj të lirë – ky informacion vjen nga Instituti për Hulumtime për Vuajtjen Serbe  në shekullin e 20 (i quajtur më parë Qendra për të hetuar krimet kundër popullit serb).

Presidenti i këtij para-institucioni është Milivoje Bata Ivanisevic, një senator i Republikës Srpska dhe anëtar i ekipit mbrojtës të Radovan Karadzic, dhe ka marrë pjesë në mbrojtjen e Slobodan Milosevic. Ky është një njeri që pretendon se është “realiste të flasësh per rreth 700 viktima boshnjake në Srebrenicë” dhe se Scorpions nuk ishin fare në Srebrenicë në korrik të vitit 1995 dhe Ivanisheviq e di më së miri, sepse ai ishte “në Srebrenicë në kohën kur VRS lëshoi ​​atë pjesë territori “.    Pra, miliona shikues që panë pamjet ku Akrepët i çojnë djemtë në Potocari për të shtënë duhet t’u besojnë fjalëve të Ivanishevic më shumë sesa sytë e tyre.

Dhe si nuk mund ta besosh një person që e konsideron gjenocidin një operacion çlirimi, ashtu si ekzekutuesi Ratko Mladic? Sidomos si informacione që ai botoi në bashkëpunim me Lëvizjen Atdheut Obraz në Librin e Serbëve të Vdekur të Srebrenicës dhe Birce 1992-1995. Dhe këto janë institucionet dhe njerëzit e thirrur nga Kryeministri i Serbisë dhe shumë zyrtarë të tjerë. Fat të mirë! Kur Kryeministri dhe vëllazëria e tij  kanë nevojë për disa informacione rreth gjenocidit kundër hebrenjve, ata me siguri do t’i drejtohen Institutit për Rishikim Historik, i cili bashkon mohuesit e Holokaustit.

 Dëshmia  e Suljagiçit

 Me përmendjen e vazhdueshme të Bratunacit dhe rajonit të mesëm Podrinje, dashamirët tanë të vërtetë mund të kujtojnë se si filloi gjithçka dhe çfarë po ndodhte në atë zonë në prill dhe maj 1992. Në librin Kartolina nga Varri, Emir Suljagić përshkruan ngjarjet në zonë gjatë kësaj periudhe. Në mes të prillit, Korpusi i Novi Sadit i JNA, forcat lokale të Mbrojtjes së Territorit të Serbisë dhe policia, së bashku me formacionet paramilitare nga Serbia, morën pushtetin në Bratunac. Deri atëherë, Suljagic jetonte në fshatin Voljavica afër Bratunacit, por më pas u detyrua të ikte me familjen e tij në pyll në një kodër mbi fshatin e tij.

Nga atje, kishte një pamje të bukur të qytetit dhe fshatrave përreth. Këtu është një skenë nga 12 maji: “Ne shikuam, për herë të parë, me sytë tanë, shikuam shtëpitë e të tjerëve, pasi do t’i shihnim ato më keq, tonat, nuk donim të besonim. Më saktë, nuk guxuam të besonim, sepse e dinim që atëherë Në të djathtë, bregu  serb i Drinës, një kolonë e gjatë me kamionë të mëdhenj, të mbuluar me pëlhura të bardha, u rritën në mënyrë të qëndrueshme. duke e çuar popullsinë nga kodrat drejt rrugës kryesore, ku, në një operacion tepër të sinkronizuar, kamionë në një kolonë, fundi i të cilit ishte ende në Serbi, i prisnin “.

Një djalë ishte duke zbritur në qytet për të bërë lajme si kjo: “I tmerruar, unë dëgjova vrasjen e një Idrizi të caktuar, një njeri që e njihja si shoferin e autobusit tim shkollor: Ushtarët serbë e shtynë atë kundër murit dhe e goditën autobusin..”

Të afërmit e Suljagiçit dhe e gjithë lagja u dorëzuan autoriteteve të reja serbe, të cilët u garantuan atyre siguri, dhe ja çfarë u ndodhi atyre:      “Tre muaj më vonë, mësuam se të gjithë të afërmit tanë, ata që u dorëzuan, u ekzekutuan. në fshat për t’u kujdesur për bagëtinë me urdhër të autoriteteve, ata u mblodhën në një shtëpi dhe u vranë dhe u dogjën “.

 Nga erdhi Korpusi i JNA Novi Sad në Bosnje?

Boshnjakët nga fshatrat përreth u mblodhën dhe u dëbuan në një stadium futbolli në Bratunac, si një lloj qendre montimi. Atje, pas sekuestrimit të kartave të identitetit, parave dhe sendeve të vlefshme, përzgjedhja u bë për likuidim, njerëzit u dërguan në sallën e edukimit fizik të Shkollës Fillore Vuk Karadzic, e cila ishte shndërruar në një kamp. Sipas njërit prej të mbijetuarve, Sakib Ahmetoviç, punëtor në fabrikën Kaolin në atë kohë, dhe sot president i Shoqatës së të Burgosurve Boshnjakë në Bratunac: ”

Nga atje, kishte një pamje të bukur të qytetit dhe fshatrave përreth. Ja një nga skenat e 12 majit: “Ne shikuam, për herë të parë, shikuam sytë, pasi do të shikonim lart e poshtë qafës, dhe nuk donim ta besonim, sepse e dinim se cepi i largët i Drinës, kolona e gjatë e kamionëve të mëdhenj të mbuluar me pëlhura të bardha, është rritur në mënyrë të qëndrueshme, ne numëruam tridhjetë e më pas u rrëzuam ndërsa kamionët lëviznin.

Boshnjakët nga fshatrat përreth u mblodhën dhe u dëbuan në një stadium futbolli në Bratunac, si një lloj qendre montimi. Atje, pas sekuestrimit të kartave të identitetit, parave dhe sendeve të vlefshme, përzgjedhja u bë për likuidim, njerëzit u dërguan në sallën e edukimit fizik të Shkollës Fillore Vuk Karadzic, e cila ishte shndërruar në një kamp. Sipas njërit prej të mbijetuarve, Sakib Ahmetoviç, punëtor në fabrikën Kaolin në atë kohë, dhe sot president i Shoqatës së Burgjeve Boshnjakë në Bratunac: për të ngarkuar të vdekurit, ai kurrë nuk u kthye “.

Të arrestuarit u rrahën dhe u torturuan nga të arrestuarit, njerëzit që vdesin nga efektet e abuzimit. Në ditën e fitores ndaj fashizmit, më 9 maj, njësitë e Mbrojtjes së Territorit Bratunac dhe Policia, Korpusi Novi Sad i JNA dhe paramilitarët kryen një masakër në fshatin Glogova: ata vranë 64 boshnjakë, ndërsa të tjerët u dëbuan. Dhe nuk kishte asnjë improvizim, as nuk ishte një incident, ishte një plan i konceptuar më parë për të pastruar zonën e Podrinje nga Boshnjakët për të siguruar një korridor për Serbinë.

Aktgjykimi i Hagës konfirmohet nga Mirosllav Deronjiç, presidenti i SDS Bratunac dhe kreu i Shtabit të Krizave. Pas Hawthorn, ai dhe shefat e tjerë të Krizave u ftuan në Pale për të paraqitur një raport mbi vrasjet e së kaluarës. Në takim morën pjesë Radovan Karaxhiç, Velibor Ostojic dhe Ratko Mladic. Mbi ta kishte një hartë të Bosnje dhe Hercegovinës, në të cilën zonat serbe ishin shënuar me blu.

“Miroslav Deronjic tregoi komunën e tij në hartë. Ai raportoi se ata urdhëruan një sulm në fshatin Glogova, që Glogova ishte shkatërruar pjesërisht dhe u dogj kryesisht, dhe se myslimanët boshnjakë u larguan me forcë nga fshati. Kur ai përfundoi raportin e tij, të pranishmeve ai u duartrokit në dhomën e konferencave dhe Velibor Ostojic komentoi:     ‘Tani ne mund të pikturojmë Bratunac në blu’, thuhet në aktvendim.

Por ata që argumentojnë se Serbia nuk ishte në luftë dhe se Bosnja udhëhiqej nga një luftë civile dhe se nuk mund të thuhej fjalë për agresionin e Serbisë në B dhe H – a mund të shpjegojnë Korpusin Novosad të JNA dhe formacionet paramilitare serbe në Podrinje? Ku ndodhet aktualisht Novi Sadi? Diku midis Zenicës dhe Travnikit?  Si quhej kur një ushtri e një vendi u zhvendos në një vend tjetër dhe vrau banorët e zonës atje? Se mund të mos jetë pjesëmarrje në luftë?

