Një përqind e më të pasurve shkaktojnë dy herë më shumë emisione të dioksidit të karbonit sesa 50 përqind të të varfërve

Njerëzit më të pasur në botë, një përqind e tyre, janë përgjegjës për dy herë më shumë emisione të dioksidit të karbonit sesa 50 përqind e të varfërve, sipas një studimi nga Oxfam. Të dhënat i referohen periudhës 1990 – 2015.

Në atë periudhë, emetimet e dioksidit të karbonit u rritën me 60 përqind. Një studim i Oxfam, i kryer me Institutin e Stokholmit për Mbrojtjen e Mjedisit, paralajmëroi për konsum të tepruar dhe varësinë e pjesëve të pasura të botës nga transporti me bazë karboni. Ata theksuan se shumë para po shpenzohen për këtë lloj transporti, shkruan e përditshmja britanike Guardian.

Ekipi i Gore nga Oxfam vuri në dukje se kjo mund të rezultojë në një katastrofë klimatike dhe se progresi i jetës së miliarda njerëzve mungonte. Siç tha ai, paratë u shpenzuan për aktivitete të bazuara në dioksid karboni, i cili përmirësoi standardin e të pasurve, në vend që të shpenzohej për përmirësimin e tërë njerëzimit.

Njerëzit më të pasur në botë, 10 përqind e tyre ose 630 milion njerëz, janë përgjegjës për emetimin e 52 përqind të dioksidit të karbonit në 25 vjet.

Oxfam vuri në dukje se aktivitetet e transportit janë burimi më i rëndësishëm i emisioneve të dioksidit të karbonit dhe theksoi se në vendet e pasura ka një tendencë për të përdorur automjete që lëshojnë shumë gazra të dëmshëm siç janë SUV. Ata kujtuan se transporti ajror po përdoret gjithnjë e më shumë. Kjo është arsyeja pse ata propozuan taksa të larta për fondet dhe aktivitetet që lëshojnë shumë dioksid karboni.

Siç thanë ata, ata propozojnë taksimin e atyre personave që përdorin transportin ajror mujor, i cili lëshon dioksid karboni, dhe jo atyre që përdorin këtë formë transporti një herë në vit, më së shpeshti gjatë pushimeve.

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet