Nuk duan më rrugët Sarajevska dhe Bosanska në Beograd, ata ndryshojnë emrat e tyre

Qeveria e qytetit të Beogradit planifikon të ndryshojë emrat e rrugëve të emëruar pas toponimeve të mbetura nga RSFJ-ja dhe zonave “ku fshihet gjithçka që ju kujton serbëve”, kështu që ata po mendojnë të ndryshojnë emrat e rrugëve Sarajevska dhe Mostarska, afër Savski trg, afër stacionit të vjetër të trenit.

Do të ndryshohen emrat e rrugëve Porečka, Hvarska, Hrvatska, Splitska, Podravska, Bjelovarska, Šibenička, Ljubljanska, Bledska, Bosanska, Mariborska, Celjska, Lopudska, Murska, Zenička.

Kështu, Rruga Zagorska në Zemun do të bëhet Rruga Blagoja Jovovića, e quajtur pas vrasësit të liderit të Ustasha Ante Paveli.

Nënkryetari i Komunës së Beogradit Goran Vesić tha se rrugët në Beograd duhet të mbajnë emrat e njerëzve që kanë borxh Serbinë, si dhe vendet dhe popujt miqësorë, dhe ata që i kanë borxh njerëzimit.

“Kjo është arsyeja pse ne do të vazhdojmë të ndryshojmë emrat e të gjitha rrugëve të emërtuara nga ata që nuk kanë më lidhje me Serbinë, si dhe pas zonave ku asgjë që vjen nga Serbia nuk është e mirëpritur,” theksoi Vesić.

Ai kujtoi që Beogradi, si kryeqytet, përfaqësonte tërë ish-Jugosllavinë me emra rrugë ose monumente, por që nuk ishte normale që asnjë qytet në ish republikat të mos kishte Rrugën e Beogradit, përveç Podgoricës dhe Shkupit.

Vesić tha për “Večernje novosti” se emri i Rrugës së Kumanovska nuk do të ndryshojë, sepse Beteja e Kumanovës dëshmon edhe për veprat heroike serbe.

Më herët, emrat e Rrugës Zadarska u ndryshuan në Dobrice Ćosića, Rruga Zagrebačka në rrugën Koče Popovića, Rruga Travnička në rrugën Milorad Ekmečić dhe Rruga Pohorska te Rruga e Përgjithshme Ždanova.

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet