Njeriu më i pasur në vitin 1990 kishte 17 miliardë dollarë, dhe sot njeriu më i pasur ka 183 miliardë dollarë

Në 30 vitet e fundit, bota e më të pasurve ka ndryshuar në mënyrë drastike. Në paraqitjen vizuale të situatës në shkallën e të pasurve, bazuar në të dhënat nga lista e Forbes, ju mund të shihni se si akumulohej pasuria, domethënë se si dukej 30 vjet më parë dhe si duket sot.

Njerëzit më të pasur në botë në ato 30 vjet ishin kryesisht amerikanë me përjashtim të një periudhe tre-vjeçare kur fronin e më të pasurve e mbante një meksikan. 30 vjet më parë personi më i pasur kishte 17 miliardë ndërsa sot Jeff Bezos ka sa 183 miliardë dollarë.

Që nga viti 1990, pozicioni i parë i më të pasurve në botë ka qenë familja Walton nga Shtetet e Bashkuara. Ata kishin 17 miliardë dollarë në atë kohë dhe pasuria e tyre u rrit në më shumë se 30 miliardë dollarë në tetë vjet.

Pastaj, në 1999, ata më në fund u rrëzuan nga froni nga Warren Buffet. Në të njëjtën kohë, Bill Gates, bashkëthemelues i Microsoft dhe manjatit të teknologjisë me 15 miliardë dollarë, hyn në top 10, dhe pasuria e tij u hodh ndjeshëm në gati 60 miliardë dollarë në vit, dhe për shtatë vitet e ardhshme ai ishte njeriu më i pasur në botë.

Warren Buffett, themeluesi i Berkshire Hathaway, një biznesmen amerikan pasuria e të cilit është më e madhe se PBB-ja e Uruguait, e “kapërceu” atë për pak kohë dhe Bill Gates u kthye në vendin e parë pas një rënie të madhe financiare nga vendi i tretë.

I vetmi joamerikan në 30 vitet e fundit që ka mbajtur pozicionin e njeriut më të pasur në botë është Carlos Slim. Në vitin 2010, ai fitoi më shumë para sesa Gates, të cilit iu deshën gati katër vjet për t’u kthyer në pozicionin udhëheqës. Carlos Slim është një manjat meksikan i cili merret me punë të ndryshme nga telekomunikacioni te ndërtimi.

Gates u kthye në vendin e parë në fund të 2013, dhe për 30 vjet ai ishte njeriu më i pasur për rreth 13 vjet.

Jeff Bezos dhe Mark Zukerbeg nuk hynë në top 10 deri në 2015. Në dy vjet, Bezos “përparoi” me shpejtësi dhe në 2017 “shpërtheu” në vendin e parë ku është sot, dhe vlera e pasurisë së tij sot është 183 miliardë dollarë.

Pasuria e familjes Walton prej 17 miliardë dollarësh që kishin në vitin 1990 u “kapërcye” shpejt, kështu që ata nuk kanë qenë në listën e 10 më të pasurve për një kohë të gjatë. Aktualisht janë ish njerëzit më të pasur Bill Gates në vendin e tretë dhe Warren Buffett në të shtatin.

Kategoritë
Ekonomi