Nokia i është dhënë një kontratë për të krijuar një rrjet 4G në Hënë

Agjencia amerikane e hapësirës NASA ka nënshkruar një kontratë me Nokia America në lidhje me krijimin e një rrjeti 4G në hënë.

Kontrata midis NASA dhe Nokia është me vlerë 14.1 milion euro, dhe granti është pjesë e kontratave të tjera me vlerë 370 milion dollarë, të cilat u nënshkruan me qëllim të avancimit të kërkimit dhe zhvillimit në fushën e kërkimit hapësinor.

Plani i Nokia është të krijojë një rrjet 4G / lTE dhe përfundimisht të kalojë në një rrjet 5G, ashtu si në Tokë. Do të jetë sistemi i parë i komunikimit LTE / 4G në hapësirë, pretendon NASA.

Sistemi mund të mbështesë komunikimin në sipërfaqen hënore dhe në distanca të gjata. Shpejtësia do të ishte më e lartë, dhe lidhja më e besueshme krahasuar me standardet aktuale.

Dega e kërkimeve Nokia e Bell Labs ka zbuluar më shumë detaje, dhe kjo është që qëllimi është që të krijojë një rrjet që do të mundësojë operacione pa tel të rove hënor dhe lundrimit, si dhe transmetimin e videos. Rrjeti do të jetë kompakt dhe efikas, i projektuar posaçërisht për t’i bërë ballë temperaturës ekstreme, rrezatimit dhe vakumit në hapësirë.

Ende nuk ka afate, por dihet që NASA dëshiron të ketë një bazë hënore në Hënë deri në vitin 2028.

Kategoritë
Të ndryshmeTeknologji