Operacioni sekret “Elefanti”: Gjigandi i makinave gjermane zhvilloi një luftë të fshehur kundër një kompanie boshnjake

Një skandal i ri tronditi “Volkswagen” gjerman. Mediat gjermane raportuan se gjiganti i makinave, përmes operacionit sekret “Elephant”, po bënte luftë kundër kompanisë nga Bosnja, e cila ishte furnizuesi i saj.

“Business Insider” gjerman njoftoi se ka 50 orë bisedime në mes kompanive më të larta nga Wolfsburg se si të parandalojë që “Prevent” boshnjak të marrë përsipër kompaninë “Gramer”, por edhe si ta përjashtojë atë nga zinxhiri i furnitorëve “Volkswagen”.

“Parandaloni” është një kompani nga BiH që është një furnizues i madh i pjesëve për industrinë e automobilave, të tilla si tapiceri ose kuti ingranazhesh, dhe çdo makinë e katërt e prodhuar në Evropë ka një pjesë nga “Parandalimi”.

Nga ana tjetër, “Gramer” është një kompani gjermane që prodhon shirita në vendet e makinave dhe konzollat ​​e qendrës.

“Volkswagen”, por edhe shqetësime të tjera gjermane, të tilla si “Daimler” ose BMW, kishin frikë se “Parandalimi”, duke marrë përsipër “Gramer”, mund t’i shantazhonte në një farë mënyre.

Se një frikë e tillë nuk është pa arsye u tregua në vitin 2016, kur “Parandalimi” ndërpreu shpërndarjen e pjesëve, kështu që “Volkswagen” duhej të ndalonte prodhimin e “golfit” dhe “pasatit”. Kjo ndodhi kur kompania gjermane dëshironte të transferonte përgjegjësinë për çështjen me falsifikimin e gazrave të shkarkuar te nënkontraktorët, por “Parandalimi” përfundimisht fitoi atë konflikt.

Sidoqoftë, “Business Insider” gjerman tani pretendon se “Volkswagen” shpiku një plan sekret në 2013 që do të hiqte “Parandalimin” nga lista e furnizuesve. Duke qenë se kjo nuk mund të bëhej në mënyrë të njëanshme dhe menjëherë, plani sekret i quajtur “Elephant” parashikoi përjashtimin gradual të “Parandalimi”, i cili duhet të përfundojë këtë vit.

Sipas mediave gjermane, “Volkswagen” e filloi atë aksion kur “Parandalimi” bleu 20% të aksioneve të “Gramer”. Në dokumentin e brendshëm të “Volkswagen” thuhet se plani duhet të përfshijë “një nga aksionarët tanë miqësorë, Gramer”, dhe me ndihmën e tij, duke rritur kapitalin, kufizojnë ndikimin “Parandaloni”.

“Aktualisht është në një diskutim midis nesh, Daimler dhe BMW, dhe një investitor financiar që do ta bënte atë për ne,” thuhet në regjistrimet audio nga 2017 dhe 2018, të cilave i referohet “Business Insider”.

Në fund të fundit, aksionet e “Gramer” u blenë nga një kompani kineze, dhe “Volkswagen” ishte blerësi i tretë më i madh i aksioneve.

Për më tepër, plani sekret parashikonte përjashtimin e “Parandaloni” nga konkursi për prodhimin e tapiceri për “Golf 8” të ri.

Regjistrimet audio tregojnë se drejtuesit e gjigantit gjerman, pasi kompania boshnjake gjithmonë paraqiste ofertën më të mirë financiare, vendosën që tani ai të mos jetë kriteri kryesor, por cilësia dhe garancia e dorëzimit, kështu që kompania boshnjake nuk mori një vend pune për “Golf 8”.Bashkëpunimi midis “Volkswagen” dhe boshnjakut “Parandaloni” përfundoi në vitin 2018, kur shqetësimi gjerman përfundoi në mënyrë të njëanshme të kontratës, e cila u pasua nga padi të shumta me kërkesa të mëdha kompensimi.

“Parandaloni” dhe kompanitë e tjera që përmenden pretendojnë se nuk kanë asnjë informacion në lidhje me regjistrimet, ndërsa “Volkswagen”, siç pretendojnë mediat gjermane, është në kërkim të atij që paraqiti regjistrimet në “Business Insider”. Volkswagen gjithashtu njoftoi se nuk kishte bashkëpunim me kompani të tjera të makinave për këtë çështje.

Nga rruga, “Parandaloni” është një kompani nga BiH pronari i së cilës është familja Hastor. Ata aktualisht kanë rreth 13,000 punonjës në të gjithë botën, dhe vetëm në BiH rreth 6,000./Gazetaere

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet