Një projekt me vlerë 20 miliardë euro: Fabrika më komplekse në historinë e civilizimit është duke u ndërtuar

Në jug të Francës, të Martën, filloi asambleja e bimës më komplekse në historinë e civilizimit tonë – ITER, e cila do të zgjasë për pesë vitet e ardhshme.

Është një projekt shkencor 20 miliardë euro, qëllimi i të cilit është që të përsërisin proceset që ndodhin brenda Diellit, d.m.th., është një projekt i cili, me ndihmën e shkrirjes bërthamore, synon të mundësojë krijimin e energjisë, e cila mund të prodhohet në të ardhmen, shpresojnë. janë shkencëtarë.

Shtë një burim i pakufizuar i energjisë së pastër, për të cilën qytetërimi ynë nuk ka gjetur një mënyrë për ta përdorur atë për 60 vitet e fundit për shkak të sfidave të mëdha teknike që kërkon një përpjekje e tillë, shkruan “Jutarnji list”.

Siç ka shkruar gazetarja Tanja Rudež pesë vjet më parë, gjatë reagimit të bashkimit, i cili është procesi i bashkimit të bërthamave të elementeve atomikë të lehtë, lëshohet një sasi e madhe energjie.

Për shembull, shkrirja e vetëm pesë gramëve të materialit prodhon po aq energji sa djegia e 60 ton qymyr me cilësi të lartë.

“Bashkimi është një burim i sigurt energjie në një shkallë të pakufizuar,” i tha zëdhënësi i ITER Robert Arnu një gazetari kroat.
Për dallim nga thyerja, pra ndarja e bërthamave atomike, e cila është themeli i centraleve bërthamore, por edhe bomba atomike, nuk ekziston rreziku i një reagimi të pakontrolluar në shkrirje.

Me fjalë të tjera, një skenar si në hernernobil nuk është i mundur.

“Me energjinë e marrë nga shkrirja, nuk ka mbeturina radioaktive që mbijetojnë për një kohë të gjatë, dhe nuk ka emetime të dioksidit të karbonit”, theksoi Arnu.

Një ëndërr 60-vjeçare
Reagimi i bashkimit është në dukje i thjeshtë: për shembull, izotopet e hidrogjenit deuterium dhe tritium kombinohen për të formuar helium dhe neutron. Në mënyrë që kjo të ndodhë, karburanti duhet të jetë në gjendje plazma, d.m.th. ajo duhet të ngrohet në më shumë se 150 milion gradë Celsius.

Në mënyrë që bërthama të shkrihet, plazma e densitetit të mjaftueshëm duhet të mbahet mjaft gjatë pa kontakte me muret e anijes në të cilën ndodhet. Kjo arrihet me fusha magnetike të forta në të ashtuquajturat. shishe magnetike ose tokamaks të hartuar nga fizikanë rus Andrei Sakharov dhe Igor Tam bazuar në idenë e Oleg Lavrentiev.

Andrei Sakharov, krijuesi i bombës termocentrale ruse, por edhe fituesi i elmimit Nobel për Paqen në 1975, parashikoi në fund të viteve 1950 se një reaktor shkrirjeje i bazuar në modelin e tij do të prodhonte energji në vetëm 10 ose 15 vjet.

Fizikantë të tjerë parashikuan në mënyrë të ngjashme, por nuk u realizua.

Për të mbledhur reaktorin gjigant, 23,000 ton në qendër të këtij projekti, do të instalohen miliona komponentë të ndryshëm, duke përfshirë më shumë se 3,000 ton magnet superkondensues, dhe më shumë se 200 kilometra kabllo të superpërçueshëm, të gjitha do të vendosen në ekstrem temperaturat e ulta -269 gradë Celsius.

Me pak fjalë, kjo është përpjekja më e ndërlikuar “ndërtimore” e sotme.

Një mrekulli për planetin
Fillimi i fazës së asamblesë u shënua edhe nga Presidenti Francez Emanuel Macron dhe Kryeministri Japonez Shinzo Abe, vendi i të cilit po merr pjesë në këtë projekt së bashku me Bashkimin Evropian, Shtetet e Bashkuara, Mbretërinë e Bashkuar, Kinën, Indinë, Korenë e Jugut dhe Rusinë.

“Unë besoj se risitë e tilla do të jenë vendimtare në luftën kundër ndryshimit të klimës dhe në ndërtimin e një shoqërie në të cilën nuk ka emetime të tepërta të dioksidit të karbonit”, tha Abe.
Nëse mundësojmë përdorimin e energjisë së pastër, do të jetë një mrekulli për planetin tonë, por duhet të jeni të vetëdijshëm që montimi i kësaj fabrike do të jetë një proces jashtëzakonisht i ndërlikuar gjatë të cilit duhet të jemi sa më preciz sikurse një orë zvicerane, tha drejtori i projektit ITER Bernard Bigot.

Kur ITER të përfundojë në 2025, eksperimentet e para do të fillojnë, dhe deri në vitin 2035, duhet të përfundojë ndërtimi i reaktorit demonstrues tre gigavat DEMO, i cili do të prodhojë energji elektrike.

Qëllimi përfundimtar është të fillojë prodhimin e energjisë komerciale deri në vitin 2050 përmes shkrirjes./Gazetaere

Kategoritë
BotaLajme