 Pastrimi etnik i Podrinjes

Artileria e APJ (JNA) ishte duke operuar jo vetëm në vend, në Bosnjë, por edhe nga një distancë e sigurt, nga Serbia. Hariz Haliloviç shkruan në artikullin “Kujtime për një të ardhme më të mirë”:

“Gjatë gjithë luftës, zhytësit, raketa dhe armë e armë të tjera për të vrarë, të vendosur në Serbi përgjatë lumit Drina, pjekin tokë dhe mish të gjallë në anën boshnjake. në bregun e majtë të Drina, disa qindra metra prej  Serbisë, fshati Klotjevac qëndroi në shtëpinë e prindërve të mi dhe familjen time të gjerë. në verën e vitit 1992, artileri me Tara, në Serbinë fqinje, rrafshuan  tërë fshatin “.

Si quhej kur një ushtri nga një vend bombardoi gra dhe fëmijë nga një vend tjetër në shtëpitë e tyre? Mbrojtja e interesave serbe?

Gjithë tmerri që erdhi në Podrinje në pranverën e vitit 1992 ishte pjesë e planit të Millosheviqit të Serbisë së Madhe për spastrimin etnik dhe krijimin e territoreve serbe. Ky plan u vendos në Beograd, nga ku erdhi nga një armë në Bosnje (përmes Mihal Kertesa), një ushtar për ushtrinë, para, logjistikë, Arkan dhe Lufta Psikiatrike Sovjetike, një njësi e rregullt ushtarake – gjithçka që ishte e nevojshme për zbatimin e planit të përgjakshëm në veprim.

Hariz Halilović shkruan në tekst: “Në vitin 1992, kur u kryen numri më i madh i krimeve, dhuna brutale e drejtuar kundër popullatës boshnjake nuk mund të quhej luftë. Ushtarët dhe paramilitarët serbë të armatosur me forcë vranë, dhunuan, torturuan dhe ndaluan ilegalisht civilë në Bijeljina, Zvornik, Višegrad, Bratunac, Foča, Brcko, Vlasenica, Prijedor, Kljuc, Kotor Varoši, Sanski Most dhe qytete e fshatra të tjera boshnjake, që ishte një dhunë “e njëanshme”, jo një luftë standarde e armatosur kundër një tjetri. “Forcat  e Mlladiç nuk pësuan pothuajse asnjë humbje të madhe, por arritën të dëbojnë afër dy milion njerëz nga shtëpitë e tyre dhe të vrasin gati gjysmën e viktimave totale.”

 Vazhdimi i krimit me mjete të tjera

Përfaqësuesit e autoriteteve serbe, opozitaristët  i lënë pas dore kombëtaret, intelektualët e përgjithshëm nacionalistë dhe mbrojtësit e tjerë të trashëgimisë kriminale të gjithë pretendojnë se asnjë prej tyre nuk ka ndodhur. Ata duket se jetojnë në një dhomë të ajrosur, që ata nuk e bëjnë

Mohimi i genocidit, relativizimi i krimeve, prishja e fakteve, falsifikimi i së kaluarës – elita politike dhe intelektuale serbe vazhdon vetëm punën e Slobodan Milosevicit, Radovan Karadzicit, Ratko Mladicit  dhe ndihmësve të tyre. Me punën e tyre të mrekullueshme për të thelluar fundin moral, ata mbajnë gjallë vetëm platformën ideologjike që ka çuar në luftë, spastrim etnik dhe gjenocid.

Manipulimi i viktimave serbe dhe mungesa e empatisë për viktimat boshnjake tregojnë vetëm karakterin thellësisht çnjerëzor të ideologjisë nacionaliste. Dhe ato japin një pjesë të shpjegimit se si krime të tilla të tmerrshme ishin të mundshme fare.

Pikëpamjet e shprehura këtu janë ato të autorëve dhe nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht politikat editoriale të Al Jazeera.


Vërejtje: Qëndrimet e autorëve nga kjo rubrikë, nuk domethënë që përfaqësojnë në mënyrë automatike edhe qëndrimet e redaksisë. Megjithatë, njohja e këtyre qëndrimeve është në interes të lexuesve, prandaj edhe publikimi i tyre. Për rrjedhojë autorët mbajnë përgjegjësi të plotë për sa u përket qëndrimeve rreth çështjeve të shtjelluara në fjalë.

Kategoritë
OPINIONEOpinione - Ballina

Të ngjajshmet