Pasojat dhe trajtimi i urinimit të pakontrolluar

Komplikimet për shkak të urinimit kronik të pakontrolluar (mos mbajtje urinare) mund të jenë më pak ose më të mëdha.

Problemet e lëkurës – skuqjet, infeksionet e lëkurës dhe plagët – mund të vijnë nga lëkura me lagështi të vazhdueshme rreth gjenitaleve.

Infeksione të traktit urinar – Urinimi i pakontrolluar rrit rrezikun e infeksioneve të përsëritura të traktit urinar (traktit urinar, fshikëzës dhe veshkave).

Ndikimi në jetën personale – Urinimi i pakontrolluar mund të ndikojë në marrëdhëniet shoqërore, afariste dhe personale dhe të kufizojë aktivitetet e përditshme.

Çfarë mund të bësh?

Nëse keni urinim të pakontrolluar, duhet të konsultoheni me mjekun. Ai ndoshta do t’ju drejtojë te një mjek i specializuar për sëmundjet e traktit urinar.

Çfarë duhet të bëni para kontrollit?

Para se të shkoni te mjeku, duhet të pini më pak lëng në mënyrë që të “duroni” në dhomën e pritjes dhe ta bëni ekzaminimin “të sigurt”. Nëse keni një takim për një skanim me ultratinguj, atëherë keni nevojë për një fshikëz të plotë, por mjeku juaj do t’ju tregojë kur ju referoheni për një ekzaminim.

Para se të shkoni te mjeku, duhet të shkruani simptomat tuaja, pyetjet te mjeku dhe një listë të ilaçeve që përdorni (sëmundje të tjera nga të cilat vuani). Tregoni mjekut tuaj gjithçka për zakonet tuaja, nëse pini pak ose shumë lëngje, sa alkool pini, sa shpesh pini kafe ose pije të tjera (të gazuara, energji …), pavarësisht nëse pini duhan dhe të ngjashme.

Çfarë duhet t’i tregoni mjekut dhe çfarë t’i kërkoni?

Dëgjoni këshillat e mjekut tuaj dhe pyesni se çfarë duhet të bëni dhe çfarë nuk duhet të bëni, kështu që shkruani gjithçka që ju ka thënë mjeku ose ruani raportin ku shkruhen diagnoza, këshillat dhe trajtimet.

Gjithashtu, pyesni nëse ndonjë gjë nga ilaçi alternative dhe çajet natyrale ndihmojnë ose çfarë duhet të ndryshojë në stilin e jetës tuaj.

Mos hezitoni të bëni pyetje të tjera gjatë intervistës dhe kontrollit, çdo gjë që mund të vijë në mendje me problemin tuaj, pasi ky mund të jetë një shkak i mundshëm i problemit.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi